Dalto gaat samenwerken met Taiwanese korfbalbond

Mariska, Wen en Winnie in het AD

Ya-Wen Lin (midden) en Wan Yun (rechts) met Dalto-trainer Mariska Veldheer. Foto Ruud Voest

Stan Bos
Driebergen

De terugkeer van de Taiwanese topkorfbalster Ya-Wen Lin bij Dalto is onderdeel van een veel groter pakket. De Driebergse club gaat intensief samenwerken met de Taiwanese korfbalbond.

Een flashback naar 2015. Dalto bungelde onderin de Korfbal League en was driftig op zoek naar kwalitatieve impulsen. Omdat de club niet betaalt, moest er ‘out of the box’ worden gedacht. Dat zorgde voor de entree van Ya-Wen Lin, korfbalnaam Wen. De Driebergers kukelden dat seizoen weliswaar van het hoogste korfbalplatform, maar Wen maakte een onuitwisbare indruk. De impressie was zó goed, dat een aantal clubs van het hoogste niveau haar voor dit seizoen probeerden vast te leggen.

Toch koos Wen voor Dalto, de vereniging waar ze twee jaar geleden zo goed was opgevangen. Met haar korfbalmaatje Wan-Yun, korfbalnaam Winnie, landde ze dinsdag in alle vroegte op Schiphol, ’s Avonds participeerden ze al tijdens de training. Hun komst vormde de apotheose van intensieve gesprekken tussen Dalto en de Taiwanese korfbalbond. De Driebergse club gaat met de Aziatische bond een samenwerking aan die, als het aan beide partijen ligt, in elk geval vier jaar in beslag neemt.

Een investering dus voor de langere termijn, beaamt bestuurslid Mansvelder: “We hebben intern de koppen bij elkaar gestoken. Betalen doen we niet, maar we kijken altijd wel goed naar de randvoorwaarden. Dan moet je denken aan hulp bij huisvesting of studie. Wen en Winnie verblijven bij de familie Wielinga, doen mee in het gezinsleven, eten mee en kunnen in overleg de auto pakken. Iedereen is het erover eens dat Wen van toegevoegde waarde is voor ons eerste, maar laat één ding duidelijk zijn: onze trainers Adriaan en Mariska bepalen de opstelling.”

Hun komst vergt ook een flinke inspanning van de vereniging Dalto. Het legt extra druk op het vrijwilligerskorps. Mansvelder: “Het is aan ons om deze meiden met open armen te ontvangen. De laatste keer namen we ze ook op sleeptouw, dus daar ben ik helemaal niet bang voor.”

Als onderdeel van de samenwerking met de Taiwanese bond maakt Dalto bovendien in diverse jeugdteams plekken vrij voor andere korfballers uit Azië. “Zonder dat we tekort willen doen aan ons principe om eigen spelers op te leiden. De trainers moeten daar ook in mee. De taal is ook een dingetje, maar ook dat hebben we geregeld. De zoon van de mensen uit het gastgezin spreekt Chinees. Als er tijdens trainingen iets onduidelijk is, kan hij het letterlijk vertalen. ”

Hij is trots dat de deal met de Taiwanezen is gelukt. In de nabije toekomst is het de bedoeling dat jeugdspelers van Dalto eens per jaar naar Taiwan reizen om daar korfbal aan de man te brengen.