Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Tempo in het AD

Driebergse korfballers verliezen in zinderende slotfase met 24-25 van Tempo

Dalto maakt valse start

Dalto/Klaverblad Verzekeringen - Tempo

Doelpoging door Daltospeler Dico de Jager, daarbij gehinderd door Jelle Steenbeek van Tempo. Foto uit eigen archief.

De korfballers van Dalto liepen bij de start van de zaalcompetitie direct tegen een domper aan. Drie seconden voor tijd zegevierde Tempo met 24-25.

Stan Bos
Driebergen

De ronkende geluiden van de motor op weg naar de Korfbal League bleek in de slotfase van de openingsronde van de zaalcompetitie slechts het gepruttel van een bescheiden kadetje. Dalto bewees zichzelf een slechte dienst door Tempo niet veel vroeger tijdig op achterstand te zetten, onvoldoende scherp te verdedigen en in de slotfase drie kansen onbenut te laten om de punten in Driebergen te houden. Drie seconden voor tijd toonde Tempo die scherpte wel. Dat maakte de nederlaag extra zuur en de valse start van Dalto een stuk pijnlijker.

Schipbreuk

Natuurlijk betekent een nederlaag in de eerste wedstrijd van het zaalseizoen niet dat Dalto meteen schipbreuk leidt op weg naar de play-offs. Voor de kapiteins Adriaan van Dijk en Mariska Veldheer is er deze week wel werk aan de winkel om het Driebergse schip vol korfbaltalent weer op koers te krijgen. Korfballen kan Dalto echt wel, dat lieten ze in die vrolijke openingsfase wel zien, toen ze uitliepen naar 4-0 en 6-2. Toch is het geen marge om de leunstoel uit te klappen. De Driebergers verzuimden door te drukken. Dus kon Tempo met hard werken terugkomen. Dalto leidde, op 15-15 en 16-16 na, eigenlijk de hele wedstrijd. “Alleen verzuimen wij er een paar keer vier verschil van te maken”, legde aanvoerster Anouk Wezendonk de vinger op de zere plek. “We moeten leren de wedstrijd eerder naar ons toe te trekken. Tempo mag helemaal niet meer in de situatie komen dat ze ons kunnen inhalen. Dus ja, het is een enorme domper. Deze nederlaag had niet gehoeven.”

Daarmee raakt Wezendonk de kern. Van Dijk en Veldheer zijn in Driebergen bezig om Dalto anders te laten korfballen. Was de focus in de voorgaande seizoenen vooral gericht op het in stelling brengen van de beste puntspelers, nu moeten alle acht de spelers kunnen scoren. Vooral op dagen dat de topschutters er niet aan te pas komen, moeten de vakgenoten opstaan om de leemte van de ontbrekende treffers te vullen. De contouren van dat nieuwe Dalto worden langzaam zichtbaar, want alle basisspelers scoorden. Enige kanttekening die daarbij gerechtvaardigd is, is dat de producties van Pia Donkers (2), Karin van den Brink (l) en Paula Bos (l) aan de bescheiden kant waren.

Oplossing

Wezendonk ziet de oplossing van een beter Dalto vooral in teamwork. “We moeten het met elkaar doen en mogen niet te lang in deze nederlaag blijven hangen. Het is pas de eerste wedstrijd en we moeten ook vertrouwen putten uit het feit dat we lange tijd aan de goede kant van de score stonden.”
Van Dijk vond dat zijn ploeg te weinig verdedigende grip had op Tempo. “Achteraf had ik Rudo Schulting misschien wat eerder moeten inzetten. Ik denk dat we als groep ook slimmer moeten worden in bepaalde dingen. De scheidsrechter gaf veel vrije ballen en strafworpen aan Tempo, al vind ik niet dat wij ons spelbeeld moeten aanpassen aan de arbiter. De weg naar maart, april (einde zaalseizoen, red.) is nog lang. We zullen dit seizoen veel jubelmomenten hebben, maar ook teleurstellingen. Dit moeten we verwerken en dan gaan weer door.”