In het AD: Mokerslag voor Dalto

In AD van donderdag 5 april 2018

In het AD, 3e-play-off Dalto-DVO

Invaller Remy Schulting ziet de bal uit zijn handen glippen. Foto Marco Spelten

De droom van de korfballers van Dalto ligt in duigen. De Driebergers waren gisteravond in het derde, beslissende duel voor promotie naar de Korfbal League niet opgewassen tegen DVO: 23-32. Een mokerslag voor Dalto.

Stan Bos
Driebergen

De erehaag van de Dalto-aanhang, vlak voor het begin van de tweede helft, was een gevalletje wensdenken. De Driebergers keken halverwege tegen een 10-15 achterstand aan. In korfbal betekent dat niet het einde van de wereld, maar de apathische wijze waarop Dalto in een stampvol Hoenderdaal opereerde, was als een chirurg die met trillende handen een openhartoperatie uitvoerde. Het niveau om volgend seizoen überhaupt op Korfbal League-niveau te acteren, was in Driebergen lichtjaren ver weg.

Poging

In perspectief kan Dalto de mislukte poging om de Korfbal League te bereiken alleen maar aan zichzelf wijten. Na twee hemelse play-off-duels tegen Groen Geel volgde de finale tegen DeetosSnel. In Papendrecht leidden de Driebergers met 17-10, maar ging de formatie van Adriaan van Dijk en Mariska Veldheer wonderlijk genoeg met 25-26 onderuit. In de eerste wedstrijd van de best-of-3 met DVO was een stunt dicht bij, maar gooide een golden goal roet in het eten. Dalto richtte zich drie dagen later in Bennekom opnieuw op en sleepte er een derde, beslissende ontmoeting uit.

Die volgde gisteravond, in het eigen Hoenderdaal. Dat Dalto voor de tweede keer in successie op vertrouwde bodem de zege aan de Bennekommers moest laten, was een pijnlijke constatering. De conclusie dat Dalto op basis van de twee thuisduels nog niet Korfbal League-waardig is, is gerechtvaardigd. Speelde Dalto zaterdag in het hol van de leeuw nog zonder druk, gisteravond stond er pressie op de Driebergse ketel. Een passend antwoord op de scherpschutters Fleur Hoek en José Alvarez (ex-OVVO) had Dalto niet. De thuisploeg stond op de bergtop, zag het beloofde land – de Korfbal League – maar beschikte niet over de juiste materialen om de afdaling op een verantwoorde manier te maken. Vooral voor rust was het spel, vooral de afronding, van een hemeltergend niveau. Het vak van Maarten Groot Hulze, Mathijs den Ouden, Anouk Wezendonk en Paula Bos kwam pas na zestien (!) minuten voor het eerst tot scoren, nota bene uit een strafworp. Niet voor niets greep Van Dijk in. Den Ouden en Bos maakten plaats voor Remy Schulting en Karin van den Brink.

Dalto knokte zich na rust weliswaar knap terug van een ruime achterstand. Van 10-17 werd het 19-20, maar ook weer 19-23. Die voorsprong lieten de Bennekommers zich niet meer ontglippen. Op de 19-20 na maakte Dalto eigenlijk geen moment serieus aanspraak op de zege en dus promotie naar de ‘League’. “Zij duwden ons ver weg, waardoor ons schotpercentage naar beneden ging”, zei De Jager. “Het duurde te lang, voordat we daar antwoord op hadden. We geven het uit handen, dat is inderdaad heel klote.”

Ook coach Van Dijk zag dat Dalto niet in het vertrouwde spel kwam. “DVO gooide de opstelling om en we zagen meteen dat ze zwaar gingen achterverdedigen. We kwamen niet in ons ritme. De schoten vielen niet. We maakten er maar 23. Dat was het probleem.” Over twee weken staat de eerste veldwedstrijd al op het programma. Dalto moet de klap van de twee mislukte promotiepogingen eerst verwerken. “Dat weekje hebben we wel even nodig”, zei Den Ouden. Van Dijk: “We hebben alles gegeven en de groep zit er verslagen bij. Maar ik ben ook trots dat we zo ver zijn gekomen.”

Dalto – DVO 23-31 (10-15).

Scores Dalto:
Maarten Groot Hulze 7, Rene Siedsma 5, Dico de Jager 4, Remy Schulting 3, Ya-Wen Lin 2, Anouk Wezendonk en Pia Donkers.

In het AD, 3e-play-off Dalto-DVO

Maarten Groot Hulze (l) in discussie met arbiter Marco van der Lucht. Foto Marco Spelten