In het AD: Dalto laat play-offs glippen

20190311 koptekst AD - Daltosite

20190311 AD foto Dalto-AWDTV

Geen play-offs voor de korfballers van Dalto en dus ook geen promotie naar de Korfbal League. AW.DTV was zaterdagavond met 24-29 te sterk voor de Driebergers. Te veel spelers haalden hun niveau niet.

Stan Bos
Driebergen

De tranen stonden in haar ogen toen ze vlak voor tijd plaatsmaakte voor Jesse Visser. Verschillende emoties vochten om voorrang bij Paula Bos, die een staande ovatie kreeg van een bomvol sportcentrum Hoenderdaal.

Ineens had de routinier haar laatste zaalwedstrijd gespeeld voor Dalto, waar ze een week geleden nog zo optimistisch was over plaatsing voor de play-offs. Met haar zelfverkozen afscheid, Bos verlangt naar meer vrije tijd en gaat reizen met haar vriend, droomde ze van een afscheid met promotie naar het hoogste podium.

Die droom spatte uiteen, omdat AW.DTV brutaal een stokje stak voor de ambities van Dalto. De Driebergers verloren zaterdagavond de derde van de vierde topwedstrijden van dit seizoen. In perspectief is dat simpelweg niet goed genoeg om een ticket voor de play-offs te veroveren.

Afscheid

Dan doet afscheid nemen, Bos doet nog wel mee aan de tweede helft van het veldseizoen, extra pijn. Topsport is op zulke momenten keihard. Onverbiddelijk zelfs. “Heel vervelend”, was nog de meest beschaafde uitdrukking die Bos gebruikte na de mislukte missie. “Alle lof voor AW. DTV, maar wij mogen natuurlijk nooit zo over ons heen laten lopen.”

Met die woorden schilderde Bos treffend het plaatje van Dalto, dat zo wervelend begon, een 5-1 voorsprong opbouwde, die weer weggaf en een halve minuut voor rust verzuimde om met een 11-9 voorsprong te gaan rusten. De hoofdstedelingen scoorden twee keer in dertig seconden, omdat Dalto vertikte om het spel dood te maken en met een mentale voorsprong de pauze te bereiken. In plaats daarvan toog AW.DTV met opgetrokken schouders richting de kleedkamer en was het juist Dalto dat een mentale oppepper nodig had.

Op de cruciale momenten gaf Dalto dit zaalseizoen niet thuis. Captain Maarten Groot Hulze legde de vinger onherroepelijk op de zere plek en keek diep in de spiegel. “Te veel spelers gaven vanavond niet thuis, met mij als grootste deceptie. Ik was heel slecht. Dat reken ik mezelf aan. We werkten ons het apezuur, maar het was niet goed genoeg. Op zich vond ik ons niet eens heel slecht, maar AW.DTV was gewoon beter. Wij kregen geen grip op Danny de Vos. Dat zij zich plaatsen voor de play-offs is volkomen terecht.”

Dus blijft een rentree in de Korfbal League voor het derde seizoen in successie achterwege. Met het afscheid van coach Herman van Gunst en het vertrek van Paula Bos moet er onder de nieuwe trainer Barry Schep worden gebouwd aan nieuw succes. Of Groot Hulze, die in de herfst van zijn loopbaan verkeert, daar nog bij is, weet hij nog niet. Daarvoor was het verlies tegen AW.DTV nog te vers, al oogde hij ook strijdvaardig. “Ik denk niet dat ik mijn laatste wedstrijd heb gespeeld voor Dalto. Ik wil hier niet bekendstaan als de speler die in de belangrijkste wedstrijd van 2019 niet thuis geeft. Dat knaagt. Ik baal als een stekker.” Het neemt niet weg dat Groot Hulze nog altijd achter zijn kritiek staat dat de handelswijze van de club richting coach Van Gunst niet de schoonheidsprijs verdient. De clubleiding stelde Schep aan – met een ronkend persbericht dat de Korfbal League het doel is – op het moment dat Dalto nog volop in de race was voor promotie.

Dat Van Gunst na die mededeling onverstoorbaar en professioneel zijn werk bleef doen, tekent hem. De coach had daarom zaterdagavond meer verdiend dan een roemloos einde van een enerverend zaalseizoen.

20190311 AD Herman van Gunst - Daltosite