Dalto/Klaverblad Verzekeringen moet meerdere erkennen in Fortuna/Delta Logistiek

20210130 Dalto - Fortuna

Klik voor vergroting

In de derde wedstrijd van het seizoen kon Dalto/Klaverblad Verzekeringen niet stunten tegen Fortuna/Delta Logistiek, de laatste winnaar van de finale in de Ziggo Dome (in 2019). De favorieten uit Delft namen al snel een voorsprong, en Dalto had het moeilijk om goede aanvallen op te zetten. Bij de rust was de stand 8-13. Toch bleef Dalto, mede dankzij goed verdedigend werk, in de wedstrijd en kwam het terug tot 14-16. Daarna stelde Fortuna orde op zaken, en werd het in de laatste fase toch nog een afgetekende 19-28 nederlaag voor Dalto. 

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

De wedstrijd begon niet best voor Dalto. De eerste aanvallen liepen op niets uit, en waren vaak na één schotpoging al voorbij. Dat had alles te maken met de sterke verdedigende druk en reboundkracht van Fortuna, maar ook wisten de spelers van Dalto elkaar soms niet goed aan te spelen. In de verdediging gaf Dalto ook veel druk, maar doordat Fortuna veel kon herhalen stond het toch al snel 0-4. Uit een vrije bal wist Mathijs iets terug te doen (1-4), en Rene liep even later mooi vrij, waarna hij voor de eerste veldgoal zorgde (2-5). Fortuna moest kort daarna wisselen vanwege een blessure, en aan Dalto-kant moest ook Nienke voor een blessure aan haar gezicht behandeld worden. In beide gevallen was er overigens geen sprake van een overtreding in de faire wedstrijd.  Nienke kon gelukkig wel verder, en verzilverde een mooie doorloopbal (3-7). In de eerste helft was zij nog twee keer trefzeker, als bliksemafleider voor Mathijs, die het in de eerste helft moeilijk had om vrij te  komen. Ook in het andere vak waren het de dames (Pia en Robin) die er in de aanval voor zorgden dat Dalto na het begin redelijk gelijke tred kon houden met Fortuna. Rene en Rudo maakten het hun tegenstanders moeilijk door strak te verdedigen. Desondanks leek het bij de rust (8-13) al vrij zeker dat er voor Dalto geen eer te behalen viel aan deze wedstrijd.

Toch bleef Dalto met maximale inzet spelen om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. In de soms felle duels om de bal kwam Pia hard in aanraking met de paal, maar na een blessurebehandeling kon ze met een brace verder spelen. Rudo scoorde de 9-14 en Nienke (die met Robin van vak was gewisseld) met een doorloopbal de 10-14. Op dat moment begon ook Mathijs ruimte te vinden voor zijn schot, en hij zorgde met twee rake afstandsschoten voor 12-14. Ineens zat Dalto weer volop in de wedstrijd en leek een verrassing niet onmogelijk, te meer daar Dalto verdedigend sterk bleef spelen. Robin wist de ingevallen Fleur Hoek aanvankelijk van scoren af te houden, en de coach van Fortuna voerde nog een wissel door met het inbrengen van Jimmy Swikker die er in de wedstrijd Dalto 2-Fortuna 2 al tien had gescoord. Mathijs hield de aansluiting met een afstandsschot (14-16), waarna Joost de bal in de verdediging onderschepte. Dichterbij kwam Dalto echter niet, de coaches van Fortuna namen een time-out, en daarna liep de ploeg uit Delft snel weg aan de hand van de trefzekere Harjan Visscher, Jimmy Swikker en Fleur Hoek. Bij een stand van 16-24 nam Dalto nog een time-out, maar de wedstrijd was toen al beslist.  In de laatste minuten kwam Thijs en Lotte S. nog in het veld. Rene was degene die de laatste twee doelpunten voor Dalto scoorde, met nog vier seconden op de klok bepaalde hij de eindstand op 19-28.

Nienke vertelde na afloop een positief gevoel aan de wedstrijd over te houden, ondanks het feit dat ze nog moest bijkomen van een onbedoelde beuk tegen haar hoofd in de slotminuten van de wedstrijd: “We hebben veel strijd geleverd en Fortuna tot aan de laatste tien minuten goed partij gegeven. Uiteindelijk bleken ze wel een maatje groter dan wij. We konden vaak maar één keer schieten. Om langere aanvallen te kunnen spelen moeten we nog wat meer de rust bewaren. Zelf heb ik vandaag een aantal goede kansen gehad en een rol kunnen spelen naast de aanvallers, dat kan ik nog verder uitbouwen. We zijn inmiddels wel gewend dat er geen publiek is, het blijft jammer, maar het is wel mooi dat we mogen spelen, en dat we nu op het hoogste niveau ervaring kunnen opdoen”.

Coach Barry Schep was ook wel tevreden ondanks de ruime nederlaag: “We hebben collectief goed verdedigd, lef getoond en het Fortuna moeilijk gemaakt, waardoor ze wissels nodig hadden om de wedstrijd te kunnen beslissen. Aanvallend is er werk aan de winkel, maar in de afronding waren we soms ook wat ongelukkig, hoewel ook dat een kwaliteit is. En vergeet niet dat Fortuna bekend staat als de best verdedigende ploeg”. Dat was overigens al zo toen Barry zelf nog bij Fortuna speelde!

Scores Dalto:
Mathijs 6 (1), Nienke 4, Rene 3, Rudo 3 (1), Pia 1, Lotte M. 1, Robin 1.