Dalto/Klaverblad Verzekeringen houdt het hoofd koel tegen irritant SCO

20200215 Dalto/Klavrblad Verzekeringen - SCO

De laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen werd door Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 30-17 gewonnen van degradatiekandidaat SCO.  Na een moeizaam begin – mede dankzij het felle verdedigen van SCO – kwam Dalto na een minuut of tien aanvallend op gang onder impuls van Mathijs en Nienke. De rest van de eerste helft was Dalto prima op dreef en kon het uitlopen naar een 18-8 ruststand. In de tweede helft zakte het aanvalsspel van Dalto in, maar tegen het einde van de wedstrijd zorgden de vele invallers voor nieuwe energie, en was het Jarl die vlak voor tijd alsnog het 30e doelpunt wist te scoren.
Wie de man van de avond zou worden stond al bij voorbaat vast: Maarten Groot Hulze, die zijn laatste reguliere thuiswedstrijd speelde werd vooraf in het zonnetje gezet, en maakte het feest compleet door als invaller in de laatste minuut zijn Dalto te bedanken met een doelpunt.
SCO maakte zijn bedenkelijke reputatie op het gebied van sportiviteit meer dan waar, maar de scheidsrechter wist door adequaat optreden erger te voorkomen.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: co-productie Hans Bömer / JanSl

Als doel voor deze wedstrijd had Barry Schep min of meer hetzelfde in gedachte als vorige week tegen ODIK: “We willen beter worden, en uitstralen dat we graag verder willen. Het is ook de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie, dus we willen het publiek iets laten zien. Waarschijnlijk gaan we ook meer wisselspelers een kans geven. Of ik na afloop tevreden ben hangt niet zozeer af van de uitslag, maar van het spel dat we laten zien. De tegenstander zal ons proberen uit het spel te halen, en daar moeten we door gevarieerd te spelen mee om zien te gaan”.

Voor de wedstrijd werd Maarten bedankt door de D-side namens de supporters, en door Marion namens de club. In het filmpje van de D-side was uiteraard nog zijn legendarische doelpunt te zien vlak voor tijd tegen Wageningen, waarmee destijds de play-offs werden behaald.
Ander opvallend detail voor de wedstrijd was dat de bal namens de wedstrijdsponsor werd aangeboden door Tycho Kruit, zoontje van een andere Dalto-legende, Riko Kruit, die in het begin van dit seizoen nog trainer was van SCO.

Vanaf de eerste seconden van de wedstrijd was duidelijk dat SCO alle middelen uit de kast zou halen om het spel van Dalto te ontregelen. De ene overtreding volgde na de andere. Mathijs kreeg direct een vrije bal, en de coach van SCO werd al in de eerste minuut gewaarschuwd door de scheidsrechter voor luidruchtig commentaar. Vervolgens werd Mathijs omver gelopen, wat een door Joost benutte strafworp opleverde. SCO maakte gelijk uit een vrije bal, en Dalto kreeg weer een strafworp, helaas gemist door Rene. Hij kreeg echter al snel daarna twee herkansingen vanaf de stip die er wel in gingen (3-1). Aan de andere kant was er grote hilariteit bij de D-side toen Mathijs een schot van zijn tegenstander hard buiten de lijnen blokte, en SCO tot twee maal toe een strafworp miste.

Aanvallend had Dalto in deze fase veel moeite met de sterke druk die SCO gaf, meerdere aanvallen eindigden zonder schot. Mathijs werd bij een doorbraak onreglementair gehinderd, en dat gaf Joost de kans om nogmaals vanaf de stip te scoren (4-1). Vervolgens scoorden beide teams hun eerste velddoelpunt, en daarna begon de aanval van Dalto beter te draaien. SCO kon de verdedigende druk niet langer volhouden, en Mathijs schoot twee keer van afstand raak (7-3). In het andere vak scoorde Nienke met een omdraaibal en een afstandsschot (9-3), en daarmee was het verzet van SCO gebroken, ook al probeerde de coach met een time-out het tij te keren. Lotte M. pakte een rebound uit een afvallende bal en schoot de bal zelf binnen (10-4). Nienke antwoordde direct op de tegengoal van SCO (11-5) en via Mathijs en Rene (2x) liep Dalto verder uit naar 14-6. Door de manier van verdedigen van SCO kregen de dames van Dalto enkele malen de kans een omdraaibal te nemen, Pia benutte er één voor 16-7. Lotte S. speelde sterk in de verdediging, en illustreerde dat vervolgens met een blok op de bal.  Verdedigend stond Dalto in het algemeen goed opgesteld, maar er werd soms te weinig druk op het schot gegeven, met een aantal tegendoelpunten als gevolg. SCO bleef ondertussen doorgaan met vervelend gedrag op en naast het veld. De Friese aanvoerder werd apart genomen door de scheidsrechter, en de coach van SCO kreeg vlak voor rust een gele kaart wegens herhaald commentaar op de leiding.
Een feilloos afstandsschot van Mathijs was het laatste doelpunt van Dalto voordat de rust met 18-8 werd ingegaan. Net als vorige week tegen ODIK had Dalto orde op zaken gesteld en de wedstrijd halverwege al beslist.

