In het AD: Dalto’s degradatiedans

201118 AD Voorbeschouwing - Dalto

20211113 Dalto - OA

Lotte van Montfort scoort in de oefenwedstrijd tegen Oost-Arnhem. Foto Hans Bömer

Met de wedstrijd bij KZ begint voor de korfballers van Dalto overmorgen een zwaar seizoen in de Korfbal League. Handhaving op het hoogste korfbalpodium is het devies in Driebergen. Kenners zijn niettemin redelijk optimistisch over Dalto’s degradatiedans.

Stan Bos
Driebergen

Toeslaan en wel meteen. Dat is het advies dat Dalto krijgt van voormalig topkorfballer Frits Wip, ex-coach van het Maarssense OVVO en vorig seizoen nog opponent in de Korfbal League van de Driebergers in zijn rol als trainer van KCC. “De grootste uitdaging voor Dalto is dat je altijd scherp moet zijn, omdat je een deel van de punten uit de eerste poulefase meeneemt naar de volgende poule.”

Die laatste uitspraak verdient toelichting. Dit seizoen doen er opnieuw twaalf ploegen mee aan de Korfbal League, het hoogste korfbalplatform van het land. Korfbalverbond KNKV besloot het aantal ploegen voor komend seizoen terug te brengen naar de vertrouwde tien clubs. Dus koos het verbond in deze jaargang, die zaterdag start, voor een andere opzet.

Er zijn twee poules van zes verenigingen die allemaal thuis en uit tegen elkaar spelen. De bovenste drie ploegen van beide poules strijden na de eerste poulefase voor de titel, de onderste drie uit beide poules moeten knokken voor lijfsbehoud.

In die tweede poule van zes degraderen liefst drie clubs rechtstreeks naar de hoofdklasse, de nummer drie speelt in een play-off-cyclus tegen de verliezend finalist van de hoofdklassefinale om één resterend Korfbal League-ticket. “Je moet er vanaf dag één staan”, zegt KNKV-directeur Kees Rodenburg, medebedenker van deze opzet. “Voor Dalto is KZ-uit komende zaterdag meteen een finale. Als je bij de eerste drie wilt eindigen en dus niet in de degradatiepoule wilt komen, moet je die wedstrijd winnen. Dit poulesysteem zorgt in elk geval voor spanning.”

Optimistisch

Naast KZ neemt Dalto het in de eerste poulefase ook op tegen verliezend zaalfinalist Fortuna uit Delft, Blauw-Wit (Amsterdam), LDODK (Gorredijk) en KCC (Capelle). Voormalig Dalto-coach Herman van Gunst is optimistisch over de kansen van de Driebergers om bij de eerste drie te eindigen. “Vorige week was ik bij de wedstrijd tegen DOS’46 en vond ik Dalto best goed spelen. Aanvallend komen ze nog tekort voor de echte top, maar ze verdedigden goed. Als je goed van start gaat, kun je zomaar derde worden. Fortuna steekt er in deze poule met kop en schouders bovenuit, de rest ontloopt elkaar niet zo veel.”

Van Gunst, met Dalto in 2010 verliezend zaalfinalist in Ahoy, denkt dat zijn oude club dit seizoen zomaar kan verrassen. “Ze maken een stabiele indruk. Ten opzichte van een paar jaar terug, toen ik coach was, staat het team verdedigend een stuk beter. Dalto kan bij de eerste drie eindigen. Er staat een gedegen ploeg en daar kun je ver mee komen. ”

International Barbara Brouwer, oud-speelster van Dalto en nu uitkomend voor TOP uit Sassenheim, verwacht dat Dalto het zwaar krijgt. Toch denkt de Doornse dat haar oude club een geheime troef heeft. Mits het kabinet over een paar weken weer publiek toelaat bij sportevenementen kan het spoken in sportcentrum Hoenderdaal. “Het wordt heel zwaar voor Dalto, maar daardoor ook mooi, want het maakt de club hechter. Als het publiek er weer bij mag zijn, dan is dat voor Dalto echt een wapen.”