Dalto/Klaverblad Verzekeringen biedt goed partij tegen TOP/Litta

Dapper Dalto maakt het TOP tot de laatste minuut moeilijk

20210320 Dalto-TOP

In een spannende laatste wedstrijd van het seizoen verloor Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 24-27 van TOP/Litta. Dat Dalto zo goed partij kon bieden tegen de meervoudig landskampioen was een positieve verrassing, ook omdat de uitwedstrijd al voor de rust beslist was in het voordeel van TOP. In het eigen Hoenderdaal speelde Dalto één van zijn beste wedstrijden van het seizoen. Ook al stond het bij de rust 12-17, Dalto gaf nooit op, en kwam in de tweede helft zelfs terug tot 20-21. De wedstrijd bleef spannend: bij 24-26 had Dalto een aantal kansen om er nog meer uit te halen, maar TOP trok toch aan het langste eind.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Bij Dalto ontbrak opnieuw Rene Siedsma wegens een blessure, Kris Boere speelde in zijn plaats en vormde een goed duo met Mathijs in de eerste verdediging. In het eerste aanvalsvak ging Dalto voortvarend van start. Pia brak door, claimde een stip, kreeg die niet, maar Lotte M. scoorde alsnog. Bij TOP was Barbara Brouwer uiteraard van de partij, ze begon haar terugkeer in Hoenderdaal goed door van ver de gelijkmaker binnen te schieten. Even later zorgde zij met een doorloopbal ook voor 2-3 en vanaf de stip voor 2-4 (toegekend ondanks heftig protest van de Dalto-bank). Dalto zorgde in de aanval voor veel druk naar binnen, en zo maakte Karin de aansluitingstreffer (3-4).  Ondanks het energieke spel van Dalto kon TOP daarna uitlopen naar 5-11 omdat de ploeg uit Sassenheim in deze fase erg scherp was in de afronding. Bij Dalto was de zuiverheid in het schot minder, twee vrije ballen van Rudo leverden geen goal op, en de rebound ging vaak naar de verdediging van TOP. Daarbij moet gezegd worden dat TOP niet alleen fysiek speelde (dat deed Dalto ook), maar daarnaast veel opzettelijke overtredingen maakte die door de scheidsrechters lang niet altijd werden bestraft. Bij vrijwel elk duel in de korfzone werd er geduwd en getrokken, niet bepaald voorbeeldgedrag voor de sport. Een ploeg met zoveel kwaliteit zou dat niet nodig moeten hebben, en de arbitrage zou hier grenzen aan moeten stellen, ook als het gaat om een topploeg met veel internationals. Desalniettemin was het een aantrekkelijke wedstrijd waarin beide ploegen met veel energie speelden.
Bij TOP lukte ook niet alles: Barbara Brouwer miste een strafworp, en Tim Flokstra even later ook. Dalto probeerde aan te haken met een goed schot van Rudo (6-12), een goal van Kris die zich mooi vrij speelde (7-13) en een doorloopbal van Joost (8-14). Toch bleef TOP uitlopen, vooral dankzij de dames, die in de eerste helft moeilijk af te stoppen waren. Bij 8-15 was de voorsprong van TOP maximaal, daarna kwam Dalto steeds beter in de wedstrijd. Kris won steeds meer duels, en Mathijs wist een gewonnen rebound om te zetten in een doelpunt omdat hij aan de binnenkant van de korf stond (9-15). Lotte M. zorgde voor 10-15 uit een strafworp, maar miste daarna een schot waarbij ze misschien teveel tijd had om aan te leggen. Mathijs wist ook van afstand raak te schieten (11-16), en Rudo zorgde voor de ruststand van 12-17.

