2x verslag + foto’s Dalto/Klaverblad Verzekeringen – DVO/Accountor

20210116 Dalto - DVO


Verslag op dvo-korfbal.nl

•  DVO schiet tekort en verslikt zich in Dalto


Dalto/Klaverblad Verzekeringen wint derby tegen DVO bij terugkeer in Korfbal League

Bij de start van de Korfbal League heeft Dalto/Klaverblad Verzekeringen direct goede zaken gedaan door thuis met 20-19 te winnen van DVO/Accountor uit Bennekom. Dalto speelde met name verdedigend een uitstekende wedstrijd, en stond bij de rust met 9-7 voor. De overwinning was over de hele wedstrijd gezien verdiend, ook al werd het aan het eind nog onnodig spannend. Met dit mooie resultaat zet Dalto de ambitie kracht bij om bij de eerste vier in de poule te eindigen, wat recht geeft op een plek in de play offs.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s : Hans Bömer

Dalto had zich de sfeer bij de terugkeer op het hoogste niveau uiteraard anders voorgesteld. In plaats van een kolkend Hoenderdaal met rivaliserende supportersgroepen was het zo rustig dat iemand die van niets wist eerder zou denken dat het ging om een trainingsavond (wat ook al een uitzondering is in de coronatijd). Niets was echter minder waar: de topsportcompetities kunnen gelukkig weer van start, en ook al zijn de supporters er niet fysiek bij aanwezig, ze kunnen alle wedstrijden van Dalto 1 en Dalto 2 live (met deskundig commentaar) volgen via het professionele platform Eyecons.com. Analist en oud-speler Jorrit Bergsma verwachtte vooraf een spannende wedstrijd: “Dalto heeft zeker kansen. DVO beschikt wel over meer Korfbal League-ervaring, maar ze moeten het eerst nog maar laten zien”.

De wedstrijd begon van beide kanten aanvallend niet al te best, maar verdedigend stond Dalto vanaf het begin op scherp. De topscorer van de KL van vorig seizoen, Gertjan Meerkerk, werd door Mathijs fel op de huid gezeten en produceerde daardoor de ene na de andere misser. In de aanval wist Rene met twee afstandsschoten de ban te breken waarmee Dalto op een 2-0 voorsprong kwam. Het andere vak was aanvallend nog zoekend, het spel was nog te gehaast, en dat gaf DVO de kans om langszij te komen. Dalto kwam weer op voorsprong door een korte kans van Pia en een strafworp van Joost na een doorbraak. Ook het vak van Rudo stond verdedigend als een huis. Het lukte echter niet om door te drukken, een strafworp, een vrije kans, en een vrije bal gingen allemaal mis, maar aan de andere kant ging DVO door de schotklok. Zo stond net na een kwartier nog steeds maar 4-3. Bij een stand van 5-5 liet Mathijs zijn kwaliteiten zien met twee rake schoten van afstand. Zijn tegenstander kon gelijk iets terug doen, maar met zijn kenmerkende fade-away bracht Rene de voorsprong op 8-6. Even later maakte Joost de 9-7 van afstand, het was belangrijk dat hij liet zien in het voorveld te kunnen afwisselen met Mathijs. DVO scoorde niet in de laatste aanval voor rust, waardoor Dalto met een kleine voorsprong ging rusten (9-7).

De tweede helft begon zoals de eerste was geëindigd: met een drietal aanvallen zonder goal. Rudo en Rene (vanaf de stip na een doorbraak) vergrootten de voorsprong van Dalto tot 11-7, en dat was het sein voor de coach van DVO om te beginnen met tactische omzettingen. Invaller Menno van der Neut (die ook al een plaag was geweest voor Dalto 2) trof met zijn eerste schot gelijk doel, maar Dalto was in deze fase ook aanvallend niet te stuiten: Mathijs (stip), Lotte M. en Rudo zorgden voor een 14-8 voorsprong, en Mathijs dwong nog een stip af. DVO nam logischerwijs een time-out en bracht met Jeffrey van Huenen nog een verse aanvaller. Met nog 19 minuten te gaan stond Dalto weliswaar ruim voor, maar leek DVO nog niet verslagen. Nadat Mathijs de stip had benut (15-8) kwamen de bezoekers uit Bennekom binnen de kortste keren terug tot 15-11, en dat was het sein voor de coaches van Dalto om ook tactisch te gaan wisselen. In de verdediging kwam Kris Boere kortstondig hulp bieden, hij maakte daarmee zijn debuut in de hoofdmacht in de zaal. Vanaf 15-12 kreeg Dalto weer de overhand, Joost en Rudo schoten raak van afstand (17-12), en de 18-13 van Joost was een doelpunt waar het publiek voor uit zijn dak zou gaan, en misschien thuis ook wel ging: hij maakte een beweging achter de rug van zijn tegenstander langs, wat scherp gezien werd door Lotte S. in de aangeef, waarna Joost van dichtbij de bal met één hand in de korf kon leggen. Mathijs en Rene zorgden met prima schoten voor een 20-14 voorsprong, en dat had voldoende moeten zijn om de wedstrijd rustig uit te spelen.

DVO kwam echter opnieuw terug tot 20-17, en Dalto miste in die cruciale fase diverse kansen om de voorsprong uit te breiden. Een time-out en een wissel konden daarin geen verandering brengen. Gelukkig miste DVO ook een stip, maar met nog ruim twee minuten te gaan scoorden ze wel bij een nieuwe poging (20-18). Dalto raakte opnieuw de bal kwijt, maar Rudo zorgde met een onderschepping voor enige opluchting met nog  anderhalve minuut op de klok. Weer verspeelde Dalto de bal in de aanval, en het werd 20-19 met nog 42 seconden te gaan. Nog meer spanning, want door een plaatsfout in de aanval kreeg DVO 17 seconden voor het einde een kans om gelijk te maken. Een schot van ver ging mis, en daarna onderschepte Rudo de bal, en was de overwinning voor Dalto een feit.

Aanvoerder Rudo sprak na afloop over een pittige wedstrijd: “We wisten dat we een kans zouden maken. Je weet natuurlijk niet hoe andere ploegen er voor staan, maar we kwamen met vertrouwen uit de voorbereiding. DVO heeft goede schutters, dus het was zaak om vanaf het begin druk te zetten, en dat hebben we gedaan. Wel hadden we de wedstrijd eerder op slot moeten gooien”. Dat laatste bevestigde ook coach Barry Schep: “De laatste tien minuten bleek dat we ook nog het een en ander te leren hebben. De vermoeidheid begon ook een rol te spelen en het spel werd statischer, omdat we heel veel energie gegeven hebben in de verdediging. Dat ging vanavond ten koste van de aanval, wel hadden we in de fase na rust een goede flow. Uiteindelijk is misschien beslissend geweest dat wij de sterkste wil om te winnen hadden”.  Over de wedstrijd van volgende week tegen DOS’46 had Barry nog niet al te veel nagedacht: “Daar ga ik me deze week in verdiepen. Maar eerst genieten van dit resultaat, want hier hebben we met z’n allen toch anderhalf jaar naar toe gewerkt”.

Scores Dalto: Rene 5 (1), Mathijs 5 (2), Joost 4 (1), Rudo 3, Lotte M. 2, Pia 1.