Dalto/Klaverblad Verzekeringen glansrijke winnaar tegen concurrent DeetosSnel

20191221 Dalto - DeetosSnel

De laatste thuiswedstrijd van 2019 voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen was een belangrijke. In de eerste plaats omdat tegenstander DeetosSnel één van de concurrenten is voor een plaats in de play-offs.  En daarnaast was de vraag hoe Dalto de off-day van vorige week tegen Wageningen had verwerkt. Met een 30-24 overwinning gaf Dalto een duidelijk antwoord op deze vraag. In de eerste helft nam Dalto geleidelijk aan een steeds grotere voorsprong (14-9 bij rust). In de tweede helft  werd DeetosSnel met uitstekend korfbal op een onoverbrugbare achterstand van elf punten gezet. Daarna verslapte Dalto enigszins, maar het eindresultaat is nog steeds een prestatie om trots op te zijn.

Barry Schep blikte nog één keer terug op vorige week: “We kregen genoeg kansen tegen Wageningen, maar het schotpercentage was veel te laag, en we moeten zorgen dat we betere kansen nemen. We hebben tegen elkaar gezegd: dit gaat niet nog een keer gebeuren.” Hoeveel verschil kan een week maken?  “We hebben een goede week achter de rug, er is geweldig getraind, en de spirit is weer goed. Ik heb vaker gezegd: We willen graag, maar we hoeven dit jaar nog niet te promoveren. DeetosSnel is een sterke ploeg, een gelijkwaardige tegenstander”, zo verwachtte de coach van Dalto, die ook een aantal wisselingen had doorgevoerd. Pia en Lotte M. hadden van vak gewisseld, en ook Rene was naar het andere vak gegaan. Joost nam zijn plaats als rebounder in, waardoor Maarten op de bank begon.

Vanaf het begin was te zien dat Dalto zich niet de kaas van het brood wilde laten eten. Er werd gevarieerd aangevallen, vooral in het nieuw gevormde eerste aanvalsvak. Rudo en Pia zorgden dan ook voor een 2-0 voorsprong, en Lotte S. had toen met haar eerste blok de D-side al weer laten juichen. In het andere vak ging het aanvankelijk wat moeizamer, DeetosSnel kwam langszij, en nam twee keer een kleine voorsprong. Lotte M. zorgde met veel bewegingen constant voor dreiging en maakte zelf de gelijkmaker (4-4). Een mooie doorgeefbal onder de korf van Rudo gaf Rene de kans om vanaf de stip Dalto weer op voorsprong te brengen. Bij een stand van 6-5 werd een vrije bal van DeetosSnel door Pia vanaf de achterkant resoluut onderschept, haar tegenstander moet gedacht hebben: waar kwam die ineens vandaan?

Ondertussen heerste Joost onder de korf, als een soort Super-Grover zweefde hij soms door de lucht om overal vandaan de bal weg te graaien. Dat gaf Mathijs de kans om bij 6-5 zijn eerste goal te maken, en even later mocht Joost zelf vanaf de stip voor 7-5 zorgen. Dalto liep uit, en DeetosSnel stond droog. Dat was ook te danken aan de verdediging van Dalto die stond als een huis. Bij 10-6 nam DeetosSnel een time-out. Even later had de tegenstander van Joost een gele kaart moeten krijgen voor een opzichtige overtreding (meters lang aan het shirt blijven hangen). Hij kwam er van af met een waarschuwing van de scheidsrechter, die steviger had kunnen optreden tegen sommige overtredingen.

Rene schoot weer zuiver vanavond, zo zorgde hij voor 11-7 uit de draai. Wel miste hij zijn “traditionele” strafworp (die slim was verdiend door Pia vlak voordat de schotklok ging), maar even traditioneel repareerde hij dat zelf met een schot dat de korf niet eens raakte, na weer zo’n gevarieerde aanval (13-8). De sfeer werd nog beter toen direct daarna Lotte M. de bal in de verdediging onderschepte. Mathijs zorgde voor de 14-9 ruststand.  Een mooie voorsprong, maar iedereen die bij de Hoofdklassefinale van 2018 was geweest wist dat DeetosSnel nog niet verslagen was.

De tweede helft begon met een onderschepping door Rudo, maar het was weer even wachten op het eerste doelpunt. Dat kwam na twee minuten van Mathijs, en vanaf dat moment ging Dalto helemaal los. Flitsende acties, mooie aanvallen, rake schoten. De dames speelden daarbij een belangrijke rol, waarbij de kopbal van Pia in de verdediging (bij 17-10) een vermeldenswaardig moment was. Maar ook in de aanval waren de dames hun Dordtse tegenstandsters de baas: Lotte M., Pia (2x) en Nienke (2x) zorgden er voor dat Dalto uitliep naar 21-13. En daarmee was de koek nog niet op. Alles lukte in deze fase, Mathijs (2x) en Rene vanaf de stip (na een doorbraak van Pia) zorgden voor een maximale voorsprong van elf doelpunten (24-13). Met nog een kwartier te spelen leek het alsof DeetosSnel op een monsternederlaag getrakteerd ging worden.

Daarna ging Dalto wat minder geconcentreerd spelen, en de pogingen om andere schutters in stelling te brengen mislukten. Alleen Nienke wist van achter de korf nog een keer te scoren. DeetosSnel kende juist een goede fase en zette een versnelling in, waardoor de achterstand werd teruggebracht tot 25-19. Na  een time-out van Dalto (met nog tien minuten te gaan) pakte de thuisploeg de draad weer op. Rene en Lotte M. brachten de stand op 27-20, waarna Jeremie voor Rudo mocht invallen om de aanval te versterken. Dat idee werkte, hij scoorde een mooie doorloopbal, waarna Rudo het  in de verdediging weer over nam. De minuten tikten weg, en het was duidelijk dat DeetosSnel niet dichterbij ging komen. Rene bepaalde de eindstand op 30-24, wat nog belangrijk kan zijn als het onderlinge resultaat een rol gaat spelen.

Tevreden gezichten na afloop bij de bank van Dalto. “Dit was genieten”, zei Barry, die verder benadrukte dat de mentale veerkracht een grote rol speelde in de metamorfose die de ploeg in een week had ondergaan: “Nu hebben we laten zien wat we kunnen. Met deze overwinning hebben we een grote stap gemaakt, en gaan we op een positieve manier de winterstop in”.

Scores Dalto:
Mathijs 8, Rene 8(2), Lotte M. 4, Nienke 3, Pia 3, Lotte S. 1, Rudo 1, Joost 1 (1), Jeremie 1.

Johan de Groot