Dalto/Klaverblad Verzekeringen in laatste kwart langs KCC/CK Kozijnen

20210206 Dalto - KCC

Klik voor vergroting

In de wedstrijd die de Hoofdklassefinale van vorig seizoen had kunnen zijn won Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 22-18 van KCC/CK Kozijnen. Met deze tweede overwinning  in de Korfbal League houdt Dalto stand in de middenmoot van poule B. De strijd tussen de beide promovendi ging lange tijd gelijk op: na een ruststand van 9-9 hielden de ploegen elkaar aanvankelijk ook in de tweede helft in evenwicht. Vanaf 14-14 liep Dalto uit naar 17-14, en het gaf die voorsprong niet meer uit handen. De verdediging was voor beide ploegen een belangrijk wapen. Uiteindelijk gaf de doorslag dat Dalto naar het einde toe meer energie over had en door gevarieerd spel over meerdere schijven kon scoren.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer

In de voorafgaande wedstrijd tussen de reserveteams hield Dalto 2 lange tijd zicht op een goed resultaat tegen KCC 2, maar uiteindelijk kon de achterstand niet worden ingelopen en werd het een 22-26 nederlaag. Bij Dalto 2 maakt Eline Geurtsen na een periode van afwezigheid haar debuut in de zaal en dat deed zij met verve. Wie de wedstrijd wilde volgen moest overigens geduld hebben, want het Eyecons platform was door een storing niet beschikbaar. Gelukkig slaagde de livestreamcrew er in om halverwege de eerste helft via Youtube de wedstrijd alsnog zichtbaar te maken voor de fans in de huiskamer. De supporters waren overigens ook zichtbaar aanwezig in Hoenderdaal: via een groot scherm werden beelden van de “virtuele D-side” geprojecteerd om de spelers van Dalto een hart onder de riem te steken.

Dalto 1 kwam evenals vorige week tegen Fortuna moeizaam op gang. De aanvallen liepen stuk op de felle verdediging van KCC. De eerste goal was dan ook voor KCC met een mooie one-hander. Joost zette Dalto op het scorebord nadat hij was vrijgespeeld door Mathijs (1-2). Toch liep de ploeg uit Capelle weg naar 1-4 mede dankzij een ongelukkige botsing van Joost tegen Nienke. Daarna gaf Rene met een afstandsschot het signaal voor een betere periode van Dalto. Verdedigend zorgde Dalto er voor dat KCC ook alleen moeilijke kansen kon nemen. Lotte S. wist op verschillende momenten schoten van haar tegenstandster te blokken. Lotte M. en Mathijs (strafworp) trokken de stand weer gelijk (4-4). Lotte S. had vervolgens een strafworp moeten krijgen, maar die werd niet gegeven, tot ongenoegen van Barry Schep. Gelukkig benutte Rudo even later een vrije bal (5-4). Lotte M. liet met een schot dat de korf niet raakte (maar er wel doorheen ging)  zien dat haar vizier vanmiddag op scherp stond (6-5). Daarna kwam er weer een periode waarin Dalto niet tot scoren wist te komen. Beide aanvalsvakken hadden het moeilijk. Met nog ruim zes minuten te gaan namen Barry en Jesper een time-out, en dat had effect. Lotte M. benutte een strafworp (ondanks het feit dat de coach van KCC haar tijdens het nemen daar van probeerde af te leiden). In het andere vak zorgden Rene en Rudo er voor, dat Dalto voor de rust nog langszij kwam (9-9). De ruststand liet twee dingen duidelijk zien: de verdedigingen hadden de overhand, en beide ploegen waren aan elkaar gewaagd.

De tweede helft begon met een lange aanval van KCC die niet tot een doelpunt leidde. Nog steeds kon geen van beide ploegen afstand nemen. Lotte M. en Rudo schoten elk twee keer raak voor Dalto, maar KCC kwam weer langszij (13-13). Nienke, die vorige week nog vier keer had gescoord, kreeg een aantal kansen, maar het wilde vandaag niet lukken. Beide teams gingen wisselen, en dat pakte goed uit voor Dalto. Thijs kwam Mathijs tijdelijk aflossen in de aanval, en scoorde ondanks dat hij fel op de huid gezeten werd een belangrijke goal (14-13). In het andere vak kwam Karin zorgen voor extra aanvallende druk, en slaagden Rudo en Rene er in Dalto voor het eerst op een voorsprong van twee doelpunten te zetten (16-14). Lotte M. bekroonde een uitstekende wedstrijd met haar zesde doelpunt (17-14), en even later nam KCC een time-out met nog ruim tien minuten te spelen. Dalto greep echter de kans om in deze fase de wedstrijd naar zich toe te trekken. Rene zorgde met een beheerst schot voor 18-15, de verdediging liet KCC nog maar eens door de schotklok gaan, en Pia benutte een korte kans achter de korf (19-15). Daarna kreeg Mathijs eindelijk wat ruimte om zijn eerste velddoelpunt aan te tekenen, en zette ook Karin zichzelf op het scorebord (21-17). Er was toen nog zes minuten te gaan, maar tot vlak voor de laatste minuut wisten beide ploegen niet meer te scoren, en Dalto vond dat natuurlijk best. Een invaller van KCC zorgde nog wel voor 21-18, maar Mathijs lachte het laatste en zorgde voor de eindstand van 22-18.

Barry Schep was uiteraard erg tevreden en sprak over een gelijk opgaande wedstrijd: “We waren verdedigend opnieuw sterk. Mathijs had het aanvallend bijvoorbeeld moeilijk, maar in de verdediging hield hij zijn tegenstander ook onder controle. Belangrijk was dat we in de tweede helft de achterkant gingen gebruiken en gevarieerder gingen spelen. Daardoor ontstonden er meer kansen. De wissels pakten ook goed uit, Thijs en Karin brachten aanvallende druk”.
Uitblinkster Lotte van Montfort mocht na afloop bij iedere microfoon in Hoenderdaal haar verhaal doen: “Ik zat vanaf het begin lekker in de wedstrijd, en dan speel je met meer vertrouwen. Ik heb met DSC al enige ervaring opgedaan in de League, maar voel nu meer de druk om belangrijk te zijn. Vandaag lukte dat goed, maar het is nog te wisselend, ik wil stabieler worden in mijn prestaties. Volgende week tegen TOP is de druk anders, die wedstrijd gaan we onbevangen in”.

Scores Dalto:
Lotte M. 6 (2), Rudo 5, Rene 4, Mathijs 3 (1), Pia 1, Karin 1, Joost 1, Thijs 1.