Chinese speelsters lopen stage bij Dalto/Klaverblad Verzekeringen

Bij Dalto hebben we regelmatig buitenlandse contacten. De Portugezen van Bons Dias zijn nog maar net vertrokken en nu komen op verzoek van China twee Chinese speelsters ervaring opdoen bij Dalto. Van 14 februari tot 23 april gaan beide speelsters ondergedompeld worden in Dalto en het Nederlands clubkorfbal. Fantastisch dat de familie Wielinga weer gaat zorgen voor huisvesting in een warme omgeving.

In China wordt nu ongeveer vijftien jaar gekorfbald. Normaal start je daar met spelen op je achttiende wanneer je naar de universiteit gaat. Clubs kennen ze er niet. Ondertussen halen ze vanuit dat universiteitsmodel een heel hoog niveau en staan ze nummer 4 op de wereldranglijst. Twee keer per dag trainen is daar de norm!

Voor ons Europeanen hebben zij een Engelse naam aangenomen. Jing Zhao heet hier Jammy en Yi Xu wordt Ivey genoemd.

Jammy (nr 2) is basisspeelster van het nationale team van China, 26 jaar oud en met ervaring van wereldkampioenschap en World Games op zak. Zij is een zeer goede schutter en is full time korfbalster geworden nadat zij is afgestudeerd. Haar doel is volgend jaar Korfbal League spelen.

Ivey (nr 18) is 20 en korfbalt pas twee jaar. Zij heeft als internationale ervaring het spelen in het onder 17 toernooi op de Challenge met China onder 20 en het spelen van een wedstrijd tegen onze A1. Zij kan zeer goed schieten op halve afstand met een grote stap achterwaarts. Haar doel is aansluiting krijgen bij de Chinese nationale selectie. Beide dames kunnen hier veel leren op gebied van samenspel.

Zij hopen speelminuten te mogen maken als algemeen reserve in zoveel mogelijk verschillende seniorenteams en gaan proberen elke dag aan te sluiten bij trainingen van Dalto-teams. Op de dinsdagen gaan ze trainingen van Korfbal League clubs bezoeken en waarschijnlijk kunnen ze daaraan ook meedoen.

Na de zaalfinale volgen Jammy en Ivey een internationale trainerscursus van het KNKV en aansluitend bezoeken zij het Wereldkampioenschap onder 19 in Leeuwarden. In juni zullen beide dames aantreden in een internationaal toernooi in China, waaraan TeamNL Korfbal ook zal deelnemen. Hun grote doel is het WK in augustus in Zuid-Afrika.

Kees Rodenburg