Welkom!
Welkom op de arbitragepagina van Dalto!
Maak in het menu een keuze om verder te gaan.
Algemeen
Het Scheidsrechtersteam (S-team) van Dalto bestaat uit twee groepen: de verenigingsscheidsrechters en de KNKV-scheidsrechters.
De eerste groep bestaat uit 10 tot 15 scheidsrechters die met elkaar elk seizoen tussen de 250 en 300 wedstrijden binnen onze vereniging fluiten. Sommigen van hen fluiten wekelijks zelfs meerdere wedstrijden!
De tweede groep bestaat uit scheidsrechters die actief buiten de vereniging fluiten (KNKV-scheidsrechters). Vanwege het feit dat onze vereniging met veel teams op een hoog niveau speelt en dus gebruik maakt van veel onafhankelijke KNKV-scheidsrechters, wordt van ons ook verwacht dat wij elk seizoen rond de 200 wedstrijden fluiten of beoordelen buiten onze vereniging. Indien we niet aan deze verplichting voldoen, worden financiële en sportieve sancties opgelegd vanuit de Bond.
Op dit moment hebben we helaas nog te weinig KNKV-scheidsrechters en –beoordelaars.
De Arbitragecommissie zorgt voor de nodige ondersteuning en begeleiding voor al onze scheidsrechters en voor degenen die namens hun team moeten fluiten. De doelstelling van onze commissie is dat elke wedstrijd binnen Dalto wordt geleid door een opgeleide scheidsrechter en dat we voldoende KNKV-scheidsrechters kunnen leveren. Op dit moment lukt dit (nog) niet omdat de groep scheidsrechters daarvoor te klein is. We zijn genoodzaakt om teams aan te wijzen om de overgebleven wedstrijden binnen onze vereniging te fluiten. We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe scheidsrechters die ons S-team willen komen versterken!
Nieuwsberichten
Hieronder vind je de laatste nieuwsberichten van het S-team en van de Arbitragecommissie.
Weetjewel, weetjeniet. . .
Weetjewel, weetjeniet. . .
Weetjewel, weetjeniet. . .
Weetjewel, weetjeniet. . .
Weetjewel, weetjeniet. . .
Het is leuk om bij Dalto te fluiten!
Die Scheids Die Blijft
Neem even een time-out!
Het team dat nooit samenspeelt. . .
Ron geslaagd als KNKV-waarnemer!
Update juni (eindstand)
Roy van Witzenburg geslaagd!
Dalto S-team behaalt score van 100%
Update april (eindstand zaal)
Scheidsrechter geslaagd!
Scheidsrechter geslaagd!
Scheidsrechter geslaagd!
Scheidsrechter geslaagd!
Ronald, enthousiast en fanatiek scheidsrechter
Waarom het tellertje op de homepagina?
Die Scheids Die Blijft
Leonie Giltaij geslaagd voor Jeugdscheidsrechter EF
Roy van Witzenburg in het zonnetje
Dalto/BNApp.nl weer een KNKV-jeugdscheidsrechter rijker
Verslag scheidsrechtersavond
Jeugdscheidsrechter geslaagd!
Dalto/BNApp.nl twee KNKV-scheidsrechters rijker
Nieuws van de Arbitragecommissie
Nieuws van het S-team
Dalto/BNApp.nl is Arbitrageproof!
Beleid
In seizoen 2015-2016 is het Scheidsrechtersplan 2011-2015 grondig herzien en is onder de naam ‘Spelen en fluiten zijn één!’ het Arbitrage Beleidsplan 2015-2020 gepresenteerd en goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering.
De doelstellingen van het beleidsplan zijn:
- Positieve beleving
- Betere kennis van spelregels en arbitrage
- Meer en beter toegeruste scheidsrechters
- Dalto wordt ‘KNKV-Arbitrageproof’
Met dit beleidsplan zetten we een stap in de richting naar een optimale arbitrage binnen onze vereniging. Zo hopen we op de middellange termijn voldoende scheidsrechters te hebben.
Hier kun je het beleidsplan en het uitvoeringsplan downloaden:
Opleidingen
Als beginnend scheidsrechter heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het niveau dat je wil fluiten, het niveau dat je zelf al aankan en de tijd die je ervoor hebt. Het is helemaal niet zo moeilijk als velen denken. Wel is het nodig om je Spelregelbewijs te halen. Dat is een vereiste om examen te kunnen doen voor een van de hierna genoemde niveaus.
1. Jeugdscheidsrechter E/F
Heb je nog nooit een wedstrijd gefloten, dan beginnen we bij het begin. Onder begeleiding van een lid van de Arbitragecommissie zul je beginnen bij een E- of F-wedstrijd. Je zult merken dat je het fluiten al snel onder de knie krijgt. Als je eenmaal klaar bent voor het examen Jeugdscheidsrechter E/F, wordt dat in Driebergen afgenomen door een onafhankelijke KNKV-examinator.
