In het AD: De voet kan nog niet van het gas bij Dalto

Kop in AD na Dalto-OA

20190112 Dalto-OA, Karin vd Brink

Karin van den Brink scoort voor Dalto in de thuiswedstrijd zaterdagavond tegen Oost-Arnhem.
Foto uit eigen archief.

De korfballers van Dalto wonnen weliswaar van Oost-Arnhem (23-20), maar de benauwde slotfase – waarin de Driebergers bijna een ruime voorsprong weggaven – moet deze week tijdens de training een aandachtspunt zijn.

DRIEBERGEN Zeven minuten voor tijd had Herman van Gunst er schoon genoeg van. De Daltocoach vroeg een time-out aan om zijn ploeg wakker te schudden en te behoeden voor onnodig puntverlies in de strijd om een playoff-ticket De normaal zo kalme, ingetogen Drent maakte met driftige armgebaren duidelijk dat het menens was toen Oost-Arnhem tegen elke verwachting in het gat met de Driebergers had verkleind tot vier punten. De boodschap belandde op de juiste plek.

De plichtmatige wijze waarop Dalto de wedstrijd uitspeelde, moet deze week tijdens de training een aandachtspunt zijn. De Driebergers wisselen uitstekende periodes met goed korfbal en veel doelpunten af met momenten dat de ploeg door de ondergrens zakt. Zoals tegen Oost-Arnhem, dat halverwege al op een schier onoverbrugbare achterstand was gezet (17-10), maar door een lankmoedig Dalto nog bijna in het zadel werd geholpen. De Driebergers hebben geen ploeg die de voet van het gaspedaal kan halen.

Moeite

Karin van den Brink zag ook dat Dalto de wedstrijd uiteindelijk met de nodige moeite over de streep trok. Al wees de Veenendaalse daarbij ook naar opponent Oost-Arnhem. “Zij stonden de hele wedstrijd achter te verdedigen. Dat is hun tactiek, maar ik vind het anti-korfbal. Oost-Arnhem haalde daarmee wel het tempo eruit. Je ziet het bij ons elke keer op en neer gaan. Toch vind ik dat wij ook elke week laten zien dat we heel goed kunnen korfballen. Alleen moeten we nog wel stappen maken.

De winst op Oost-Arnhem markeerde het punt dat Dalto halverwege het zaalseizoen is. Een jaargang die nog niet in één rechte lijn richting de play-offs loopt.

De Driebergers startten met twee nederlagen, maar herpakten zich in de vijf wedstrijden die volgden. Met AW.DTV, Wageningen en Rohda strijdt Dalto om twee play-off-tickets. De concurrenten hijgen elkaar in de nek. Van den Brink: “We moeten er voor zorgen dat we over zes weken op onze top zitten. Dan moeten we pieken. Als we dat nu al doen, dan zijn we te vroeg. Ik hoop dat wij hetzelfde niveau kunnen halen als vorig seizoen tijdens de play-offs.

Daarvoor is nog wel werk aan de winkel, al hoeft de huidige vorm van de Driebergers geen reden te zijn tot zorg. Ook een jaar geleden bereikte Dalto met horten en stoten de play-offs, waarin het vervolgens in twee duizelingwekkende wedstrijden met Groen Geel om een plek in de hoofdklassefinale vocht. Toen speelde Van den Brink nog niet in de hoofdmacht, omdat toenmalig Dalto-coach Adriaan van Dijk voor vier andere vrouwen koos.

Uitdaging

Toch had Van den Brink geen moment spijt van haar overstap van SKF. “Ik zocht een uitdaging. Die had ik niet meer bij SKF. Ik rijd drie keer per week met veel plezier naar Driebergen en denk dat ik nog niet het onderste uit de kan heb gehaald. Er zit nog veel meer in.”

Zo schetste Van den Brink ook onbedoeld de situatie voor heel Dalto. In Driebergen is er dit seizoen nog genoeg te winnen.

Stan Bos