Dalto/ Klaverblad Verzekeringen zakt door het ijs tegen Wageningen

20191214 Dalto - Wageningen

De derde thuiswedstrijd van Dalto dit seizoen draaide uit op een deceptie. Tegen Wageningen werd met 17-21 verloren na een ruststand van 9-11. Aanvallend speelde Dalto zwak, het schotpercentage was onthutsend laag.  Na de rust werd er pas weer gescoord toen Wageningen er al 16 in had liggen, en daarmee leek de wedstrijd gespeeld. Toch bleef Dalto vechten voor wat het waard was. Mede dankzij goed verdedigen en steun van de onvermoeibare D-side leek er nog een mirakel in te zitten toen Dalto terugkwam tot 17-19 en balbezit, met nog enkele minuten te spelen. De aanval stokt echter opnieuw, en daarmee kreeg Wageningen de kans om de punten binnen te slepen en zo het slecht begonnen seizoen weer wat glans te geven.

Voor de wedstrijd blikte coach Barry Schep nog even terug op de gewonnen uitwedstrijd tegen SCO: “Het was hard, de tegenstander bleef achterverdedigen, maar het was ook een matige partij van onze kant. Wel gingen we in de tweede helft beter spelen, waardoor we konden voorkomen dat het echt spannend werd. Maar we zijn nog te wisselvallig, bij een voorsprong  gaan we soms te frivool spelen”. Barry verwachte een super gretig Wageningen, dat met grote ambities aan het seizoen was begonnen, maar een zeer teleurstellende start kende met twee punten uit vier wedstrijden: “Ze zullen moeten winnen om geen degradatie korfbal te gaan spelen. Jasper Broenink zal ongetwijfeld veel rebounds pakken, maar daar zullen we mee moeten omgaan.”

Aan de kant van Wageningen speelden enkele oude bekenden van Dalto, namelijk Michelle van den Tempel en Rik Brouwer (die op de bank begon). Een ander bekend gezicht in de zaal was de oud-trainer van Dalto Herman van Gunst. Dit keer als toeschouwer, met het bijbehorende gele polsbandje, maar nog steeds met een hart voor Dalto!

Het vak van Mathijs startte dit keer in de aanval en had in het begin veel overwicht.  Kansen genoeg, maar het lukte niet om die in doelpunten om te zetten. Maarten won in de verdediging zijn eerste rebound van Jasper Broenink, maar toch was het eerste doelpunt voor Wageningen. Rene zorgde voor de gelijkmaker en Maarten schoot (zonder vang) Dalto voor het eerst op voorsprong. Lotte S. deed weer eens van zich spreken met een mooi blok, en Mathijs deed even later hetzelfde. De sfeer zat er goed in, en dankzij twee doelpunten van Rene kwam Dalto op 4-2. Ook de tweede aanval van Dalto had echter moeite om de korf te vinden. Daardoor kon Wageningen weer langszij komen (4-4). Mathijs en Lotte M. zetten Dalto twee keer weer op voorsprong en de verdediging ging tot dan toe goed. Met nog tien minuten te gaan in de eerste helft zette Wageningen aan, en wist via de dames verschillende kansen te benutten. Bij Dalto ging het steeds moeizamer, er werd te statisch en voorspelbaar gespeeld en de puntspelers werden scherp verdedigd. Bij een stand van 6-8 schoot Maarten raak vanuit de hoek, maar daarna liep Wageningen weer uit. Barry Schep was duidelijk niet tevreden en vroeg bij 7-10 een time-out aan. Mathijs verdiende door stil te blijven staan eerst een vrije bal, en daarna meteen een stip; als het niet op de gewone manier lukt dan moet je slim zijn.  De stip moest nog een keer over worden genomen, maar Rene benutte die feilloos. Ondertussen kwam Robin in de ploeg om in de verdediging meer grip op de dames te krijgen. Ze scoorde direct, en het leek alsof Dalto nog gelijk kon maken voor rust. Het werd echter 9-11 na een matige eerste helft, maar er leken nog genoeg mogelijkheden om het tij te keren.

Na de pauze brachten de coaches Rene naar het andere vak en kwam Joost op zijn plaats in het veld. Dat had echter niet het gewenste effect, integendeel: het lukte nu helemaal niet meer om te scoren en Wageningen liep weg naar 9-16. Typerend voor deze fase: een ongelukkige voetbal in de verdediging terwijl er geen tegenstander in de buurt was, een vrije bal waar geen doelpoging uit voortkwam en een overschrijding van de schotklok.

Lotte S. doorbrak uiteindelijk de malaise door de 10-16 van afstand binnen te schieten. Wat pleit voor Dalto was dat de spelers er voor bleven vechten. Barry nam nog een time-out en bracht Karin in het veld. Zij verdiende met een doorbraak meteen een strafworp, en Mathijs bracht het verschil terug tot vijf (12-17). Daarna kwam Jeremie op zijn plaats, en dat leidde aanvankelijk tot resultaat: hij verdiende een door Joost benutte strafworp, en schoot even later zelf de 15-19 binnen. In het andere vak werd Rudo vervangen door Mathijs, die zelf ook niet lekker in de wedstrijd zat. Het had meer voor de hand gelegen om Dico in te brengen, die de hele wedstrijd bleef warmlopen (en daarvoor aan het eind bedankt werd door de D-side). Het complete tweede aanvalsvak was nu van samenstelling veranderd, wat duidelijk maakt dat de coaches nog zoeken naar de juiste dynamiek in dat vak.

Ondertussen bleef Dalto vol vuur verdedigen en sloop de twijfel in het spel van Wageningen.  Een vrije doorloopbal werd gemist, en Rene (beste speler bij Dalto vanavond) scoorde vervolgens 16-19. Mathijs verdiende een strafworp, maar helaas werd deze door Rene gemist. In dezelfde aanval kreeg hij een herkansing, en nu was het wel raak: 17-19 met nog vier minuten te spelen. Zou het er dan toch nog in zitten? De goed ingevallen Robin onderschepte de bal in de verdediging, maar Jeremie wist de schietkansen die hij kreeg niet te benutten. Toen Wageningen de 17-20 scoorde was het voorbij, en de ingevallen Rik Brouwer maakte er nog 17-21 van.

“We hadden de eerste tien minuten zoveel kansen dat ik dacht dat het wel goed zou komen”, zei Barry na afloop. “Maar we bleven slecht schieten, 17 doelpunten, dat zegt eigenlijk alles.  We hebben veel gewisseld, dat pakte ook niet allemaal goed uit, maar je kunt niet blijven wisselen”. Over de oorzaak van het lage schotpercentage: “Het is duidelijk dat we daar over in gesprek moeten. Er is werk aan de winkel, want volgende week tegen DeetosSnel zal het veel beter moeten.”

En zo is dat, we kunnen beter dan dit!

Scores Dalto:
Rene 8 (3),  Maarten 2, Mathijs 2, Lotte M. 1, Lotte S. 1, Robin 1, Jeremie 1, Joost 1 (1).

Johan de Groot

20191214 Herman bij Dalto - Wageningen