In het AD, interview met Mats Rodenburg

Korfballer Mats Rodenburg heeft een naam hoog te houden

In vaders voetsporen bij
korfbalclub Dalto

Mats Rodenburg in het AD

Mats Rodenburg. Foto Marco Spelten

Mats Rodenburg (21) korfbalt al zijn hele leven voor Dalto. Nu hij in Driebergen tegen de hoofdmacht aanschurkt, treedt hij in de voetsporen van vader Koos.

Stan Bos
Driebergen

Soms klinkt er in huize-Rodenburg een vilein grapje. Zoals een paar weken geleden, toen Mats Rodenburg voor rust als een wervelwind de doelpunten aaneenreeg namens Dalto, maar na de pauze zijn doelpuntenproductie zag verdampen. “Dan meldt mijn vader ’s avonds even dat mijn schot na rust nog in de kleedkamer lag”, vertelt Rodenburg junior. “Het gaat allemaal op een leuke manier. Weet je, als ik goed heb gespeeld, dan heb ik een grote mond. Als ik niet goed heb gespeeld, dan heeft hij een grote mond.”

Dat Mats Rodenburg in de illustere voetsporen is getreden van vader Koos, is thuis nauwelijks onderwerp van gesprek. Rodenburg senior speelde jarenlang in Dalto l en maakte er de gouden jaren mee. Met de jonge Rodenburg in de selectie wil Dalto weer terug naar de plek waarvan de club vindt dat ze daar thuishoren: in de Korfbal League. Dat Mats de achternaam Rodenburg draagt, ziet hij niet als een last. “Die druk is er hooguit, omdat ik alle jeugdteams heb doorlopen en jeugdinternational ben. Niet omdat ik Rodenburg heet.”

Al zijn hele leven huppelt Rodenburg over de Dalto-velden. Hij groeide er op, startte met korfballen bij de kabouters, werd groter, doorliep de jeugdselecties en belandde in de vertegenwoordigende jeugdteams. “Ik weet eigenlijk niet beter dan dat ik op korfbal zit. Ja, er waren vriendjes die gingen voetballen, maar ik vond korfbal leuker. Niet omdat het moest van mijn ouders, maar omdat ik het de leukste sport vind. Met je teamgenoten een andere ploeg kapot spelen, goed vrijlopen, je tegenstander op het verkeerde been zetten, niet lopen met de bal.

Korfbal zit Rodenburg daarom als een getailleerde jas met zakken op de goede plek. Als klein ventje droomde hij er al van om ooit de stap naar het eerste te maken. Om voor een uitzinnig Hoenderdaal op te komen lopen en applaus te horen van de fanatieke D-side bij het voorlezen van de namen. “Tegen DeetosSnel gebeurde dat dit seizoen voor het eerst. Toen ik kwam oplopen, had ik wel zo’n gevoel van: eindelijk. Ik keek daar best lang naar uit. Ineens loop je daar dan en ben je één van de spelers. Daar was ik helemaal niet aan gewend.”

Hoewel Rodenburg nog geen vast onderdeel uitmaakt van de hoofdmacht, kan hij de komende weken wel een belangrijke rol spelen. Dalto jaagt immers nog op de play-offs en moet twee punten inlopen. “We moeten drie keer winnen en hopen dat Tempo een fout maakt.”

Al jaren succesvol als jeugdinternational

Mats Rodenburg is al jaren jeugdinternational. De korfballer van Dalto won met Oranje onder 16 en 19 de wereldtitel. De mooiste herinneringen bewaart Rodenburg aan de twee WK’s in Leeuwarden. “Een volle sporthal en een mooie finale tegen België. Ik scoorde zeven keer, net als Mathijs den Ouden, die ook bij Dalto speelt.”

Hij hoort in april of hij door bondscoach Kees Vlietstra een uitnodiging krijgt voor het WK onder 21 jaar, deze zomer in Boedapest.