Winkelwagen (0)

Arbitrage

Algemeen

Het Scheidsrechtersteam (S-team) van Dalto bestaat uit twee groepen: de verenigingsscheidsrechters en de KNKV-scheidsrechters.

Verenigingsscheidsrechters
De groep verenigingsscheidsrechters bestaat uit ongeveer twintig scheidsrechters die met elkaar elk seizoen tussen de 250 en 300 wedstrijden binnen onze vereniging fluiten. Sommigen van hen fluiten wekelijks zelfs meerdere wedstrijden!

KNKV-scheidsrechters
De groep KNKV-scheidsrechters bestaat uit scheidsrechters die actief buiten de vereniging fluiten. Vanwege het feit dat onze vereniging met veel teams op een hoog niveau speelt en dus gebruik maakt van veel onafhankelijke KNKV-scheidsrechters, wordt van ons ook verwacht dat wij elk seizoen rond de 200 wedstrijden fluiten of beoordelen buiten onze vereniging. Indien we niet aan deze verplichting voldoen, worden financiële en sportieve sancties opgelegd vanuit de Bond. Op dit moment hebben we helaas nog te weinig KNKV-scheidsrechters en –beoordelaars.

Arbitragecommissie
De Arbitragecommissie zorgt voor de nodige ondersteuning en begeleiding voor al onze scheidsrechters. De doelstelling van onze commissie is dat elke wedstrijd binnen Dalto wordt geleid door een opgeleide scheidsrechter en dat we voldoende KNKV-scheidsrechters kunnen leveren. We zijn altijd op zoek naar nieuwe scheidsrechters die ons S-team willen komen versterken!

Beleid

In het seizoen 2019/2020 hebben we het Arbitragebeleidsplan 2015-2020 herzien en is onder de naam ‘Arbitrage is onderdeel van elke wedstrijd’ het Arbitragebeleidsplan 2020-2025 geschreven.

De doelstellingen van het beleidsplan zijn:

  • Positieve beleving
  • Betere kennis van spelregels en arbitrage
  • Een sterk Dalto S-team
  • Verbreden en versterken van het kader

 

Met dit beleidsplan zetten we weer een stap in de richting naar een optimale arbitrage binnen onze vereniging.

Hier kun je het beleidsplan downloaden:
Dalto Arbitragebeleidsplan 2020-2025

Opleidingen

Als beginnend scheidsrechter heb je verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het niveau dat je wil fluiten, het niveau dat je zelf al aankan en de tijd die je ervoor hebt. Het is helemaal niet zo moeilijk als velen denken. Wel is het nodig om je Spelregelbewijs te halen. Dat is een vereiste om examen te kunnen doen voor een scheidsrechtersdiploma.

Interne opleiding Jeugdscheidsrechter E/F & D/C/B
Heb je nog nooit een wedstrijd gefloten, dan beginnen we bij het begin. Onder begeleiding van een lid van de Arbitragecommissie zul je beginnen bij een E- of F-wedstrijd. Je zult merken dat je het fluiten al snel onder de knie krijgt. We sluiten af met een intern examen voor Jeudscheidsrechter E/F. Een volgende stap is dan het fluiten van wedstrijden op een hoger niveau, namelijk van D-, C- of B-jeugd. Ook in dit stadium zul je geheel door ons begeleid worden totdat je klaar bent voor het interne examen Jeugdscheidsrechter D/C/B.

Externe opleiding KNKV-scheidsrechter
Is fluiten helemaal jouw ding, kun je inmiddels jeugd- en seniorenwedstrijden fluiten op het niveau van breedtekorfbal en heb je de ambitie op een hoger niveau te gaan fluiten, dan kun je de stap maken naar KNKV-scheidsrechter. De KNKV-scheidsrechter fluit onafhankelijk, dat wil zeggen dat hij/zij door de Bond wordt aangewezen voor wedstrijden van andere dan Dalto-teams. Er zijn verschillende niveaus, van de laagste klassen junioren en senioren tot aan de Korfbal League.

