Dalto/Klaverblad Verzekeringen probleemloos naar de play-offs

20200208 DALTO - ODIK

Door de thuiswedstrijd tegen ODIK uit Barneveld met 37-23 te winnen is Dalto/Klaverblad Verzekeringen drie ronden voor het einde van de competitie al zeker van plaatsing voor de play-offs. De overwinning kwam geen moment in gevaar. Dalto liet er vanaf het begin geen misverstand over bestaan dat er niets te halen viel in Hoenderdaal. Binnen de kortste keren stond het 5-0, en met een ruststand van 19-10 had Dalto de wedstrijd al in de tas. In de tweede helft kon ODIK lange tijd het verschil ongeveer gelijk houden, maar naar het einde toe liep Dalto verder uit. De komende weken zullen in het teken staan van nog beter worden met het oog op de apotheose van het seizoen. Want we gaan niet voor zilver……

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer en Jan Slettenhaar

Door een ruime overwinning op SKF 2 kon Dalto/Klaverblad Verzekeringen 2 vanavond ook al feest vieren: zonder puntverlies werd het kampioenschap binnengehaald, en dat kon zowel in Hoenderdaal als via de livestream worden gevolgd. Wat opvalt is het dynamische aanvalsspel van het tweede, waardoor de tegenstanders zoek gespeeld worden.

Ook Dalto 1 liet dat vanavond in ruime mate zien. De eerste aanval van de wedstrijd had geen succes, en daarna kreeg ODIK via een strafworp de eerste en enige kans om op een voorsprong te komen. Die ging echter mis, en daarna ging Dalto los. Pia scoorde de eerste twee goals en Mathijs voegde er twee aan toe (waarvan één zonder de korf te raken). De verdediging gaf ondertussen veel druk, en in de rebound was de ”uitschuifarm” van Joost al weer op dreef. Nienke schoot de 5-0 binnen, en ODIK nam een time-out om te voorkomen dat het helemaal onder de voet gelopen zou worden. Na de 5-1 denderde Dalto echter door met aanvallen over alle schijven. Lotte M. scoorde een doorloopbal en Mathijs kon aanleggen voor zijn derde van de avond. Het lijkt soms zo makkelijk zoals hij de ballen er in schiet. In het andere vak had Rene het moeilijker, zeker als hij verdedigd werd door oud-Daltospeler Gilbert Punt. De 8-1 kwam van Rudo, die ook even tijd nodig had om op schot te komen. Dat was echter het signaal voor een mooie reeks: voor de rust had Rudo al zes keer van afstand raak geschoten. De dames van ODIK zakten ver terug, waardoor Pia opnieuw ruimte kreeg voor haar schot, en dat betekende 9-1. Spelenderwijs liep Dalto nog verder uit: Joost en Lotte M. schoten beide van afstand raak, en het stond 13-3. Pas toen kon ODIK enigszins mee gaan scoren, ook omdat de verdedigende druk van Dalto iets afnam. Gilbert Punt scoorde twee keer achter elkaar, en de D-side liet horen dat ze hem nog niet vergeten zijn. ODIK kwam zo terug tot 15-8, maar dankzij Lotte S. en Nienke (na een originele één-twee met Rudo) kon Dalto weer uitlopen naar 17-8. Met nog elf seconden te gaan maakte ODIK er 18-10 van, en dat leek de ruststand te worden. Rudo liet echter nog maar eens zijn klasse zien door binnen zes seconden de stand op 19-10 te brengen. De wedstrijd was halverwege al beslist, de vraag was welk doel de trainers zouden stellen voor de tweede helft, om te voorkomen dat de wedstrijd als een nachtkaars uit zou gaan.

De tweede helft begon met een mooie doorloopbal van ODIK, dat beter in de wedstrijd kwam. In het eerste kwartier van de tweede helft hielden de ploegen elkaar min of meer in evenwicht, en varieerde de voorsprong van Dalto tussen de acht en de tien doelpunten. Bij de 21-12 had Rene eindelijk zijn eerste goal te pakken, en het was een mooi afstandsschot. Ook de 25-14 van Lotte M. was de moeite waard, in feite een noodschot met nog twee seconden op de schotklok, maar wel raak. Daarna volgde het mooiste doelpunt van de avond, een achterwaartse one-hander van Mathijs, maar helaas werd die verdedigd gegeven.
Met nog 15 minuten te gaan kwam ODIK weer terug tot 27-19, ondanks het feit dat Gilbert Punt twee stippen kort na elkaar miste. In de verdediging liet Dalto soms te veel ruimte of werd er te vroeg ingesprongen. Ook was Dalto in deze fase wat slordiger in de afronding, maar naar het einde van de wedstrijd toe ging het weer beter draaien. Nienke liep vaak rond de korf, waardoor de aanval onvoorspelbaar werd en er veel kansen werden gecreëerd. Maarten kwam er in voor Joost, en zijn eerste schot was raak, 32-20. Even later kon hij vanaf de stip nog een keer scoren, nadat Mathijs was gestuit in zijn poging om alsnog een wondergoal te maken. Die prijs ging wellicht naar Rudo die ondanks een botsing met zijn tegenstander op het oog achteloos de 35-22 scoorde. Rene schoot in de slotfase nog twee keer raak, en leek voor een mooi slotakkoord te zorgen met een one-hander, maar ook die werd helaas afgekeurd wegens verdedigd. Eindstand 37-23.

Barry Schep was uiteraard tevreden met het feit dat Dalto zich drie wedstrijden voor het einde al had geplaatst voor de play-offs: “Het straalde er ook aan alle kanten van af, we hebben er geen gras over laten groeien, ook al gaat nog niet alles goed. We wilden ook geen gas terug nemen in de tweede helft, want we moeten hard blijven werken om er over vier weken klaar voor te zijn.” Hij roemde ook de sfeer in de groep: “Iedereen gunt het elkaar nog steeds om te spelen. Vorige week is Karin ingevallen na een goede wedstrijd met het tweede, en vandaag deed Maarten hetzelfde. In andere wedstrijden zullen we allicht meer verdedigende druk krijgen, maar het is mooi om te zien dat het aanvallend goed loopt en iedereen mee scoort.”

Scores Dalto:
Mathijs 8, Rudo 8, Pia 5, Lotte M. 4, Rene 4 (1), Joost 3 (1), Nienke 2, Maarten 2 (1), Lotte S. 1

Foto’s Hans

Foto’s Jan eerste helft

Foto’s Jan tweede helft

Interview Hugo van Woudenberg voor de wedstrijd Dalto-ODIK

Interview Barry voor de wedstrijd Dalto-ODIK

Dalto-ODIK. Interview Pia

Reactie Barry na afloop Dalto-ODIK