In het AD: Avond van gemiste kansen

20190202, Dalto - Wageningen
Teleurgestelde gezichten bij de Daltospelers na afloop van het verloren duel met Wageningen.
Foto uit eigen archief.

20190204 AD - Dalto-Wageningen

20190204 AD - Dalto-Wageningen

De korfballers van Dalto manoeuvreerden zich door de nederlaag tegen Wageningen (23-25) in een afhankelijkheidspositie. De play-offs zijn ver weg en de Driebergers hebben hulp nodig om zich alsnog te kwalificeren.

Stan Bos
Driebergen

Het was zo’n avond van net niet, van de gemiste kansen, van een verdedigend gebrek aan focus in de eindfase, toen Wageningen wegliep op momenten dat Dalto juist de aansluiting weer hervond. Het had de avond moeten worden van de aanval op de tweede piek, waar de basis gelegd moest worden voor plaatsing voor de play-offs en – misschien al even verder dromend – een rentree in de Korfbal League. De ontmoeting met Wageningen eindigde niettemin in een grootse anticlimax. De play-offs zijn ver weg voor Dalto.

De Driebergers moeten hopen op een coulante bui van Wageningen, dat zaterdag koploper AW.DTV ontvangt en bij winst op gelijke hoogte komt. Wint Dalto dan in Friesland van SCO, dan liggen de kaarten er wel heel anders voor. Dat de korfbalhoofdklasser zich in deze afhankelijkheidspositie manoeuvreerde, zegt genoeg over de wedstrijd die Dalto het eigen publiek voorschotelde. Aanvallend was het te matig, te voorspelbaar en vooral de afronding van Rudo Schulting was voor rust simpelweg ondermaats.

Falen

Schulting was zo sportief om zijn falen in de eerste vijfentwintig minuten ruiterlijk te erkennen. De korfballer, normaal gesproken goed voor een relevant aandeel in Driebergse zeges, gooide voor rust geen bal raak. “We kregen veel ruimte. De ballen kwamen ook niet echt lekker, maar ik maakte de verkeerde keuzes.” Coach Herman van Gunst overwoog Schulting naar de kant te halen, maar liet hem staan. De Drent vond het op basis van een goed seizoen van Schulting te voorbarig om hem te wisselen. “Want wat zou ik dan de rest van de wedstrijd aan hem hebben?”, vroeg Van Gunst zich retorisch af.

Dalto verzuimde voor rust Wageningen op een punt of vijf achterstand te zetten en kreeg daar in de tweede helft de rekening voor gepresenteerd. Bij 12-10 en 13-11 drukte Dalto niet door, alsof er een klamme deken over de ploeg hing. “Niet goed genoeg”, was het korte, maar heldere commentaar van aanvoerder Maarten Groot Hulze. De teleurstelling aan Driebergse zijde was groot.

Schulting: “In de vorige opstelling verloren we de eerste twee wedstrijden, daarna wonnen we alles. Tegen Wageningen deden we het niet goed. We zijn afhankelijk van andere uitslagen en dan moeten we zelf alle wedstrijden winnen. Het kan, maar Wageningen moet dan zaterdag winnen van AW.DTV. Deze wedstrijd was cruciaal, dus het is heel zuur.”

De Driebergers moeten zich misschien maar vastklampen aan vorig seizoen, toen de buit vijf wedstrijden voor het einde ook al leek verdeeld en Dalto uiteindelijk de hoofdklassefinale bereikte.

Al lijkt daar, met een blik op de stand, wel een klein wonder voor nodig. Dalto speelt nu twee keer in Friesland. Buitenshuis lijkt de ploeg sowieso minder druk te voelen, al herkent Schulting zich niet in dat beeld. “Zo voelt het niet. We hebben dit seizoen thuis een paar keer flink gewonnen, al komt deze nederlaag heel slecht uit. Met een beetje meer geluk winnen we. Voor mij zijn die thuiswedstrijden geen issue.”

Van Gunst gelooft niet dat het pleit al is beslecht. “Ik denk wel dat het heel lastig wordt om de play-offs te halen. Dan hadden we Wageningen moeten kloppen. Bij winst was het wel gespeeld, want dan was ik ervan overtuigd geweest dat wij geen wedstrijd meer hadden verloren.” Voor Dalto is die constatering na afgelopen zaterdag hooguit een schrale troost.