Crisis

"Overal crisis"

Column AvdP - Daltosite

Kleine waarschuwing voordat je dit gaat lezen! Want ik kan mij zo voorstellen dat je er langzaam helemaal krankjorum van wordt en een grote behoefte voelt om je telefoon door het raam heen te smijten of wellicht met je tractor voor mijn huis een hooibaal in de fik wil steken. Maar ik verzin dit ook niet! Dus “Don’t shoot the messenger”.

Eerst maar eens de theorie:
Een crisis (meervoud: crises) is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel (van welke aard dan ook) ernstig verstoord raakt. Het woord ‘crisis’ heeft in de dagelijkse spraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal.

En dan nu de praktijk:
In Papendal brak als eerste de pleuris uit, eerst wilden ze af van de korfbalproffesor a.k.a. Kees R. Het KNKV liet volgens hun woordvoerder doorschemeren dat vanwege de hoge energieprijzen ze moesten saneren en ze simpelweg niet anders konden. Maar ik weet uit betrouwbare bron dat het eigenlijk ging om de reiskostenvergoeding. ‘Onze’ Kees ging namelijk dagelijks lopend naar zijn werk, van Driebergen naar Zeist en had ooit bedongen (in die goeie ouwe tijd) dat hij een vergoeding per voetstap kreeg van €0,19. Een Vitaliteitsbonusje.

Een simpel rekensommetje leert ons dat deze afstand ongeveer 7,3 km is. Omgerekend ongeveer 7.300 grote stappen enkele reis, maal 2 uiteraard. Kom je op een totaal van 14.600 stappen x 0,19 = €2.774,- per dag. Per week al gauw een slordige € 11.096,- per 4 dagen want hij werkte gelukkig 1 dag thuis! Per maand, schrik niet! € 44.384,- en op jaarbasis moest er bijna dus een half miljoen cash gereserveerd worden. De Rodenburg’s houden namelijk van het knisperende geluid van papieren geld. Je kan wel nagaan hoe opgelucht de penningmeester was toen de Covid de kop op stak en het thuiswerken de norm was.

Maar ja, toen riep iemand dat ze beter op Papendal konden gaan zitten en dat zag Kees ook wel zitten. Want dat is namelijk 29 km lopen, 29.000 stapjes, 58.000 heen en terug. Lang verhaal kort, een reiskostenvergoeding van bijna 1,8 miljoen per jaar. Kaaaaatjing!

Het schijnt trouwens dat de penningmeester van de bond nog steeds moet hyperventileren als hij hier aan terugdenkt.

Kortom ze moesten van hem af, maar er kwamen nog veel meer bezuinigingen. Het is tenslotte crisis. ‘Bacardi Lemmon’ Simons kon ze favoriete drankje voorlopig op zijn buik schrijven, alleen nog citroen voor Leon. Jan Niebeek mag voortaan alleen coach worden genoemd, bont komt ook tegenwoordig uit Oekraïne en is niet meer te betalen of überhaupt aan te komen zonder het criminele circuit. Barry Schep + team werd met de allergoedkoopste chartervlucht gestuurd, via vliegbasis Bierset in België naar Praag en met 36 keer overstappen naar Marokko. Kwamen ze uiteindelijk ternauwernood op tijd aan bij het WK-beachkorfbal. “Met ezels waren we waarschijnlijk nog sneller geweest”, zei Barry na afloop, de penningmeester van onze bond schreef druk mee en calculeerde deze direct door.

Maar als je dan dacht dat het over was en dit het was. Je in ieder geval in gedachten de stille hoop had over het voortbestaan en herrijzing van onze Midweek League, dan heb je het mis.

Door de torenhoge inflatie en het personeelstekort durft men geen wedstrijden te organiseren. “Het kost teveel energie om dit goed op touw te zetten”, zegt de bond en het bestuur van Dalto. Bij zulke wedstrijden is er ten eerste veel beveiliging op de been, ze zijn er simpelweg gewoon niet. Ook zijn deze specifieke spelers gewend om in de spotlights te staan, nou ja, iedereen weet hoe duur die zijn tegenwoordig. Maar ook de jaarsalarissen van de spelers zijn zonder onze hoofdsponsor Gazprom niet meer op te brengen. Het wordt een stille ijskoude winter.

Ik begrijp dat het nu een moment is om je telefoon uit het raam te smijten. Ik wacht even… Desondanks is de ‘gewone’ competitie afgelopen zaterdag weer van start gegaan en de teloorgang is overal zichtbaar. Vanochtend al bij de koffie was de suiker “op”. Gelukkig spaar ik nog steeds suikerzakjes, dus dat probleem tackelde ik gelukkig snel. Maar alles is schaarser en dus duurder, zelfs de doelpunten bij het eerste komen tegenwoordig uit Oekraïne en zijn moeilijk aan te komen. Voordat ik net naar huis ging, viel mijn oog op een A4’tje me de nieuwe crisismaatregelen.

  1. Graag thuis douchen (Of stiekem bij Hoenderdaal)
  2. Poepen, plassen ook graag thuis (Of stiekem bij Hoenderdaal)
  3. Waterflessen vast vullen thuis (Of stiekem bij Hoenderdaal)
  4. Vanaf week 40 zal er met 1 lichtmast worden getraind.
  5. Elk team dient zelf zaklampen te regelen.
  6. Zand uit je schoenen/sokken graag terug brengen naar het kunstgrasveld.

Vanwege personeelstekort zullen coaches Ali B. en Marco B. ook weer worden ingezet.

We begrijpen dat al deze maatregelen niet gelukkig zijn voor iedereen, maar hopen op uw begrip.

Tja dat was het dan, welkom in het nieuwe seizoen, sterkte 😘

Kus AvdP