Uit het AD: Alles moet goed vallen

20210114 AD Koptekst - Daltosite

20210114 AD Daltosite
Mathijs den Ouden (links) in een aanvallende actie namens Dalto, afgelopen zaterdag in de oefenwedstrijd bij Groen Geel. Rechts heeft zijn teamgenote Karin van den Brink de bal vast. Dalto won het oefenduel in Wormer met 27-28. Foto Marco Spelten

De korfballers van Dalto keren zaterdag terug op het hoogste podium, de Korfbal League. Door corona is de competitie opgedeeld in twee poules van zes. De nummers één tot en met vier van beide poules gaan na de competitie play-offwedstrijden spelen. Kenners zijn positief over de kansen van de Driebergers. “Het is een korte competitie. Dat geeft je meer kans.”

Stan Bos
Driebergen

Aan de goede oefenresultaten tegen Blauw Wit en Groen Geel, die zijn ingedeeld in de andere Korfbal League-poule, moet volgens KNKV-directeur Kees Rodenburg niet al te veel waarde worden gehecht. “Je moet daar heel voorzichtig mee zijn. Ik vond Dalto tegen Blauw Wit beter dan tegen Groen Geel, dat heel matig schoot. Dalto haalde een hoog schotpercentage. De uitdaging voor Dalto zit ‘m vooral in het winnen van wedstrijden op momenten dat er wordt verwacht dat je moet winnen.”

De wedstrijden tegen DOS’46 (Nijeveen) en KCC (Capelle aan den IJssel) komen daarvoor in aanmerking, vindt Rodenburg. “DOS’46 heeft met het vertrek van vier spelers, onder wie twee internationals en een jeugdinternational, een stevig jasje uitgedaan. Ik zie Dalto en KCC in een poule met TOP, Fortuna, DVO en DOS’46 als de uitdagers. Ik denk dat DOS’46, Dalto en KCC de drie clubs zijn die de vierde plaats kunnen claimen. Die zitten dicht bij elkaar. Dus dat Dalto plek vier als doelstelling heeft, vind ik realistisch. Wij denken dat de opzet van deze play-offs de leukste variant is die we kunnen maken. In een poule van zes zonder degradatie speelt iedereen nu ergens voor.

Vertrouwen

Oud-Dalto-speelster Barbara Brouwer uit Doorn, nu uitkomend voor tegenstander TOP uit Sassenheim, denkt dat de Driebergers vertrouwen putten uit de goede voorbereiding. De international schat in dat Dalto kan meedoen om de vierde plaats. “Als alles goed valt, zou het zomaar kunnen. Al moet ik ook zeggen dat DOS’46 ondanks de coronagevallen in de selectie een goede indruk maakt. Bij Dalto hangt het er ook vanaf hoe fit ze blijven. Mis je bijvoorbeeld je beste spelers in de wedstrijden die je moet winnen?”

Vanaf de buitenkant vindt Brouwer Dalto een goede indruk maken. De onderlinge acceptatie is goed, constateert ze. “Toen ik bij Dalto speelde, waren we altijd net een maatje te klein om echt op te boksen tegen het geweld van de grote clubs. Ik ben benieuwd hoe dat dit seizoen gaat. We hebben sinds maart geen competitiewedstrijden meer gespeeld. Dalto speelde toen nog in de hoofdklasse. Dat is wat anders dan de Korfbal League, waar het er een stuk harder aan toegaat.”

Bondscoach Jan Niebeek is positief over de kansen van Dalto om vierde te worden. “Dat moet toch kunnen , stelt de keuzeheer retorisch. “Dalto staat er fysiek best goed op. Tijdens de lockdown zijn ze binnen de mogelijkheden lekker bezig geweest om de conditie goed op peil te houden.”

Niebeek ziet nog een ander voordeel voor de Driebergers, die aanstaande zaterdag starten met een thuiswedstrijd tegen DVO. “Het is een korte competitie. Dat geeft je meer kans. De impact van één wedstrijd is groter, dus als je een paar goede resultaten neerzet, heeft dat veel invloed. Dalto heeft een prima ingespeelde ploeg met weinig wijzigingen ten opzichte van vorig seizoen. Bovendien schat ik DOS’46 en KCC niet zomaar even hoger in.”

Publiek

Valkuilen zijn er ook voor Dalto, weet Niebeek. Bij thuiswedstrijden is er geen publiek. “Normaal kan Dalto steunen op een behoorlijk kolkend Hoenderdaal. Nu is de ambiance heel anders en is je thuisvoordeel minder groot dan normaal. De motivatie moet nog meer uit de spelers zelf komen. Dat wordt een mentale uitdaging.”

20210114 AD Daltosite - Barry Schep