2. Jeugdscheidsrechter B/C/D
Een volgende stap is het fluiten van wedstrijden op een hoger niveau, namelijk van D-, C- of B-jeugd. Ook in dit stadium zul je geheel door ons begeleid worden totdat je klaar bent voor het examen Jeugdscheidsrechter D/C/B. Dit praktijkexamen wordt door een KNKV-examinator in Driebergen afgenomen, bij een wedstrijd van een Dalto-team.
3. Verenigingsscheidsrechter
Ben je eraan toe om jeugd- en seniorenwedstrijden te leiden op het niveau van breedtekorfbal, ook Midweek, dan kun je door ons worden begeleid naar het examen Verenigingsscheidsrechter. Ook dit praktijkexamen wordt door een KNKV-examinator in Driebergen afgenomen, bij een wedstrijd van een Dalto-team.
4. KNKV-scheidsrechter
Is fluiten helemaal jouw ding en heb je de ambitie op een hoger niveau te gaan fluiten, dan kun je de stap maken naar KNKV-scheidsrechter. De KNKV-scheidsrechter fluit onafhankelijk, dat wil zeggen dat hij/zij door de Bond wordt aangewezen voor wedstrijden van andere dan Dalto-teams. Er zijn tien niveaus, van de laagste klassen junioren en senioren tot aan de Korfbal League. Goed is het om te weten dat twee scheidsrechters die bij Dalto zijn opgeleid inmiddels op hoog niveau fluiten, te weten Martin Falkenberg en Remi Slettenhaar.
Je wordt door ons tijdens Dalto-wedstrijden begeleid tot de examenprocedure. Deze procedure is dat je een tot drie wedstrijden onafhankelijk gaat fluiten (buiten Driebergen), onder begeleiding van een eveneens onafhankelijke KNKV-examinator. Zodra je het examen met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de bond om te worden aangewezen.
Bij al deze mogelijkheden geldt dat je zelf kunt bepalen hoe vaak en welk niveau je wil fluiten. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
5. KNKV-scheidsrechter vrije inschrijving
Stel, je wil wel als KNKV-scheidsrechter fluiten voor de vereniging, maar je wil zelf bepalen wanneer, welke wedstrijd en op welk tijdstip je fluit. Dat kan met de vrije inschrijving in de reserve 3e en 4e klasse senioren, 2e klasse A-jeugd, 1e en 2e klasse B-jeugd, 1e en 2e klasse C-jeugd en in de D-jeugd hoofdklasse. Elke wedstrijd die je neutraal fluit buiten Driebergen, telt mee voor onze verplichting.
Ook het volgende is mogelijk: een Dalto-team stelt zich garant voor het leveren van één KNKV-scheidsrechter, die zich als Dalto-scheidsrechter door de bond neutraal laat aanwijzen of die elke week een wedstrijd in de vrije inschrijving fluit. Drie of vier teamleden laten zich opleiden tot KNKV-scheidsrechter en elke zaterdag of eens per twee weken fluit één van hen. Zo ben je niet te vaak aan de beurt maar fluit je toch genoeg om het goede gevoel te houden.
Lijkt dat je wat? KNKV-scheidsrechter vrije inschrijving, eventueel als leden van een Dalto-team? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Daarnaast hebben wij bij Dalto ook te maken met die vrije inschrijving voor onze B2, C2 en D1. Veelal wordt daar op ingeschreven door KNKV-scheidsrechters vanuit de omgeving. Neutraal fluiten door deze scheidsrechters gaat altijd voor. Maar wordt er niet op ingeschreven, dan kunnen wij zo een wedstrijd zelf laten fluiten. Dat kan dan ook een jeugdscheidsrechter zijn.
6. KNKV-beoordelaar of -waarnemer
Naast alle genoemde scheidsrechters kennen we de KNKV-beoordelaar en KNKV-waarnemers. U/je zult ze wel eens zien zitten bij een wedstrijd die door een KNKV-scheidsrechter wordt gefloten, met een KNKV-notitieblok om aantekeningen te maken en na de wedstrijd pratend met de scheidsrechter.De belangrijkste rol van de KNKV-beoordelaar is :”het beter maken van de scheidsrechter”.
De belangrijkste rol van de KNKV-waarnemer is: “het rapporteren van de kwaliteit van de scheidsrechter”.
Beiden kijken met een neutrale blik naar de wedstrijd en specifiek hoe de scheidsrechter daarin functioneert. Alleen de KNKV-beoordelaar heeft na de wedstrijd een gesprek met de scheidsrechter.
