In het AD: Lotte van Montfort verliest korfbalwedstrijd van broer Daan

De korfballers van Dalto liepen zaterdag in de topper met DSC in de Korfbal League 2 tegen enorme zeperd aan: 16-25.
20230109 AD Dalto DSC Foto Lotte

 Het kan niet anders of het moet in de rust hebben gedonderd in de Dalto-kleedkamer. Niet dat er iets van was terug te zien, want binnen 45 seconden breidde DSC de voorsprong in Driebergen met twee treffers uit naar 7-14.

Bij een onherkenbaar Dalto deelde iedereen in de malaise tijdens de topper met de Brabantse formatie. Een pandemie aan pass-fouten, éénschotsaanvallen waarna Dalto de bal snel weer kwijt was en slechts drie basisspelers die tot doelpunten kwamen. Dalto denderde het nieuwe jaar in met een map vol huiswerk.

Voor Lotte van Montfort (foto) was het duel met DSC extra bijzonder. De korfbalster groeide op bij de club uit Eindhoven, kreeg er korfbal met de paplepel ingegoten en trof zaterdag ook nog haar broer Daan. In aanloop was het nodige appverkeer. “Donderdag vroeg ik of hij speelde. Ik kreeg nee als antwoord, maar hij stond toch in de basis. Dat heeft meneer goed gespeeld. Na afloop feliciteerde ik hem. Hij speelde goed.”

Dat kan van Dalto niet worden gezegd. Door de nederlaag raakten de Driebergers de koppositie kwijt aan DSC. Weliswaar slechts op doelsaldo, maar het verval bij de geelhemden was grotesk. Natuurlijk ligt de ploeg nog ruimschoots op koers voor de play-offs om promotie naar de Korfbal League, maar het optreden in Hoenderdaal geeft stof tot nadenken. “We staan in elk geval met beide benen op de grond, verwoordt Van Montfort haar gevoel. “We zaten in een flow en die is nu doorbroken.”

De feestdagen ten spijt, Van Montfort kwam tussen de laatste competitiewedstrijd van 2022, een dag voor kerst bij AW.DTV, en de ontmoeting met DSC niet echt los van korfbal. Ze was als assistent-bondscoach van Oranje O17 actief op de Korfbal Challenge, het jaarlijkse eindejaarstoernooi in het Topsportcentrum van Rotterdam.

Bij die ploeg is ze de rechterhand van Barry Schep, haar coach bij Dalto. “Een supervette positie. Het trainerschap vind ik heel leuk. En dan krijg je ook nog de kans om met de beste korfballers van Nederland onder zeventien jaar te werken.”

Met de wetenschap dat ze bij Dalto een speler-trainer-relatie hebben en bij Oranje O17 collega’s zijn, gaan Schep en Van Montfort professioneel om. “Ik kende Barry al, voordat ik bij Dalto ging korfballen. We hebben het er met elkaar over gehad hoe we het invullen. Nee, er blijft niks tussen ons hangen als Barry me tijdens de wedstrijd een keer op mijn donder geeft. De samenwerking bij Oranje O17 smaakt naar meer.”

Deze week moet Dalto eerst de wonden likken. Een wake up-call in het eerste weekend van januari, bijna op de helft van het seizoen. Van Montfort wanhoopt niet. “Natuurlijk baal ik, maar ergens is deze nederlaag ook goed.”