Dalto/Klaverblad Verzekeringen klopt Oost-Arnhem na superstart

20200125 Dalto - Oost Arnhem

De topper in de Hoofdklasse B tussen Dalto/Klaverblad Verzekeringen en Oost-Arnhem verdiende maar één winnaar, en dat was Dalto. Met een flitsende start (7-1 en 10-3) liet Dalto er geen misverstand over bestaan dat er niets te halen was in Driebergen. Hoewel Oost-Arnhem na de eerste schok beter in de wedstrijd kwam, had Dalto bij de rust nog altijd een comfortabele voorsprong (16-12). In de tweede helft probeerde Oost-Arnhem op allerlei manieren om de wedstrijd te ontregelen, maar korfballend bleef Dalto de sterkste. De voorsprong schommelde tussen de twee en de vijf doelpunten, en drie minuten voor het einde besliste Joost de wedstrijd door de 28-23 te scoren. De eindstand van 29-27 betekent dat Dalto nu ongedeeld koploper is en een voorsprong heeft van twee punten op Oost-Arnhem en zes punten op Wageningen.

De twee uitwedstrijden van de afgelopen weken hadden een heel verschillend Dalto te zien gegeven: tegen DeetosSnel werd een zeer overtuigende 24-31 overwinning geboekt, maar tegen Sparta Zwolle was het spel veel minder, en de overwinning moeizaam (17-20).  Volgens coach Barry Schep heeft dat deels een mentale oorzaak: “We waren vorige week niet zo scherp als tegen DeetosSnel, en Sparta ging er vanaf het begin vol in. Verdedigend was de eerste helft matig, maar we herstelden ons in de tweede helft. Als het aanvallend niet loopt is dat moeilijk tijdens de wedstrijd om te keren. Wel pakten de wissels aan het eind goed uit. Onze brede selectie is een voordeel, ook ten opzichte van Oost-Arnhem. Fysiek moeten wij hen ook de baas kunnen zijn. Maar ze draaien goed, in het ene vak zullen zij waarschijnlijk vooral over de dames spelen, en in het andere vak is Rik Verdouw een gevaarlijke speler”. Of een overwinning de play-offs al binnen bereik brengt? “Daar kijken we niet zo veel naar. We zijn vooral bezig met van week tot week beter worden, we willen pieken naar het eind van het seizoen”.

Dalto ging ongekend goed van start. Binnen enkele seconden na het begin van de wedstrijd had Nienke al de eerste vrije bal raak geschoten. Oost-Arnhem miste direct daarna een strafworp, en Dalto kwam gelijk in een flow: Rene, Joost en Mathijs zorgden voor een 4-0 voorsprong, met nog steeds een 100% schotpercentage. Dat dwong Oost-Arnhem al na drie minuten een time-out te nemen (een record?). Het eerste zichtbare effect daarvan was dat Rudo een beuk kreeg van zijn tegenstander (die blijkbaar Rudo tegen DeetosSnel had zien spelen). Rudo bleef enige tijd liggen, maar kon gelukkig wel verder. Natuurlijk had dit een gele kaart moeten zijn, maar die kwam er niet. Wel leverde het een stip op, die door Rene werd gemist, maar zoals zo vaak scoorde hij direct daarop wel van onder de korf (5-0). Oost-Arnhem hapte figuurlijk naar adem, en kon alleen met een makkelijk gegeven stip iets terug doen. Mathijs denderde door met twee doelpunten, terwijl de verdediging van Dalto stond als een huis. Pia blokte haar tegenstandster, Joost pakte heel veel rebounds, en de bezoekers gingen twee keer achter elkaar door de schotklok, tot groot plezier van de D-side. Pas na bijna negen minuten maakte Oost-Arnhem zijn eerste velddoelpunt (7-2), maar daarna gingen Mathijs en Rudo (2x) door met het vergroten van de voorsprong tot 10-3. Met dit tempo had Dalto de wedstrijd al in de eerste helft kunnen beslissen, maar er volgde nu een wat mindere fase (met enkele plaatsfouten en onzuivere schoten), terwijl Oost-Arnhem op gang begon te komen, wat niet verwonderlijk is gezien hun plaats op de ranglijst. Lotte S. had een aantal mislukte schotpogingen, en de voorsprong van Dalto slonk tot 12-9. In de laatste minuten voor rust pakte Dalto de draad weer op. Mooi was de one-hander van Lotte M. (14-10) die tot dan toe niet zo in de wedstrijd zat, en ook de slimme onderhandse poging van Rudo die een stip opleverde (15-10). Joost zocht ook regelmatig het voorveld op, en met een mooi vlak schot maakte hij de laatste treffer van Dalto voordat we met 16-12 gingen rusten. Dalto stond er goed voor, maar de wedstrijd was nog niet gespeeld.

