In het AD: Dalto bijt flink van zich af

Druk is even van de ketel bij Driebergse korfballers na ruime overwinning tegen SCO: 32-24

Dalto bijt flink van zich af

20181203 Dalto-SCO in het AD

Rene Siedsma in balbezit namens Dalto. Hij staat op het punt om de bal af te geven aan Lotte Steenbergen, die met een doorloopbal haar tegenstander te snel af wil zijn. Foto Marco Spelten

Drie wedstrijden wachtten de korfballers van Dalto dit zaalseizoen op een zege. De zaalhoofdklasser won met klinkende cijfers van SCO: 32-24. Daarmee haalden de Driebergers voorlopig even de druk van de ketel.

Stan Bos
Driebergen

Want na de mislukte seizoenstart, met twee verloren wedstrijden, was de druk wel degelijk voelbaar in Driebergen. Coach Herman van Gunst en Rene Siedsma draaiden bij die vraag niet om de hete brij heen. Dalto is kandidaat om de play-offs te bereiken, zeker na de finaleplaats van vorig seizoen, maar duidelijk is dat niets vanzelf gaat. “Wij hebben een ploeg die om de bovenste posities kan meedoen”, zegt Siedsma. „Als je dan de eerste twee wedstrijden verliest die je – met alle respect voor Rohda en Wageningen – moet winnen, dan stond er inderdaad druk op dit duel.

Nerveus

Dat was vooral voor rust zichtbaar. Dalto speelde nerveus, was zichzelf niet en liet SCO getraind door voormalig Dalto-speler en -trainer Riko Kruit – veel te makkelijk scoren. In de rust moet het hebben gedonderd in het Driebergse kleedlokaal, want Dalto zette Hoenderdaal in de zes minuten na de pauze in vuur en vlam. Met een ontketende Maarten Groot Hulze, die in kort tijdsbestek vijf keer de korf vond, en een vlekkeloos opererende Mathijs den Ouden, die er heel vlot drie achter elkaar binnen gooide. Die fase was voor Dalto de opmaat naar de eerste zege van dit nog zo prille zaalseizoen: 32-24.

Een wedstrijd ook waarin de geelhemden het moesten stellen zonder Dico de Jager, die voor werk twee weken in Japan verblijft. Het opende een deur voor Siedsma, die de voorbije seizoenen steevast als één van de eersten op het wedstrijdformulier stond, maar onder Van Gunst na een povere eerste helft van de veldcompetitie prompt naar de bank werd verwezen. Oude verworvenheden bieden onder een nieuwe trainer geen garanties, al geeft de beslissing van de Drentse coach ook aan dat de selectie van Dalto in de breedte kwalitatief sterk is.

Natuurlijk baalde Siedsma van die terechtwijzing, zoals het een goed topsporter betaamt, maar de korfballer liet zijn koppie niet hangen. “Herman vertelde me dat ik niet in zijn visie pas. Daar heb ik van gebaald, maar ik wil er vol voor gaan. Ik wil laten zien dat ik in de basis hoor en probeer de trainer te overtuigen van mijn kwaliteiten.” Siedsma stelde Van Gunst niet teleur. Hij scoorde zeven keer en was daarmee na Maarten Groot Hulze (tien treffers) de meest trefzekere Dalto-speler in het duel met SCO.

Van Gunst, die niet zo van het strooien met complimenten is, was tevreden over de inbreng van Siedsma. “Hij deed het naar behoren. In de rebound was hij sterk. Misschien had hij nog wel meer kunnen scoren”, bleef de coach ook kritisch. Voor Siedsma was een wedstrijd in de hoofdmacht ook een omschakelmoment. “In het tweede speel je tegen andere tegenstanders en op een minder niveau. Dat is anders. Ik ga ervoor om me terug te knokken in het eerste. Als je die motivatie niet hebt, dan hoor je niet in een selectie thuis.”

Instelling

Dat is precies de instelling die Van Gunst van zijn spelers verwacht. Zoals in die tien minuten na rust, toen Dalto een fase had waarin het boven zichzelf uitsteeg. Even was daar weer die ploeg die in de laatste fase van het vorige zaalseizoen zo veel indruk maakte in de play-offs, toen het zo groots langs Groen Geel swingde en de hoofdklassefinale bereikte.

Dat doel is nog ver weg, maar na twee nederlagen op een rij en de verdiende winst op SCO reikte Dalto zichzelf in elk geval een reddingsboei aan die de ergste druk voorlopig even van de ketel haalt.

Herman van Gunst in het AD