In het AD: Totaal niet bang te falen.

20221114 AD-koptekst Dalto TOP

20221112 Jesper Dalto-TOP

Dalto won bij de start van de zaalkorfbal-competitie van TOP: 25-21. Coach Barry Schep begon daarmee sterk aan zijn afscheidstournee, terwijl rechterhand Jesper Oele zich in de coulissen opwarmt voor het grote werk.

Stan Bos
Driebergen

Een seconde of dertien voor rust schoot Barry Schep ongemeen uit zijn vel. Dalto speelde met een 12-8 voorsprong de beoogde laatste aanval voor de pauze onhandig uit, waarop de gewezen landskampioen TOP uit Sassenheim het gaatje kon dichten tot drie punten. Nee, wie denkt dat Barry Schep er de laatste vijf maanden met zijn pet naar gaat gooien, heeft het mis. Het is de Westlander er alles aan gelegen om Dalto in zijn laatste seizoen in Driebergse dienst naar de Korfbal League te loodsen.

Nu speelt de club nog een niveau lager, in de Korfbal League 2, een naam waar vermoedelijk geen duur marketingbureau aan te pas is gekomen. Dalto startte zaterdag furieus tegen meervoudig landskampioen TOP. Schep vindt dat Dalto op de goede weg is. “Alleen zijn we nog lang niet waar we willen zijn. Aanvallend vond ik het matig. In de laatste paar minuten krijgen we zes tegengoals en ook dat doelpunt voor rust van TOP vond ik waardeloos. Dan moet ik in de kleedkamer ook nog boos worden, terwijl we zo veel beter waren dan TOP. Het moet beter, maar iedereen ging met een lach weg. Daar doen we het voor.”

Anderhalve week geleden kondigde Schep plotseling zijn vertrek aan. Die mededeling kwam als een duveltje uit een doosje, juist ook omdat de trainer en club ruim een jaar geleden nog de intentie uitspraken om tot medio 2025 samen te werken. Schep verkiest een reis van acht weken met zijn jonge gezin naar Nieuw-Zeeland boven een langer verblijf in Driebergen en mist daardoor in mei en juni het tweede deel van de veldcompetitie. “Ik vind niet dat ik daarna kan terugkomen. Van mijn spelers verlang ik ook dat ze er het hele seizoen zijn.”

Korfbal League

Schep staat sinds 2018 voor de hoofdmacht. Hij promoveerde met Dalto naar de Korfbal League, maar daar kwam vorig seizoen na twee jaar een einde aan. Zag Schep, los van de reis die hij gaat maken, niet meer voldoende perspectief? Die suggestie wijst de oud-international direct van de hand. “Er zijn genoeg mogelijkheden. Kijk eens naar deze selectie. Jesper heeft vier jaar ervaring opgedaan. Hij is er klaar voor.”

Jesper is Jesper Oele, de trouwe secondant van Schep. Oudspeler van Dalto en het Maarssense OVVO, ex-trainer van SDO uit Kamerik. Een echte clubman ook bij wie het DNA van Dalto door zijn aderen vloeit. Oele kan niet wachten om het over te nemen, al is dat geen diskwalificatie van de grote baas. “Dit is het perfecte moment. In de laatste drie jaar heb ik me doorontwikkeld. Als ik terugkijk, is dit een logische stap. Ik heb altijd de ambitie gehad om Dalto te coachen. Die kans krijg ik en van Barry kan ik alleen maar leren.”

Schep en Oele zijn een twee-eenheid. Dan weer rustig analyserend, het volgende moment functioneel boos om de arbitrage te beïnvloeden, dan weer met zo n bloedserieuze blik broedend op een tactische ingreep waarbij je de indruk krijgt dat ze op elk moment de algemene vergadering van de Verenigde Naties moeten toespreken. Over een paar maanden is Drieberger Oele zelf eindverantwoordelijk.

Het afbreukrisico als clubman is aanwezig, maar Oele zou Oele niet zijn om daar met angst naar te kijken. “Ik ben totaal niet bang om te falen. Iedereen weet dat ik er alles aan ga doen. Als ik fouten maak, dan leer ik daarvan, maar ik zal me voor 200 procent inzetten.”

Oele vindt het wel bijzonder jammer dat zijn moeder zijn hoofdtrainerschap bij Dalto niet meer meemaakt. Ze overleed begin vorige maand. “Ik miste haar nu al bij de eerste zaalwedstrijd. Ze was iemand die altijd meekeek en met wie ik daarna alles besprak. Ze wist dat ik hoofdtrainer zou worden. Na zo’n vervelende periode is het voor mij wel een opsteker. We zijn weer begonnen in de zaal. Ik leef voor korfbal.”

20221114 AD score Dalto