In de tweede helft begon Dalto goed met onderscheppingen in de verdediging door Mathijs en Lotte S. Uit de aanvalskansen die daardoor ontstonden maakte Rudo twee doelpunten, waarvan één uit een vrije bal. Aanvallend zakte het spel van Dalto echter ver terug. Combinaties liepen niet meer, de passing was slordig en kansen werden niet benut. SCO scoorde vier keer op rij (20-12), en de coaches van Dalto namen een time-out. Dat hielp niet echt, het volgende doelpunt was ook voor SCO. Ondertussen blesseerde Lotte M. haar vinger bij een interceptie, maar ze kon doorspelen. SCO miste nog maar eens een strafworp, dit keer kwam de poging nauwelijks tot de onderkant van de korf. Bij een stand van 22-15 liep de tegenstander van Mathijs weer op hem door, wat een gele kaart opleverde. De strafworp werd benut door Joost, die dit keer alleen vanaf de stip wist raak te schieten. De coaches van Dalto zagen dat er nieuwe energie nodig was en brachten daarvoor Jeremie en Karin het veld. Dat had meteen effect: Jeremie verdiende met een doorbraak een strafworp, die hij zelf benutte, al was dat kantje-boord. Even later kon hij met een one-hander ook voor de 25-15 zorgen. De coaches gingen door met wisselen, en brachten in de laatste minuten ook Manoek, Joran, en Jarl nog in het veld. Joran scoorde de 27-15 na een aanval met heel veel schietkansen voor Dalto, en Nienke hervond haar scherpte met een afstandschot voor 28-15.

Maarten kwam twee minuten voor tijd in het veld. Het mooiste doelpunt van de avond was op komst en iedereen in de zaal voelde het aankomen. Nog één keer zo’n schot dat lijkt op een raket die de dampkring probeert te ontvluchten, maar zich vlak onder het dak van Hoenderdaal bedenkt, en met een boog naar de aarde terugkeert, feilloos op weg naar de met een gele korf aangeduide landingsplaats. De man met het leeuwenhart schoot zijn raket af, miste, schoot nog een keer, en bij zijn derde poging was het raak, vanuit de hoek bij de D-side: 29-17, en een oorverdovend gejuich vulde de zaal. In de laatste 13 seconden kon ook Jarl nog zijn doelpunt meepikken, waardoor de 30 toch nog werd gehaald, en bijna zelfs de 31, omdat Jarl drie seconden voor het eind nog een keer vanaf de middellijn mocht aanleggen.

Barry Schep had zich geërgerd aan de manier van spelen van SCO: “Dat je de strijd aan gaat is prima, maar dit was echt ongekend. Gelukkig zijn we hier professioneel mee omgegaan. Het duurde even voor we los kwamen, maar de eerste helft is er goed gespeeld. De tweede helft was minder, en we hebben ook de jongeren een kans gegeven om in te vallen, ook om te laten zien dat we niet met z’n achten onderweg zijn, maar met de hele selectie. De week rust komt ons nu wel goed uit, en daarna moeten we er weer staan”.

Doelpunten Dalto:
Rene 6 (3), Mathijs 6, Nienke 4, Joost 3 (3), Rudo 3, Lotte M. 2, Jeremie 2 (1), Pia 1, Joran 1, Maarten 1, Jarl 1.

1e helft

2e helft