In het AD: interview met Lotte van Montfort

20190906 AD Interview Daltospeelster Lotte Van Montfort Koptekst

20190906 Lotte AD Dalto

Dalto-speelster Lotte van Montfort: “Ik zeg wat ik denk en vind, geef mijn mening.” Foto Marco Spelten

Na haar eerste ontmoeting met Dalto-coach Barry Schep kwam korfbalster Lotte van Montfort (22) met een vibe uit het gesprek. De Eindhovense wil knallen met Dalto en de Korfbal League bereiken. “De wil is er. Dan ben je al op de helft.”

Stan Bos
Driebergen

De beslissing was moeilijk. Heel moeilijk, bekent Lotte van Montfort als ze vertelt over haar transfer van DSC naar Dalto. Bij de club uit Eindhoven korfbalde ze zeventien jaar. Ondanks haar 22 lentes behoorde ze tot de inventaris van de Brabantse vereniging. “Toch was ik toe aan nieuwe invloeden , zegt de studente fysiotherapie uit Eindhoven. “Als je iemand van de club bent, zit je ook in een ritme dat moeilijk is te doorbreken. Als ik zie hoe Dalto de randzaken organiseert, dan loopt DSC nog een stapje achter. Al wil ik mijn oude club zeker niet in een kwaad daglicht plaatsen.”

Er waren al eerder clubs die bij haar op de poort klopten. DVO uit Bennekom bijvoorbeeld, maar tot een overgang kwam het niet. In het voorjaar belde Barry Schep met de vraag of ze konden praten. Daar had Van Montfort wel oren naar. “Dat verliep heel positief. Dalto heeft de ambitie om binnen drie jaar een stabiele Korfbal League-club te zijn, maar ze legden ook uit hoe ze dat willen bereiken, bijvoorbeeld met het opschroeven van de trainingsintensiteit. Dat ze Barry aantrokken als coach, zegt ook wel iets. Ik kwam met een vibe uit dat gesprek.”

De eerste indrukken die Van Montfort opdoet in Driebergen zijn, zoals dat vaak gaat met nieuwe spelers, positief. “Ook in de loze periode, totdat de voorbereiding begint, was er regelmatig contact. Mensen van de club vroegen me of alles duidelijk was. Ik heb er een goed gevoel over. Tijdens het trainingskamp kwam iedereen zich even aan me voorstellen, ook mensen die niet direct bij de selectie zijn betrokken. Dan vertelden ze hoe ze heten en wat ze bij Dalto doen. Er heerst een open mindset. Ik ben superpositief en heb nu zoiets van: laat de competitie maar beginnen.”

Doelpunten. Daarvoor haalde Dalto de voormalig international van Oranje onder de twintig jaar naar Driebergen. Van Montfort is een aanvalster, bekent ze zelf, ook verbaal. Precies de kwaliteiten die Dalto aan de vrouwenkant zoekt. Met louter ideale schoondochters win je geen prijzen.

“Ik denk dat mensen na een paar weken Dalto ook wel weten dat ik niet op mijn mondje ben gevallen. Ik zeg wat ik denk en vind, geef mijn mening en zal binnen en buiten het veld aanwezig zijn.”

Aanhang

De fanatieke aanhang in Driebergen snakt naar promotie. De eerste helft van het veldseizoen gebruikt Schep om te bouwen. Van Montfort doet met Dalto het liefst dit jaar al een gooi naar de Korfbal League. “Het is een proces. We hebben een jonge selectie. Er zit nog heel veel rek in, ook bij de oudere garde. Dat biedt perspectief. De wil is er. Dan ben je al op de helft.”