De eerste goal in de tweede helft was voor Oost-Arnhem, maar daarna dolde Rudo zijn tegenstander, waardoor hij vrij kon schieten (17-13). De gasten kwamen terug tot 17-15, onder meer door een wanhoopsschot met één hand dat er fraai in ging. Nienke en Rene bouwden de voorsprong echter weer uit tot vier doelpunten. Ondertussen was de bank van Oost-Arnhem al de hele tijd bezig met zeuren tegen de arbitrage, waar de grensrechter op een gegeven moment genoeg van had. De scheidsrechter gaf echter geen gele kaart aan de coaches, waardoor het gezeur door bleef gaan. Aanvallend liet Dalto zich echter niet uit zijn spel halen, door schoten van topscorer Mathijs en Lotte M. (die een sterke verdedigster had) werd het 21-15. De aanvalskracht van Dalto was mede te danken aan het uitstekende reboundwerk van met name Joost en Rene. Lotte S. pakte ook haar goal mee toen ze de 22-18 binnen schoot, de dames van Dalto scoorden in deze fase goed mee. In de verdediging liet Dalto zich echter soms te veel provoceren door de tegenstander, waardoor Oost-Arnhem veel vrije ballen en stippen kreeg. Dat had ook te maken met het feit dat ook in het veld Oost-Arnhem er soms een theatervoorstelling van maakte, en de scheidsrechter zich daar te veel door liet beïnvloeden. In de tweede helft kreeg Oost-Arnhem vier stippen mee, en nog een reeks vrije ballen, terwijl aan de andere kant meerdere overtredingen niet werden bestraft terwijl daar zeker aanleiding voor was. Zelfs op het moment dat de grensrechter vlagde voor een overtreding tegen Rudo liet de scheidsrechter doorspelen.
Zo kwam Oost-Arnhem toch weer terug tot 22-20 en 23-21. Pia en Rudo zorgden er echter voor dat de marge weer werd uitgebouwd tot vier doelpunten met nog ruim acht minuten te gaan. Tekenend voor de goede prestatie van Dalto was ook de atletische actie van Joost, die een bal aan de achterlijn op miraculeuze wijze binnen hield, waarna Mathijs de 26-22 kon scoren. Daarna miste Rene de kans om vijf minuten voor het eind de wedstrijd op slot te gooien, maar dat gebeurde even later alsnog door doelpunten van Nienke en Joost (28-23). De D-side wist dat de buit binnen was en zong “Joost is de baas”. Oost-Arnhem bleef er echter voor vechten, zette nog één keer aan en scoorde drie keer op rij. Mathijs bekroonde een goede wedstrijd met zijn achtste doelpunt in de laatste minuut. De laatste goal was voor Oost-Arnhem, maar de terechte overwinning voor Dalto (29-27).

Barry Schep was in het algemeen tevreden over het spel van Dalto: “Na de flitsende start zakten we wat in, we namen niet de goede kansen, we moeten dan iets volwassener blijven spelen. In de tweede helft lieten we ons door Oost-Arnhem in de verdediging wat te veel uitdagen, waardoor zij veel strafworpen en vrije ballen meekregen. Wel bleven we de belangrijke goals maken. Maar goed, ook al kunnen we nog dingen verbeteren, we maken wel 29 goals, dus we mogen per saldo blij zijn met ons spel en met de punten. We richten ons de komende week weer op hoe we ons verder kunnen verbeteren, DSC wordt een lastige uitwedstrijd.”

Scores Dalto:
Mathijs 8, Rene 5 (1), Rudo 5, Joost 4, Nienke 3, Lotte M. 2, Pia 1, Lotte S. 1.

Johan de Groot

Foto’s eerste helft

Foto’s tweede helft

Interviews na de wedstrijd met Ron Steenbergen, Barry Schep en Joost Wattel

Terugkijken livestream