Uit het AD: Vliegende start Dalto.

20210118 Artikel AD - Daltosite

20210118 AD-Daltosite
• Mathijs den Ouden (in balbezit) staat op het punt een doorloopbal te nemen. Foto Marco Spelten

De korfballers van Dalto beleefden bij de rentree in de Korfbal League een vliegende start. Mathijs den Ouden had tegen DVO, de club waar hij slechts een paar weken speelde, iets goed te maken. “Ik wilde nu laten zien wie ik ben.”

20210118 AD - Daltosite

Stan Bos
Driebergen

Terwijl het buiten sneeuwde, balde Mathijs den Ouden in een vrijwel leeg Hoenderdaal na een treffer weer eens zijn vuisten. De spits van Dalto zinde op een revanche bij de ouverture van de Korfbal League tegen DVO, de club waar hij anderhalf jaar geleden vol verwachting naartoe ging, maar een paar weken later gedesillusioneerd de deur achter zich dichttrok. De gretigheid spatte uit zijn ogen, alsof hij hoogstpersoonlijk wilde afrekenen met de demonen uit zijn recente korfbalverleden.

Den Ouden slaagde daar wonderwel in, net zoals Dalto bij de rentree op ‘s lands hoogste korfbalpodium met de juiste instelling en uitstraling de opponent uit Bennekom bestreed. Zonder angst, met een gezonde dosis bluf en de wetenschap dat de aanhang vanachter de livestream naar nieuw succes hunkert. De winst op het matte DVO was verre van onverdiend. Alleen op 2-3 keken de Driebergers tegen een korte achterstand aan, maar Dalto was vrijwel de hele wedstrijd scherper, feller en overtuigender.

Dat Hoenderdaal voor de streekderby niet zat volgepakt met supporters was eigenlijk de enige smet op de zege. Deze streekderby verdiende een kolkende sporthal. Onder toeziend oog van bondscoach Jan Niebeek, die vorige week in deze krant een lege hal nog als een mentale uitdaging omschreef, bleek Dalto in staat zichzelf voortreffelijk te motiveren. “Het is wel jammer dat er geen publiek was”, zei Den Ouden. “Op de training proberen we erop te oefenen. Als we scoren, dan juichen we. Bij een goede verdedigende actie doen we het ook.”

Ook de wetenschap dat de club meeleeft via de livestream zorgt voor extra geestdrift. “Er kijkt zeker vijfhonderd man mee. We doen gewoon alsof ze hier zitten. Vijf jaar moesten onze fans deze derby missen. Als spelers moeten wij nu zelf die beleving erin brengen. In die missie slaagde Dalto. De ploeg maakte het zichzelf alleen in de laatste tien minuten onnodig lastig. Dalto schoot matig en liet na een 20-14 voorsprong DVO in de laatste minuut nog geloven in een wonder: 20-19. Verder lieten de Driebergers het niet komen.

Zo beleefde Dalto een vliegende start in een seizoen waarin niets valt te verliezen. Degradatie is onmogelijk en in een poule van zes levert een klassering bij de eerste vier een plek in de play-offs op.

Supermooi

“Een supermooi doel”, vindt Den Ouden, voor wie de winst op de club waar hij maar zo kort verbleef extra zoet smaakte. “Er is destijds veel over gezegd, maar dat is verleden tijd. Ja, ik wilde iets aan ze laten zien. Zo van: dit hebben jullie laten gaan. Maar ik heb het nu hartstikke naar mijn zin bij Dalto. Een paar jaar geleden speelde ik met Dalto tegen DVO in de play-downs. Drie keer was ik niet goed. Ik wilde nu laten zien wie ik ben. Dat maakt deze overwinning iets specialer.”

20210118 Artikel AD Dalto - Barry