In het AD – interview Jaleesa

Dalto krijgt geen vat op wervelwind PKC

20180915 - Jaleesa in het AD

Jaleesa Claver (links) namens Dalto, wordt verdedigd door Sanne van der Werff van PKC. Foto uit eigen archief.

De korfballers van Dalto verloren kansloos van grootmacht PKC: 14-32. Ook nieuwkomer Jaleesa Claver kon de nederlaag niet afwenden.

Uitslag Dalto - PKC

Jaleesa Claver zat meteen na de wedstrijd in de dug-out een tijdje voor zich uit te staren. De korfbalster uit Aalsmeer had zojuist met Dalto een clinic hogeschoolkorfbal gekregen van PKC, dat in Driebergen klasse, kunde en karakter toonde. De Driebergers verloren bij de eerste drie aanvallen de bal door eigen onzorgvuldigheid al na een paar seconden. De Papendrechters sloegen als een wervelwind toe en maakten binnen tien minuten duidelijk dat Dalto geen enkele illusie hoefde te koesteren op een goed resultaat.

Dat besef was er ook bij Claver, die deze zomer overkwam van overgangsklasser GKV uit Gorinchem en sowieso al moet wennen aan een veel hoger niveau. Dat is geen schande, maar nog niet zo heel lang geleden waren duels tussen Dalto en PKC korfbalklassiekers op het hoogste podium. Waar de tegenstander van afgelopen zaterdag op dat niveau bleef hangen, daar zakte Dalto langzaam maar zeker uit weg. Het etiket klassieker kan allang niet meer op deze onderlinge ontmoetingen worden geplakt. Het niveau waarop PKC acteert, is voor de geelzwarte brigade van Herman van Gunst lichtjaren ver weg.

Dalto wil graag weer terug naar dat niveau. Een gezonde ambitie, zoals Claver ook ambitieus is om haar korfballoopbaan van nieuwe impulsen te voorzien. Niet voor niets toog de studente maatschappelijk werk en dienstverlening deze zomer naar Driebergen. Bij GKV slaagde ze er twee keer op rij net niet in om naar de hoofdklasse te promoveren en met haar 26 lentes vond Claver het nu het geschikte moment om de stap te maken. “Alleen al op de trainingen krijg ik zo veel meer weerstand. Na afloop ben ik kapot, maar ik merk dat ik het leuk vind dat er bij mij nog ruimte is om door te groeien.”

Die stappen hoopt Claver met Dalto ook te maken. Ze bezocht vorig seizoen de hemelse play-off-dubbel met Groen Geel en de desastreus verlopen play-down-duels met DVO. Claver had echter genoeg gezien en zegde haar komst naar sportpark De Woerd toe. “Het harde werken spreekt me aan. In die wedstrijden die ik bekeek, zag ik dat er een team stond. Je wordt niet meteen afgebrand als je een foutje maakt, er wordt juist positief gecoacht. Dat vind ik prettig. Het was jammer dat Dalto er niet in slaagde om de Korfbal League te bereiken – dat was helemaal mooi geweest – maar ik had wel direct een goed gevoel bij de ploeg.”

Suriname

De inwoonster van Aalsmeer (“het is veertig minuutjes rijden, dat is te doen”) komt naast Dalto ook uit voor de nationale ploeg van Suriname. Daar is ze het vakmaatje van OVVO-speelster Michelle Brouwer. “In Cali (Colombia, red.) wonnen we PanAmerican Games, waardoor we ons plaatsten voor het WK korfbal van volgend jaar in Zuid-Afrika. Heel mooi. Het team, gecoacht door ex-Dalto-trainer Riko Kruit, kwam uit het niets en mag zich volgend jaar bewijzen op het mondiale korfbalpodium. „Ik heb er heel veel zin in.”

Dalto-PKC 14-32 (4-18)

Scores Dalto:
Dico de Jager 4, Rudo Schulting 3, Remy Schulting 2, Maarten Groot Huize, Jaleesa Claver, Karin van de Brink, Pia Donkers, Joran Sadon (allen 1x).