Column Douwe – Een historische wedstrijd

Column Douwe - Daltosite

Ik blijf nooit meer thuis, om een voetbalwedstrijd te kunnen kijken. Ik zit zondags ook niet meer met een bord op schoot voor Studio sport. Maar afgelopen dinsdag was dat duidelijk anders. Omdat ik één dag per week het Martini ziekenhuis in Groningen begeleid, besloot ik te overnachten bij mijn vader, die dit jaar alleen is komen te staan. Samen kletsen wij dan wat bij. Meestal gaat dat over vroeger. Dit keer hoefden we niet te kletsen, want we konden samen voetbal kijken. Real Madrid tegen Ajax. Onze verwachtingen waren niet hooggespannen.

Het verloop en het eindresultaat van deze wedstrijd, was dan ook een geweldig positieve verrassing; artistiek voetbal, met ook scherpte en inzet. Zoals ten Hag na afloop stamelde, het benaderde de perfectie. Mooi om zo`n beleving samen mee te maken. Wij waren het dan ook volledig met elkaar eens. Dit was een historische wedstrijd; een wedstrijd waar je over twintig jaar nog aan terugdenkt!

Op dat moment realiseerde ik mij, dat ik dit eerder had meegemaakt: vijftig jaar geleden in 1969. De beslissingswedstrijd van het Ajax van Cruijff en Keizer (beiden niet meer onder ons) tegen Benfica in Parijs. Omdat deze wedstrijd al rond vier uur begon, mochten wij allemaal de laatste twee uur vrij van school en mijn vader kwam al om drie uur thuis van zijn werk. Niemand zei er wat van, want half Nederland zat voor de televisie en in het stadion zaten circa 30.000 Nederlanders, die massaal snipperdagen hadden opgenomen. Ajax won in de verlenging met 3 tegen 0 door twee goals van Inge Danielson. Benfica van  toen is vergelijkbaar met het Real van nu. Een topclub met een aantal Europacups  in de prijzenkast. Hierna stootte Ajax door naar de finale, die helaas werd verloren van AC Milaan met 4-1. Twee jaar later wisten ze wel de beker te winnen, nadat Feijenoord hen hierin was voorgegaan tegen Celtic. De glorietijd van Ajax begon en duurde circa drie jaar met drie bekers op rij.

Dalto heeft vorig jaar ook een historische wedstrijd gespeeld tegen Groen Geel. Hier praten we over twintig jaar nog over. Ik hoop dat de komende wedstrijd ook een historische wedstrijd wordt met een vergelijkbaar gevolg als indertijd bij Ajax. Dan kunnen een aantal namen worden bijgeschreven in het collectieve geheugen, en kan ik over twintig jaar hopelijk zeggen; weet je nog van die historische wedstrijdenreeks in 2019?

Douwe