Dalto/Klaverblad Verzekeringen kan zichzelf niet belonen tegen DOS’46

20210227 Dalto - DOS'46 (foto Hans Bömer)

In de vierde thuiswedstrijd in de Korfbal League leed Dalto/Klaverblad Verzekeringen een nipte 20-21 nederlaag  tegen DOS’46. Daarmee deed Dalto zichzelf tekort, want er had meer in gezeten. Na een aarzelend begin was Dalto gelijkwaardig aan de ploeg uit Nijeveen, bij rust was de stand  dan ook 12-12. In de tweede helft kwam Dalto terug van een 17-20 achterstand tot 20-20. Daarna lukte het ondanks verschillende goede kansen helaas niet meer om te scoren, terwijl DOS’46 wel de beslissende 21e treffer binnenschoot. Een zuur resultaat voor Dalto, maar het kan zeker moed putten uit het vertoonde spel.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

Na de teleurstellende wedstrijd  van vorige week tegen DVO trad Dalto aan met een gewijzigde opstelling. Rudo begon in de aanval met Nienke, Lotte M. en Joost, het andere vak bestond uit Mathijs, Rene, Karin en Robin. De eerste minuten moesten de vakken nog wennen en liepen de aanvallen niet goed. DOS’46 kon daardoor uitlopen naar 0-3, maar Karin zette Dalto met een schot van achter de korf ook op het scorebord. Daarna kon Dalto de tegenstander goed bijhouden, en dat was mede te danken aan het sterke verdedigen. DOS’46 speelde in beide vakken voornamelijk via de dames, maar die werden goed afgestopt, en DOS’46 ging dan ook verschillende keren door de schotklok, of was gedwongen moeilijke kansen te nemen. Daarmee was het een totaal andere wedstrijd dan in Nijeveen waar Dalto al snel tegen een onoverbrugbare achterstand aankeek, en 32 treffers moest incasseren. In de aanval speelde Dalto dynamischer dan voorheen, al was het met name in de beginfase soms wat rommelig. Ook de plaatsing was zorgvuldiger, en dankzij een beter verzorgde rebound konden er meer kansen genomen worden. Joost vocht onder korf mooie duels uit met Pascal Frieswijk. Bij een stand van 3-6 begon de aanval van Dalto goed op stoom te komen. Nienke scoorde van achter de korf 4-6 na een prachtige pass van Rudo.

Even later zorgden Mathijs, Joost en Lotte M.  er voor dat Dalto bij 7-7 langszij kwam. Na een onderbreking voor een blessure pakte Mathijs door, en zorgde met twee goals voor een 9-7 voorsprong voor Dalto. Dat was verdiend, want Dalto speelde in deze fase met vertrouwen. DOS’46 nam een time-out, wat niet direct effect had, want de verdediging van Dalto bleef goed tegenspel bieden. In de aanval had Dalto nu echter een mindere fase, waardoor DOS’46 het initiatief weer kon overnemen en een 10-12 voorsprong nam. Kort voor de rust herpakte Dalto zich echter weer. Eerst was het Rene met zijn handelsmerk, een wegstapbal (11-12). Daarna zorgde Robin met twee acties kort na elkaar voor zoveel onrust in de korfzone dat ze een stip verdiende, en ook zelf benutte (12-12).
Conclusie bij de rust: een interessante eerste helft van een spannende wedstrijd, waarbij de gewijzigde opstelling van Dalto vruchten afwierp.

De eerste goal na de hervatting was voor de bezoekers, maar Nienke zorgde van afstand weer voor de gelijkmaker. De dames van Dalto kwamen sowieso scorend meer in het stuk voor dan in andere wedstrijden, Robin was verantwoordelijk voor de 14-14, en Lotte M. zette Dalto met een prachtige doorbraak zonder bal weer op voorsprong (15-14), een kandidaat voor goal van de week. Even later scoorde Mathijs de 16-16 nadat hij kort daarvoor zelf de bal met een atletische actie had binnengehouden waarbij hij zelf op de muur botste. Daarna nam DOS’46 het initiatief weer over, en dat kwam omdat de effectiviteit in de afronding bij Dalto te wensen over liet. Bij een achterstand van 17-20 leek de wedstrijd de verkeerde kant op te vallen, maar Dalto vocht zich nogmaals terug via Lotte M., Mathijs en Rene. Met nog ruim vijf minuten op de klok was de stand 20-20. In de persoon van Leander Zwolle had DOS’46 een betrouwbare schutter als het via de dames niet lukte, en hij scoorde van afstand de 20-21, wat achteraf de beslissende goal bleek te zijn. Kris kwam in de aanval in het veld, en flitste langs zijn tegenstander, de doorloopbal ging er echter helaas niet in. In de slotfase kreeg ook Lotte M. nog twee schietkansen, maar ook die gingen mis, waardoor Dalto naast de punten greep die de ploeg weer op de vierde plaats hadden kunnen brengen. Over het geheel genomen was het spel van DOS’46 wat consistenter, ook al wist Dalto het hen lastig te maken. Daarentegen had Dalto soms heel goede fases waarin de tegenstander werd overbluft, maar ook fases waarin het niet lukte. De sleutel lijkt te liggen bij het tijdig kantelen van dit soort momenten.

Rudo gaf na afloop aan dat het in het begin even zoeken was in de veranderde opstelling, maar dat er veel positieve punten waren in het spel van Dalto: de verdediging, de dynamiek in de aanval en de rebound. Hij complimenteerde ook Mathijs die een sterke wedstrijd speelde na een paar moeilijke weken. “We hebben ook laten zien dat we mentaal sterk zijn door een paar keer terug te komen van een achterstand”. Dat het dan toch niet lukte om te winnen kwam volgens Rudo door een combinatie van een matige afronding op momenten, pech, en de kwaliteiten van de tegenstander. “De vierde plek wordt nu een lastig verhaal, maar zo lang het nog kan blijven we er voor gaan”.
Een aangeslagen coach Barry Schep noemde de nederlaag zuur: “We hebben het goed gedaan vanavond en we hadden meer verdiend. Het is jammer dat de afronding op het beslissende moment te wensen over liet. In de tweede helft kwamen we maar tot acht goals, we moeten de stap proberen te maken naar 24, 25 goals per wedstrijd”.

Scores Dalto:
Mathijs 7 (1), Rene 3, Lotte M. 3, Nienke 2, Joost 2, Robin 2 (1), Karin 1.

Interview na afloop van de wedstrijd met Barry Schep.

Interview na afloop van de wedstrijd met DOS’46-coach Edwin Bouman