Tot slot vullen beiden een beoordelingsformulier in, waaruit een cijfer volgt. Het gemiddelde van de cijfers van de rapportages bepaalt de positie van de scheidsrechter op de ranglijst. De beste scheidsrechters kunnen in de loop van het seizoen of met ingang van het nieuwe seizoen promoveren naar een hogere groep.
Heb je belangstelling voor een van beide functies? Neem dan gerust contact met ons op en kijken we ook hier samen naar de mogelijkheden.
Planning
De activiteiten die we organiseren voor onze scheidsrechters, zoals de bijscholingsavonden en de eindbarbecue, vind je terug de agenda op de homepagina.
Spelregels
Een goed begrip van spelregels is niet alleen cruciaal voor scheidsrechters, maar ook voor trainers, coaches, spelers en het publiek. Als iedereen weet waarom en waarvoor er gefloten wordt, dan zal dat leiden tot meer fair play, een sportieve omgeving waarin iedereen zich optimaal kan ontwikkelen.
Hieronder vind je twee delen. Het eerste deel bevat de officiële bepalingen van het KNKV en het tweede deel bevat een aantal handige documenten voor scheidsrechters en coaches die door de Arbitragecommissie zijn opgesteld.
Spelregels en -bepalingen
Via onderstaande links kun je de officiële spelregels en spelbepalingen (veldafmetingen, speelduur, paalhoogte, etc.) raadplegen zoals die gelden vanaf het seizoen 2015-2016.
Spelbepalingen seizoen 2015-2016
Neem ook eens een kijkje op de pagina van Korfbalmasterz en op www.korfbalmasterz.nl.
Fluitend het veld op
In seizoen 2015-2016 heeft de Arbitragecommissie een aantal documenten opgesteld die het voor (beginnend) scheidsrechters makkelijk moet maken om de E- en F-jeugd te fluiten. In deze leeftijdscategorie wordt namelijk het 4Korfbal gespeeld en dat betekent een aantal afwijkende spelregels.
Onderstaand volgt eerst een uitgebreide versie en daarna de korte versies.
Spelregels en fluiten van de E- en F-jeugd
Fluitend het veld op (F-jeugd)
Fluitend het veld op (E-jeugd)
Voor degenen die ook D- en C-wedstrijden fluiten staan hieronder ook nog twee handige documenten.
Teamverplichting
Zolang nog niet alle wedstrijden gefloten kunnen worden door ons S-team, zijn we genoodzaakt om de overgebleven thuiswedstrijden toe te wijzen aan onze Dalto-teams (midweek, senioren, junioren en de B1). Dit maakt onderdeel uit van het verenigingswerk. De Arbitragecommissie zal duidelijk communiceren wanneer welk Dalto-team moet fluiten en zal ervoor zorgen dat diegene (zo nodig) begeleid wordt. Het is de verantwoordelijkheid van de trainer/coach om iemand aan te wijzen of voor vervanging te zorgen.
Let op! Wegblijven is geen optie! Stel je voor dat het bij jouw eigen team gebeurt, dat zou je ook niet willen. Toch?
S-team
Hieronder vind je een overzicht van al onze scheidsrechters.
KNKV-scheidsrechters
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jeugdscheidsrechters (B/C/D & E/F)
![]() Jeugdscheidsrechter BCD |
![]() Jeugdscheidsrechter EF |
![]() Jeugdscheidsrechter EF |
Clubscheidsrechters
![]() Jeugdwedstrijden |
![]() Jeugdwedstrijden |
![]() Midweekwedstrijden |
![]() Jeugdwedstrijden |
![]() Jeugdwedstrijden |
A/B/C-groep in opleiding
![]() D-, C- & B-wedstrijden |
![]() D-, C- & B-wedstrijden |
![]() D-, C- & B-wedstrijden |
![]() E- & F-wedstrijden |
![]() Twan van Huisstede E- & F-wedstrijden |
![]() Daan den Ouden E- & F-wedstrijden |
![]() E- & F-wedstrijden |
![]() E- & F-wedstrijden |
Begeleidingsteam
Het Begeleidingsteam ondersteunt het S-team door scheidsrechters op te leiden, te beoordelen en op andere manieren te ondersteunen bij het fluiten.
Het team bestaat uit de onderstaande leden.
![]() Voorzitter & begeleider |
![]() Begeleider |
![]() Begeleider jeugd |
![]() Begeleider |
![]() Begeleider |
Arbitragecommissie
Indien je contact wil opnemen met de Arbitragecommissie, dan kun je een mail sturen naar arbitrage@dalto.nl. De commissie bestaat op dit moment uit de onderstaande leden:
![]() Voorzitter & begeleiding 06 – 30 48 53 46 |
![]() Algemene zaken & aanwijzer 06 – 10 23 81 99 |
![]() Bijscholing & activiteiten |
![]() Beleidszaken & financiën |
![]() Rosemarie Wielinga Coördinator Jurytafel |