Je wordt door ons tijdens Dalto-wedstrijden begeleid tot de examenprocedure. Deze procedure is dat je een paar wedstrijden onafhankelijk gaat fluiten (buiten Driebergen), onder begeleiding van een eveneens onafhankelijke KNKV-examinator. Zodra je het examen met goed gevolg hebt afgelegd, kun je je aanmelden bij de bond om te worden aangewezen.

Bij al deze mogelijkheden geldt dat je zelf kunt bepalen hoe vaak en welk niveau je wil fluiten. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

KNKV-scheidsrechter vrije inschrijving
Stel, je wil wel als KNKV-scheidsrechter fluiten voor de vereniging, maar je wil zelf bepalen wanneer, welke wedstrijd en op welk tijdstip je fluit. Dat kan met de vrije inschrijving in de reserve 3e  en 4e klasse senioren, 2e klasse A-jeugd, 1e en 2e klasse B-jeugd, 1e en 2e klasse C-jeugd en in de D-jeugd hoofdklasse. Elke wedstrijd die je neutraal fluit buiten Driebergen, telt mee voor onze verplichting.

Lijkt dat je wat? KNKV-scheidsrechter vrije inschrijving, eventueel als leden van een Dalto-team? Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Daarnaast hebben wij bij Dalto ook te maken met die vrije inschrijving voor een aantal van onze jeugdteams, bijvoorbeeld de D1. Veelal wordt daar op ingeschreven door KNKV-scheidsrechters vanuit de omgeving. Neutraal fluiten door deze scheidsrechters gaat altijd voor. Maar wordt er niet op ingeschreven, dan kunnen wij zo een wedstrijd zelf laten fluiten. Dat kan dan ook een jeugdscheidsrechter zijn.

KNKV-beoordelaar of -waarnemer
Naast alle genoemde scheidsrechters kennen we de KNKV-beoordelaar en KNKV-waarnemers. Je zult ze wel eens zien zitten bij een wedstrijd die door een KNKV-scheidsrechter wordt gefloten, met een KNKV-notitieblok om aantekeningen te maken en na de wedstrijd pratend met de scheidsrechter. De belangrijkste rol van de KNKV-beoordelaar is: “het beter maken van de scheidsrechter”. De belangrijkste rol van de KNKV-waarnemer is: “het rapporteren van de kwaliteit van de scheidsrechter”. Beiden kijken met een neutrale blik naar de wedstrijd en specifiek hoe de scheidsrechter daarin functioneert. Alleen de KNKV-beoordelaar heeft na de wedstrijd een gesprek met de scheidsrechter. Tot slot vullen beiden een beoordelingsformulier in, waaruit een cijfer volgt. Het gemiddelde van de cijfers van de rapportages bepaalt de positie van de scheidsrechter op de ranglijst. De beste scheidsrechters kunnen in de loop van het seizoen of met ingang van het nieuwe seizoen promoveren naar een hogere groep.

Heb je belangstelling voor een van beide functies? Neem dan gerust contact met ons op en kijken we ook hier samen naar de mogelijkheden.

Spelregels

Een goed begrip van spelregels is niet alleen cruciaal voor scheidsrechters, maar ook voor trainers, coaches, spelers en het publiek. Als iedereen weet waarom en waarvoor er gefloten wordt, dan zal dat leiden tot meer fair play, een sportieve omgeving waarin iedereen zich optimaal kan ontwikkelen.

Hieronder vind je twee delen. Het eerste deel bevat de officiële bepalingen van het KNKV en het tweede deel bevat een aantal handige documenten voor scheidsrechters en coaches die door de Arbitragecommissie zijn opgesteld.