In de tweede helft kwam bij TOP de talentvolle Julia Schuiling in de ploeg en zij zorgde er voor dat de voorsprong van TOP weer groeide (12-19). Daarna werd Dalto steeds meer de bovenliggende partij, en onder aanvoering van uitblinkers Karin en Pia werd de achterstand geleidelijk aan in gelopen. Het gezicht van Barbara Brouwer stond op onweer na een gemiste kans, zij kwam in de tweede helft beduidend minder in het stuk voor. Karin werd bij een actie naar binnen opnieuw foutief afgestopt en scoorde vanaf de stip 13-19. Pia leek de bal niet kwijt te kunnen in de aangeef, en scoorde toen maar zelf met een snelle omdraaibal. Mathijs blokte in de verdediging, en Pia scoorde direct daarna de 15-19.  TOP liep nog uit naar 15-21, maar daarna was de koek even op en was het momentum helemaal bij Dalto. Kris en Nienke namen risico in de verdediging door hun tegenstanders te laten schieten, en dat pakte goed uit. Joost speelde zich vrij en scoorde de 16-21, en Rudo maakte vanaf de stip de 17-21. Kris pakte steeds meer rebounds waardoor Mathijs kon herhalen en de 18-21 binnenschieten. Karin verdiende nog maar eens een strafworp (19-21) en Pia scoorde zelfs de aansluitingstreffer (20-21). Het noodgedwongen beperkte aantal toeschouwers liet zich horen, en je kunt je voorstellen hoe het zou zijn als op dat moment de D-side aanwezig zou zijn geweest. Uiteraard nam TOP een time-out, en daarna kon Jet Hendriks de voorsprong met een doorloopbal weer uitbreiden tot 20-22, hoewel dit gepaard ging met een blessure voor Karin (die gelukkig wel weer verder kon). Robin miste een kans op de aansluiting, en met behulp van de routine van internationals Jet Hendriks en Mick Snel en (de wellicht toekomstige international) Julia Schuiling liep TOP weer uit naar 22-26. Toch gaf Dalto het niet op, in de verdediging werd hard gewerkt voor iedere bal. Pia werd bij een aanvallende actie aan haar arm getrokken door Roos Verheugt, maar opnieuw werd het niet bestraft. Desondanks maakte Rudo even later 23-26. Joran kwam in de ploeg voor Joost en schoot van achter de korf zijn eerste kans meteen raak (24-26). Daarna kreeg Mathijs bij een aanvallende actie een overtreding tegen tot groot onbegrip aan Dalto-zijde. Een vrije bal van Mathijs ging mis, en ondertussen tikten de laatste minuten weg. Mick Snel zorgde uiteindelijk voor de beslissing door de eindstand van 24-27 op het bord te brengen. Conclusie: een mooie prestatie van Dalto, maar TOP was uiteindelijk net iets beter.

Karin keek ondanks de nederlaag positief terug op de wedstrijd: “Vorige week had ik al lekker gespeeld, en dat vertrouwen neem je mee naar vandaag. Het is een uitdaging om dan tegen Celeste Split te kunnen spelen, en daar heb ik me op ingesteld. Het liep goed, Mathijs en ik kunnen elkaar in het vak goed vinden. Ik heb 100% gegeven, en het was vandaag een stevige wedstrijd. Met fysiek spel is niets mis, maar dan wel binnen de regels. Gelukkig heb ik er geen blessures aan over gehouden”.

Ook bij coach Barry Schep overheerste de trots: “Dit was één van onze beste wedstrijden. Ik had niet verwacht dat we het TOP zo moeilijk konden maken. In de voorbereiding waren we wat meer ontspannen omdat er niets meer op het spel stond, maar de scherpte was er vandaag, en ik ben heel blij met hoe de opdrachten zijn uitgevoerd. Nu moeten we leren hoe we dit over een hele wedstrijd kunnen doortrekken.” Terugkijkend op het seizoen: “Van tevoren hadden we op 6 tot 8 punten gehoopt, die hebben we niet gehaald. In een paar wedstrijden hebben we de punten laten liggen. Met een vol Hoenderdaal zou dat wellicht anders uitpakken. Met het spel dat we hebben laten zien zijn er reële kansen om het volgend seizoen beter te doen”. Of er nog spelers bij komen: “Grote spelers willen prijzen winnen, en zo ver zijn wij nog niet, maar we zijn een aantrekkelijke club voor talent. Daarnaast hebben we natuurlijk ook onze eigen talenten die op de deur kloppen. Ik zie al uit naar het volgende zaalseizoen!”

Scores Dalto:
Mathijs 4, Rudo 4 (1), Karin  4 (3), Pia 4, Joost 3, Lotte M. 2, Kris 2, Joran 1.