Dalto/Klaverblad Verzekeringen ruim langs Unitas/Perspectief. Foto’s toegevoegd.

Dalto/Klaverblad Verzekeringen ruim langs Unitas in wedstrijd met twee gezichten

20190126 Dalto - Unitas

Met een ruime overwinning van 37-22 op Unitas/Perspectief deed Dalto/Klaverblad Verzekeringen goede zaken in de strijd om één van de twee play-off plaatsen. De zevende overwinning op rij kwam echter moeizamer tot stand dan de einduitslag doet vermoeden. In de eerste helft kon Unitas lange tijd aanhaken, bij de rust had Dalto slechts een kleine voorsprong (17-15). Ook in het begin van de tweede helft was het nog spannend (21-20), maar daarna nam Dalto afstand.  Mathijs den Ouden was weer goed op schot met negen velddoelpunten, evenals Maarten Groot Hulze die topscorer van de avond was met tien doelpunten, waarvan vier strafworpen.

Verslag: Johan de Groot

Voor de wedstrijd blikte Herman van Gunst nog even terug op de uitwedstrijd van vorige week tegen Rohda: “We hebben een lastige wedstrijd gewonnen, zonder dat iedere aanval flitsend verliep. In de eerste helft kregen we ook erg veel strafworpen tegen. Maar in de tweede helft speelden we goed”.  Hoewel hij er mee instemde dat Dalto vanavond Unitas zou moeten kunnen kloppen, waakte de trainer ook voor onderschatting: “Ze hebben een paar sterke dames, en spelen een stormachtig korfbal met veel energie”.

In de eerste aanval wist Maarten direct voor de 1-0 voorsprong te zorgen, waarna Lotte gelijk indruk maakte met een blok op de bal, en even later met een afstandsschot voor de 3-1.  Het tempo in de wedstrijd lag hoog en Dalto probeerde met technische hoogstandjes de score verder op te vijzelen: na een onderschepping door Paula gaf Rudo de bal achterlangs aan Maarten, maar diens schot miste. Hetzelfde gebeurde kort daarna bij een vrije bal variant waarbij Rudo de bal naar Paula aflegde. De volgende vrije bal nam Rudo zelf en toen was het wel raak (4-2). Met een strafworp en een korte kans vergrootte Rene de voorsprong tot 6-2, en er leek geen vuiltje aan de lucht. De spanning kwam echter terug omdat Unitas veel lopende rebounds pakte en met name de dames van Unitas erg gevaarlijk waren in de aanval. Dat werd nog versterkt doordat Dalto opnieuw nogal wat vrije ballen en strafworpen tegen kreeg van de overigens strak en correct leidende scheidsrechter. Unitas kwam terug tot 7-6, en trainer Herman van Gunst riep langs de zijlijn “geen overtredingen” in de richting van zijn verdediging. Daar werd naar geluisterd, maar desondanks kwam Unitas langszij. Lotte bracht Dalto direct weer op voorsprong, en Mathijs maakte bij 9-7 zijn eerste doelpunt. Na een ‘stormachtige’ aanval scoorde opnieuw één van de sterke dames van Unitas de aansluitingstreffer. De 10-8 van Rudo was het aanzien meer dan waard: met enkele schijnbewegingen wist hij mooi de ruimte te creëren voor een zuiver afstandsschot. Vervolgens liep Dalto uit naar een 13-9 voorsprong, met onder meer nog een afstandsschot van Rudo. Mathijs bracht de voorsprong zelfs op vijf doelpunten (16-11), en in de verdediging blokte hij de bal op de best mogelijke plaats van het veld: twee meter voor de D-side.  Omdat Dalto vervolgens slordig was in de afronding en Unitas opnieuw met veel energie aanviel, kwam de ploeg uit Harderwijk weer terug tot 16-15. Gelukkig werd Mathijs goed in stelling gebracht om de 17-15 in te schieten. Dalto nam nog een time-out om te voorkomen dat de volgende stormachtige aanval van Unitas succes zou hebben, en dat lukte. In de laatste twee minuten voor rust werd niet meer gescoord.

In het begin van de tweede helft bleef Unitas uit alle macht proberen de aansluiting te zoeken. Rudo benutte de ruimte achter de korf (18-16) en maakte een belangrijke buzzer-beater (20-18) om een gelijke stand te voorkomen. Pia forceerde een strafworp onder de korf (22-20), en met twee rake schoten van Mathijs werd de tegenstand van Unitas gebroken (24-20).  Een time-out mocht niet baten, Dalto was los en denderde door. Karin blokte een schot in de verdediging, en dat was exemplarisch voor het feit dat Unitas vanaf dat moment vrijwel geen bal meer door de korf kreeg.  Karin forceerde met een doorloopbal een strafworp voor 27-21, en Maarten maakte met een schot uit een moeilijke draai op fraaie wijze de 28-21.  Even later maakte hij een mooie one-hander voor 32-21. Dalto maakte in deze fase maar liefst elf doelpunten op rij en er was alle gelegenheid om wissels door te voeren. Dide kwam er in voor Paula en in het andere vak mochten Joost en Jarl hun debuut maken in Dalto 1. Tot groot plezier van de D-side was het eerste schot van Jarl meteen raak (34-21), en in de slotfase wist ook Joost te scoren met onderhands schot waarbij hij zich bijna tot op de grond uitstrekte. Daarmee was de eindstand bepaald op 37-22.

Op de vraag wat hij in de rust tegen zijn spelers had gezegd antwoordde Herman van Gunst: “Meer druk geven aan de buitenkant, goed voorverdedigen en minder overtredingen. We hebben in de eerste helft te veel doelpunten tegen gekregen. Aanvallend moesten we eerst onze spitsen goed in de wedstrijd krijgen. Je ziet in de tweede helft dat Mathijs bijna niet te stoppen is. Het spel van Unitas kost veel energie, en op een gegeven moment waren ze gesloopt. Daardoor kon ik ook Joost en Jarl een kans geven om in te vallen, die hebben ze verdiend door wat ze op de training laten zien”.
Aanvoerder Maarten Groot Hulze voegde toe: “Het was voor ons en voor de wedstrijd wel goed dat het lange tijd spannend bleef. Anders zie je toch vaak dat zo’n wedstrijd in de tweede helft wegzakt. We werden nu gedwongen om ons best te blijven doen”.

Scores Dalto:
Maarten 10 (4), Mathijs 9, Rudo 6, Rene 5 (2), Lotte 4, Karin 1, Joost 1, Jarl 1.

Eerste foto’s

Eerste helft

Tweede helft