Spelregels en -bepalingen

De officiële spelregels en spelbepalingen (veldafmetingen, speelduur, paalhoogte, etc.) vind je in de Spelregels 2023 en de Spelbepalingen 2019-2020. Neem ook eens een kijkje op www.korfbalmasterz.nl.

Fluitend het veld op

In seizoen 2015-2016 heeft de Arbitragecommissie een aantal documenten opgesteld die het voor (beginnend) scheidsrechters makkelijk moet maken om de E- en F-jeugd te fluiten. In deze leeftijdscategorie wordt namelijk het 4Korfbal gespeeld en dat betekent een aantal afwijkende spelregels.

Onderstaand volgt eerst een uitgebreide versie en daarna de korte versies.

Spelregels en fluiten van de E- en F-jeugd, November 2021

Fluitend het veld op F-jeugd, Oktober 2023

Fluitend het veld op E-jeugd, Oktober 2023

Fluitend het veld op D-jeugd, Oktober 2023

S-team

Hieronder vind je een overzicht van al onze scheidsrechters.

KNKV-scheidsrechters

Chiara de Groot
Chiara de Groot
Elmer Groot Hulze Arbitrage Dalto
Elmer Groot Hulze
Edwin van Kooten Niekerk
Edwin v. Kooten Niekerk
André van Huisstede
André van Huisstede
Robin Meerman
Robin Meerman
Wouter van Vlijmen
Wouter van Vlijmen
Doryan Voorneveld
Doryan Voorneveld
Edwin Witzenburg
Edwin van Witzenburg
Foto volgt
Sander van Beek

Jeugdscheidsrechters (B/C/D & E/F)

Nathalie Drost
Nathalie Drost
Bo van Ee
Bo van Ee
Dennis den Hartog
Dennis den Hartog
Iris van Lunteren
Iris van Lunteren
Jasmijn van Lunteren
Jasmijn van Lunteren
Gijs Meester
Gijs Meester
Roy Witzenburg
Roy van Witzenburg
Bram Schaafsma
Bram Schaafsma
Jasper Van Rooijen Arbitrage Dalto
Jasper van Rooijen

E/F-groep in opleiding

Fjodor Van Hees Arbitrage Dalto
Fjodor van Hees
Daniel Westeneng Arbitrage Dalto
Daniël Westeneng
Julia Nap Arbitrage Dalto
Julia Nap
Renske Blokker Arbitrage Dalto
Renske Blokker
Mathijn Van Keeken Arbitrage Dalto
Mathijn van Keeken
Pien Verheijden Arbitrage Dalto
Pien Verheijden

Begeleiders

Het Begeleidingsteam ondersteunt het S-team door scheidsrechters op te leiden, te beoordelen en op andere manieren te ondersteunen bij het fluiten.

Het team bestaat uit de onderstaande leden.

Ron Spruit Arbitrage Dalto
Ron Spruit, voorzitter & begeleider
Remi Slettenhaar Arbitrage Dalto
Remi Slettenhaar, begeleider
Chiara de Groot
Chiara de Groot, begeleider jeugd
Gijs Meester
Gijs Meester, begeleider jeugd
Wouter van Vlijmen
Wouter van Vlijmen, begeleider

Contact

Indien je contact wil opnemen met de Arbitragecommissie, dan kun je een mail sturen naar arbitrage@dalto.nl. De commissie bestaat op dit moment uit de onderstaande leden:

Carel Wielinga
Carel Wielinga, voorzitter, beleidszaken & financiën
Ron Spruit Arbitrage Dalto
Ron Spruit, begeleiding
Robin Meerman
Robin Meerman, algemene zaken & aanwijzer
Rosemarie Wielinga Arbitrage Dalto
Rosemarie Wielinga, coördinator jurytafel
Wouter van Vlijmen
Wouter van Vlijmen, aanwijzer

Gerelateerde nieuwsberichten

Opinie: Rugby Respect Referee

10 likes

Update van het S-team

4 likes

S-team trapt het seizoen af!

0 likes