In het AD: Dalto moet waken voor nonchalance

20191202 AD - Daltosite

20191202 AD Foto ODIK-Dalto

De korfballers van Dalto kwamen zaterdagavond bij het gepromoveerde ODIK met de schrik vrij: 22-25. Bij de Driebergse hoofdklasser is nog wel werk aan de winkel.

Barneveld
“Nee, of misschien wel”, antwoordde Mathijs den Ouden op de vraag of het grootste gevaar voor Dalto ‘m in de nonchalance zit op momenten dat de Driebergers de overwinning al vroeg in de wedstrijd in de tas lijken te hebben. Zo leek het scenario zich zaterdagavond in een vrolijk gevulde Veluwehal in Barneveld namelijk te ontvouwen. Na drieënhalve minuut met 0-4 voor bij het gepromoveerde ODIK. Dat moest haast wel uitdraaien op een eenvoudige avond, zeker toen het halverwege 8-16 stond.

Na rust maakte Dalto er een potje van, stokte de doelpuntenproductie lange tijd en gooide ODIK de schroom van zich af. Het verschil bleef weliswaar lang vier of vijf doelpunten, maar de Driebergers – onder leiding van Jesper Oele omdat coach Barry Schep een wedstrijd schorsing uitzat – waren niet in staat om het dappere ODIK de genadeklap te geven. Sterker, de Barnevelders kwamen twee keer terug tot twee punten (17-19 en 22-24) en voelden dat er misschien wel een stunt in zat. Totdat stelde Dalto alsnog op orde zaken.

Dondersgoed

“We weten dondersgoed dat we niet nonchalant moeten zijn”, zei Den Ouden over de moeizame zege op ODIK. “In de rust zeiden we al tegen elkaar dat we moeten doordrukken, maar als wij drie of vier tegendoelpunten krijgen, dan gaan we verdedigend ineens heel anders spelen. Hoe dat komt, weten we niet. Dan gaat het op de automatische piloot. Nonchalant zou ik het niet willen noemen, omdat we het weten.”

Dalto leek de wedstrijd tegen ODIK in fasen af te kunnen doen als een trainingspartijtje, al schuilt er gevaar in die instelling. Een kwestie van beleving, vindt ook Den Ouden, die verantwoordelijk was voor zes Dalto-treffers. “De beleving was in de tweede helft minder dan tachtig procent. ODIK haalde de volle honderd procent. Wat ik wel goed vind, is dat wij zo volwassen zijn dat we het hoofd koel houden op momenten dat ODIK echt dichtbij kwam en we toen een paar keer scoorden. Maar zij mogen nooit zo terugkomen.”

Was het dan een kwestie van onderschatting? Den Ouden vindt van niet, want het spel van ODIK in de eerste twee wedstrijden gaf geen aanleiding om de wedstrijd in de leunstoel aan te vangen. “We wisten wat we konden verwachten, want we hebben ons uitgebreid voorbereid. Deze week gaan we met elkaar bespreken waar het aan ligt, waarom we zo slecht verdedigden. Dit mag eigenlijk niet gebeuren. Ja, er is nog werk aan de winkel.”

Samenwerking

Eind goed, al goed dus voor Dalto, dat onder leiding van Schep een gooi wil doen naar de Korfbal League. Den Ouden is te spreken over de samenwerking met de nieuwe coach.

„Hij wil ons een nieuw aanvalsspel leren. Dat gaat in stapjes, maar het moet nog veel beter. Iedereen is gemotiveerd, de communicatie is fijn. Als ik bijvoorbeeld niet ‘lekker in mijn schot zit’, geeft Barry me vertrouwen. Dat is heel prettig werken.”

ODIK – Dalto 22-25 (8-16)

Topscorers:
Maarten Groot Hulze 7, Mathijs den Ouden 6, Rene Siedsma 4, Rudo Schulting 2, Karin van den Brink 2.

Stan Bos


Wedstrijdfoto’s ODIK – Dalto/Klaverblad Verzekeringen, uit eigen archief.