In het AD: Boere is Dalto’s hoop voor de toekomst

20211127 AD Dalto Fortuna

20211127 AD Dalto Fortuna

20211127 Foto Kris AD Dalto Fortuna

Kris Boere van Dalto neemt een doorloopbal in de wedstrijd van Dalto tegen Fortuna. Foto Hans Bömer (korfbalfoto.nl)

In de Korfbal League kwam Dalto net tekort tegen topclub Fortuna: 17-18. Kris Boere (19) startte bij de Driebergers in de basis. “Hij kan een van de beste korfballers van Nederland warden, denkt Dalto-coach Barry Schep.

STAN BOS
Driebergen

Letterlijk een paar seconden voor het laatste fluitsignaal kon Kris Boere zijn basisplaats van extra glans voorzien. De 19-jarige korfballer kreeg de bal en had in de dying seconds van het duel met Fortuna de gelijkmaker in handen. Boere’s inzet miste echter kracht en finesse, juist op het moment dat Dalto die het meest nodig had. De Driebergers stapten een paar tellen later trots en teleurgesteld van het veld.

De teleurstelling overheerste, want Dalto liet tegen de vice-landskampioen uit Delft een grote kans op een enorme stunt aan zich voorbijgaan. Trots was er ook, al zal dat gevoel pas de komende dagen indalen. De Driebergers speelden een puike partij tegen Fortuna, dat weliswaar niet in de sterkste opstelling begon, maar toch de grootste moeite had om Dalto te verslaan. In een vrijwel leeg sportcentrum Hoenderdaal liet het vak met Boere, Mathijs den Ouden, Lotte van Montfort en Robin van der Vliet in de slotfase een paar uitgelezen kansen onbenut. En dat steekt.

“Misschien waren we net iets te gretig, verwoordde Boere de situatie treffend. “We waren net niet volwassen genoeg om aan het einde een paar goede aanvallen neer te zetten. Het is de klasse van Fortuna dat zij ons verdedigend net even extra onder druk kunnen zetten, waardoor wij niet tot de juiste kansen kunnen komen en de gelijkmaker net niet valt.

Mijlpaal
Boere noemde het een mijlpaal dat coach Barry Schep een basisplaats voor hem had ingeruimd. Ruim vier jaar geleden, in de B-junioren, ruilde Boere de jeugd van DOS Westbroek in voor Dalto. Hij kreeg uit Driebergen de vraag of hij eens wilde meetrainen. En omdat er bij DOS een paar jeugdteams wegvielen, de stap naar de A-junioren wel erg groot was en de wederzijdse klik aanwezig was, koos Boere definitief voor Dalto.

Niet zonder succes, want in Driebergen maakt hij een geweldige ontwikkeling door. Boere, in het dagelijks leven tweedejaars student bedrijfs- en consumentenwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen, belandde in regionale selectieteams en schopte het tot Jong Oranje. Naast zijn studie staat het leven van Boere in het teken van korfbal. Drie keer per week trainen bij Dalto, op zaterdag een wedstrijd en op woensdagen meldt hij zich voor een trainingssessie bij Jong Oranje. “Dat is heel leuk, want als je dat vervelend vindt, kun je er beter maar mee ophouden.”

Die nuchtere kijk is precies wat Barry Schep ook aanspreekt in de tiener. “Kris kan in mijn ogen een van de beste korfballers van Nederland worden”, vindt de Dalto-coach. “Daarom heeft hij dit soort wedstrijden nodig. Hij heeft een geweldig inzicht, kan zich goed vrijspelen en speelde vandaag een puike pot tegen Harjan Visscher van Fortuna. Kris is een speler voor de toekomst, maar eigenlijk staat hij er al. Hij moet nog wel werken aan zijn afronding.”

Een ander interessant aspect: zijn ouders zitten in de staf. Moeder Mijco is teammanager, vader Cornel verzorger. Voor Boere is dat geen probleem. “Zeker nu er geen publiek bij mag zijn, zien ze me toch korfballen, alleen in een andere functie. Zo dragen we allemaal ons steentje bij aan de club. ”

Gemotiveerd
Ondanks het kleine verlies revancheerde Dalto zich tegen Fortuna van de pijnlijke nederlaag van vorige week tegen KZ (27-10). “Iedereen was tot op het bot gemotiveerd. Dat waren we vorige week ook, maar nu kwam het er wel uit. Dus dat is heel lekker. En nu is het te hopen dat we de komende weken verder mogen, want dit smaakt naar meer.”

20211127 AD Dalto Fortuna