Dalto knokt zich in laatste minuten voorbij Mid-Fryslân

Sporthal “De Twine” in Grou was het decor van de tweede uitwedstrijd op rij van Dalto in Friesland. Dit Friese dorp met bijna 6.000 inwoners eert haar sporters met een mooie plaquette in de entree van de sporthal. Deze plaquette noemt de namen van alle sporters van betekenis uit Grou, waaronder veel zeilers, schaatsers en kaatsers. Een sportminnend dorp dus. Veel toeschouwers wisten de weg te vinden naar de enige wedstrijd van deze avond, waardoor het in de sporthal zeer gezellig werd.  Voor beide ploegen stond er veel op het spel. Bij winst voor Dalto is er nog steeds zicht op het toetje van deze zaalcompetitie, de kruisfinales. Voor Mid-Fryslân was het ook zaak om te winnen. Degradatie zou een feit zijn als zij vanavond zouden verliezen.

Dalto stond deze avond onder leiding van Herman van Gunst en Wietse Oele. Voor Wietse was het de eerste keer dat hij bij Dalto 1 op de bank zat. Tenminste … aan de kant van Dalto. In het verleden was hij wel vaker coach, maar dan van een ploeg die het moest opnemen tegen Dalto. De twee coaches kennen elkaar al jaren overigens. In hun jonge jaren waren ze vaak elkaars rivalen en kwamen elkaar (ook als directe tegenstanders) meermaals tegen. Vanavond stonden de oud-spelers van DOS ’46 en HKV dus gezamenlijk naast elkaar.

De thuiswedstrijd werd met ruim verschil gewonnen van Mid-Fryslân, dus de negen meegereisde supporters verwachtten een niet al te lastige avond voor Dalto.

Zoals wel vaker dit seizoen was de start van de tegenstanders overrompelend. Na vijf minuten spelen keek Dalto al aan tegen een achterstand van 7-4. De spelers van Mid-Fryslân schoten met scherp en wisten in veel aanvallen te scoren. Dalto moest in de achtervolging. Karin hield ons in deze fase in de wedstrijd door zelf twee keer te scoren en een strafworp mee te krijgen. Langzaamaan kreeg Dalto meer vat op het spel en wist bij 10-10 voor het eerst weer op gelijke hoogte te komen. Deze opleving was van korte duur. Mid-Fryslân deed er weer een schepje bovenop en bleef telkens aan de goede kant van de score. Met een stand van 17-15 werden de kleedkamers opgezocht.

Dalto staat erom bekend meestal goed ‘uit de kleedkamers’ te komen, maar de start van deze helft was wederom voor Mid-Fryslân. In korte tijd liepen zij uit naar een voorsprong van vier punten (20-16). Tijd voor Dalto om te gaan aanzetten. De knop ging om en langzaamaan kroop Dalto dichterbij. Omdat Mid-Fryslân goed bleef mee scoren lukte het Dalto niet om een gaatje te slaan. Zo bleef de hoop lange tijd aanwezig bij de Friezen. Als toeschouwers van Dalto werd er overigens wel genoten van de vele mooie doelpunten. Met name de 2 doorloopballen van Rene zijn het terugzien waard. Ook de combinaties in het vak van Maarten, Rudo, Paula en Pia waren een lust voor het oog. Halverwege de tweede helft blesseerde Pia zich en moest worden vervangen door Marlies (die dat uitstekend deed). Tot 29-29, met nog zes minuten te spelen, bleef Mid-Fryslân in het spoor van Dalto en was de uitkomst van deze wedstrijd nog onvoorspelbaar.  Daarna sloeg Dalto toe met belangrijke doelpunten van Remy (in het veld gekomen voor Rudo) en Paula. Hiermee was de weerstand van Mid-Fryslân gebroken en waar de doelpunten-productie stopte. In deze fase werd er verdedigend niets meer weggegeven en hadden Lotte en Karin een paar mooie onderscheppingen. Zo kon Dalto de stand verder uitbreiden, met onder andere twee droge afstandsschoten van Mathijs, naar een 34-29 overwinning.

Dalto kan tevreden terugkijken op deze wedstrijd, waarin de spelers veel vechtlust en veerkracht hebben laten zien.

Het mooiste doelpunt kwam wederom op naam van Rudo die in de allerlaatste seconde een mooie combinatie met Maarten fraai afrondde. Nu een week rust en daarna op naar Harderwijk voor een wedstrijd tegen Unitas.

Doelpunten:
Maarten 7 (1), Mathijs 7, Rene 7 (2), Rudo 6, Paula 3, Karin 2, Pia en Remy.

Verslag en foto’s: Kees den Ouden

Mid-Fryslân - Dalto/Klaverblad Verzekeringen

Mid-Fryslân - Dalto/Klaverblad Verzekeringen