In het AD Dalto/Klaverblad Verzekeringen – KCC/CK Kozijnen

20210608 Koptekst AD Dalto - KCC

20210206 Dalto/Klaverblad Verzekeringen - KCC/CK Kozijnen

Lotte van Montfort viert haar zesde doelpunt. Foto Hans Bömer

Met de winst op KCC solliciteren de korfballers van Dalto nadrukkelijk naar een plek in de play-offs. Met dank aan Lotte van Montfort die zes keer scoorde.

20210608 AD, Uitslag Dalto-KCC

Stan Bos
Driebergen

De schreeuw en blijdschap na de 12-12 en 17-14 verraadden opluchting bij Lotte van Montfort. De gebalde vuist was een uiting van fanatisme, van de adrenaline die door haar lichaam gierde tijdens een wedstrijd waar Dalto pas in de loop van de tweede helft echt vat op kreeg.

De Driebergers glorieerden over KCC dat zich manmoedig had verzet en met iets meer scherpte Dalto serieus pijn had kunnen doen. De thuisploeg deed het beter, met Van Montfort als uitblinker. Ze nam zes treffers voor haar rekening. “Dat mag worden gevierd.”

Belang

Het belang om van KCC te winnen, was Dalto voor rust amper aan te zien. Net als tegen Fortuna en DOS’46 leek er een klamme deken over de ploeg te liggen, alsof het sneeuwdek dat gisteren Nederland bedekte al uren eerder in Driebergen was geland. KCC was feller, doortastender en straalde echt uit te willen winnen. Dalto speelde te zoetsappig.

“Het begint bij beleving, strijd en de wil om te winnen”, vindt Van Montfort. “Waarom wij dat niet hadden? Het is heel lastig om daar je vinger achter te krijgen. We willen heel graag en stonden niet in het veld met een houding van: we pakken ze wel even in. Het heeft te maken met mindset.”

De juiste attitude ontbrak voor rust. Dalto mocht halverwege blij zijn met 9-9. KCC liet een paar dotten van kansen liggen om de Driebergers een vroege genadeklap uit te delen. De druk van het moeten winnen hing als een rugzak vol stenen om de schouders van de geelhemden. Tegen DVO mocht Dalto winnen, maar in de duels met DOS’46 en KCC ziet de formatie van Barry Schep kans om een brutale gooi te doen naar de vierde plaats. Die positie levert na de reguliere competitie een play-off-plek op tegen de koploper van de andere Korfbal League-poule.

Dus moest er halverwege orde op zaken worden gesteld. Met succes, want in het grootste deel van de tweede helft was Dalto de baas. Plotseling was de schroom ervan af en speelden de Driebergers net zo frank en vrij als tegen DVO. Ook toen leverde dat een overwinning op. “In de tweede helft waren wij de ploeg die het hardst schreeuwde”, vatte Van Montfort het verschil treffend samen. “Gelukkig hielden we de schade voor rust beperkt, omdat we goed stonden te verdedigen. Dan kun je je na rust herpakken.”

Meevaller

Voor Van Montfort, die ruim anderhalf jaar geleden overkwam van DSC uit Eindhoven, was het een meevaller dat ze zes keer scoorde en zich daarmee tot topschutter kroonde. In andere wedstrijden slaat de balans te veel door naar de andere kant. “Het wisselt inderdaad te veel. Ik probeer daaraan te werken. Waar het door komt, weet ik niet, anders had ik het al opgelost. Misschien komt het door de druk die ik mezelf opleg. Tegen DOS’46 viel ik lekker in, vorige week lukte het niet. Nu maak ik er zes. Dat moet ik vasthouden.”

Met dit gemiddelde – vier punten uit vier duels – slaat Dalto de weg in naar de play-offs. “Maar”, zo waarschuwt Van Montfort, “we kijken niet te ver vooruit. Dat is onze kracht.”

20210608 AD Interview Thijs Daltosite