Dalto/Klaverblad Verzekeringen na winst op plaats twee

Dalto/Klaverblad Verzekeringen houdt zicht op play-offs door winst op TOP (A)

In een spannende wedstrijd tegen TOP Arnemuiden bleef Dalto/Klaverblad Verzekeringen met 28-26 baas in eigen huis. De wedstrijd ging lang gelijk op. In de tweede helft boog Dalto een achterstand van 15-17 bij rust al snel om in een voorsprong.  TOP kwam nog eenmaal terug tot 20-20, maar kon daarna niet meer aanhaken. Door deze overwinning (en de nederlaag van DSC) staat Dalto nu op de tweede plaats in de poule. Dat betekent dat de play-offs gehaald kunnen worden met een overwinning in de uitwedstrijd tegen DSC op 3 maart.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - TOP

Mathijs scoort één van zijn zes treffers.

Verslag: Johan de Groot

De afgelopen twee uitwedstrijden (tegen Die Haghe en Sporting Delta) had Dalto met name indruk gemaakt in verdedigend opzicht. Dat stemde coach Mariska Veldheer tevreden: “We hebben hier extra aandacht aan besteed in de training. Zowel individueel als collectief hebben we het de laatste wedstrijden goed opgepakt. We hebben revanche genomen tegen Die Haghe voor de thuisnederlaag en ze niet de indruk gegeven dat er wat te halen viel”. En vooruitblikkend op de wedstrijd tegen TOP: “Het is een goede ploeg met sterke dames in de aanval. Maar als we de juiste focus houden moet het lukken”.

De eerste treffer was voor Dalto met een schot van Dico. Het beeld aan het begin van de wedstrijd was dat Dalto steeds een kleine voorsprong nam, maar dat TOP weer langszij kon komen. In de eerste helft stond er acht keer een gelijke stand op het bord.  Zo werd het na de 6-4 (een bekeken doelpunt van Pia na een handige schijnbeweging) al weer snel 6-6. Hoewel de heren in de punt niet zo succesvol waren, lag de kracht van Dalto vooral in de breedte: bij een stand van 9-8 had iedereen al een keer gescoord. Wen was in het begin nog niet zo zichtbaar, maar begon halverwege de eerste helft goed te draaien. Eerst zette ze een blok in de verdediging, en vervolgens schoot ze zelf de 9-8 binnen en verdiende met een doorbraak een strafworp voor 10-8. Met een mooi doelpunt bracht Mathijs even later de stand op 13-10, maar met name de uitstekend aanvallende dames van TOP waren een plaag voor de verdediging van Dalto. Zij schoten in de eerste helft met scherp en dat zorgde er voor dat de wedstrijd in de laatste vijf minuten voor rust kantelde. Halverwege keek Dalto tegen een achterstand aan van 15-17.

Dat waren al meer tegendoelpunten dan tegen Die Haghe in de hele wedstrijd, en er was dus reden tot zorg bij Dalto. TOP miste de eerste kans van de tweede helft (een vrije doorloopbal) en dat gaf Dalto de gelegenheid weer aan te haken en meteen weer een voorsprong te nemen, en daarvoor waren ook de dames verantwoordelijk: Pia, Wen en Anouk (met een omdraaibal) zorgden voor 18-17. Maarten werd hardhandig tegen de grond gewerkt, en verzilverde zelf de strafworp: 19-17.

Verdedigend had Dalto het nu beter onder controle. Pas na ruim vijf minuten in de tweede helft kon TOP voor het eerst weer scoren. Paula speelde een belangrijke rol in het afstoppen van topschutter Jeanine Marijs, en scoorde zelf ook de 20-19, direct nadat TOP gelijk gemaakt had. Dat was tekenend voor de effectieve manier van spelen van Dalto in de tweede helft. Na de 20-20 gebeurde namelijk precies hetzelfde: TOP kon maar een paar seconden van de gelijke stand genieten, of Dalto had al weer gescoord. Ditmaal via Wen, die in de tweede helft samen met Mathijs (in het andere vak) de leiding nam in de aanval. Dalto liep uit naar 24-21. Met nog negen minuten te gaan kwam TOP terug tot 25-23 en was de overwinning nog niet binnen. Wen schoot opnieuw direct raak en de marge was weer drie. Bij 26-24 kwam Rudo in het veld voor Maarten, en hij bracht extra dynamiek in de aanval, die Mathijs in staat stelde de 27-24 te scoren.  TOP kon in deze fase alleen nog maar via strafworpen tot scoren komen, en dat was een compliment voor de verdediging van Dalto. Rene maakte in de “dying seconds” voor het afgaan van de schotklok 28-25. Vervolgens probeerde TOP van alles, maar werd er vijf minuten niet meer gescoord. Kaylee kon nog in het veld komen (bijna kwam ze nog tot scoren) en een publiekswissel krijgen, zij neemt na dit seizoen afscheid bij de selectie. Pas in de laatste seconden kon TOP nog een treffer toevoegen, maar dat was alleen voor de statistieken: 28-26.

Coach Mariska Veldheer vond dat Dalto het professioneel had uitgespeeld in de tweede helft: “In de eerste helft haalden de dames van TOP een heel hoog schotpercentage, daarom hebben we de verdediging omgezet. Maar we hadden ook het idee dat ze dat niet vol konden houden. We kwamen heel goed uit de startblokken in de tweede helft. Wen was belangrijk in de aanval. We hadden ook nog veel mensen achter de hand, en Rudo bracht veel tempo in het vak. Verdedigend hebben we clean gespeeld en collectief een mooie prestatie neergezet”.

Scores Dalto:
Mathijs 6, Wen 5, Rene 4 (3), Paula 3, Pia 3, Maarten 3 (2), Anouk 2, Dico 2.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - TOP

Kaylee, in haar laatste wedstrijd voor de selectie, was dicht bij een doelpunt.