AD: Lege hal, streng protocol

20210102 Kop AD Daltosite

20210102 Dalto "- Blauw Wit

Foto Hans Bömer. Klik voor vergroting

In een lege hal en in een surrealistische ambiance werkten de korfballers van Dalto hun eerste oefenduel af in aanloop naar de Korfbal League. Blauw Wit uit Amsterdam, al jaren een vertrouwd gezicht op het hoogste niveau, ging met 27-23 over de knie. “Soms heb je iemand die even niet goed oplet.”

Stan Bos
Driebergen

Code rood, code oranje. Het zijn termen die normaliter uit de kast worden getrokken op weg naar een hevige storm of extreem hoge temperaturen. Nu de start van de Korfbal League aanstaande is – over twee weken begint Dalto thuis tegen DVO – maken de codes ook hun entree op het hoogste korfbalpodium, zo bleek zaterdagavond. De Driebergers werkten hun eerste oefenwedstrijd af in een vrijwel leeg sportcentrum Hoenderdaal.

De hal is, volgens het protocol van korfbalverbond KNKV in samenwerking met NOC*NSF, ingedeeld in drie zones. Code rood is een zone waar alleen spelers, staf, arbitrage en jury mogen komen. Code oranje is voor de cameraploeg en groen voor overige aanwezigen, zoals clubbesturen en media.

Inrichting

In een surrealistisch decor bereidt Dalto zich daardoor voor op de rentree in de Korfbal League. Hoenderdaal heeft de beleving van een binnenplaats van een penitentiaire inrichting. Ook topkorfbal blijft niet gevrijwaard van het coronavirus dat zich nog altijd hardnekkig in de haarvaten van de samenleving blijft vreten.

“Het was wel raar toen ik de sporthal binnenkwam”, beaamt Dalto-aanvoerder Rudo Schulting, die met zijn ploeg de eerste oefenwedstrijd direct succesvol afsloot door Blauw Wit uit Amsterdam met 27-23 te kloppen. “Aan de andere kant ben ik heel blij dat we kunnen beginnen. Ik vind dat we het hier supergoed op orde hebben. Ondanks dat het gek is om voor een lege hal te spelen, voelt het op zich goed hoe het allemaal is geregeld.”

Verantwoordelijk voor die aansturing is Gerard van Donselaar die namens Dalto tijdens de tweede lockdown als Korfbal League-manager fungeert. Toen er groen licht kwam dat de competitie op 16 januari begint, ontplofte zijn telefoon. “Je wordt om de oren geslagen met protocollen”, legt Van Donselaar uit.

“De hygiëne van spelers is een belangrijk punt. Een uur voor de wedstrijd krijgt iedere korfballer een sneltest. Daarna mogen ze de hal in. We hebben goed nagedacht over de indeling van de sporthal. De jurytafel staat bijvoorbeeld op een andere plek dan normaal, omdat ze op de oude positie te weinig onderling afstand hebben.”

Van Donselaar merkt weinig problemen. Vrijwel iedere bezoeker heeft begrip voor de situatie, ook voor de maatregel dat het verplicht is een mondkapje te dragen. “Iedereen is van goede wil. Soms heb je iemand die even niet goed oplet, maar zodra je wat aanwijzingen geeft, gaat het goed. Ook bij Van Donselaar spookten de laatste dagen wel eens de gedachten door zijn hoofd waar hij het toch allemaal voor doet. Het antwoord is simpel: clubliefde. “Het is belangrijk dat wij ons als vereniging goed presenteren. Weet je, de bond heeft besloten om de competitie te laten beginnen. Daar kunnen we ons met z’n allen heel druk om maken, maar dat heeft geen enkele zin.”

De spelers staan te springen om te beginnen. Liefst tien maanden geleden plaatste Dalto zich voor de play-offs om promotie naar de League. Amper een paar dagen later was het kabinet onverbiddelijk: het land ging op slot. In de opstartfase richting de seizoensouverture blijft het wennen om zonder publiek te spelen, vindt Schutting. Dalto moet de hartstochtelijke steun van de D-side voorlopig missen.

Motivatie

De motivatie om er een goed seizoen van te maken, wordt er niet minder om. “Ook dit oefenduel benaderden we als een competitiewedstrijd. Dat is goed gelukt. Soms is er in het veld aansturing nodig van medespelers. In een volle hal versta je elkaar niet altijd. Nu hoor je alles wat er wordt gezegd. Dat is heel raar.”

20210102 AD Startbewijs Daltosite