Dalto/Klaverblad Verzekeringen – TOP/Litta in het AD

20220226 Dalto-TOP In AD

20220226 Dalto-TOP In AD

De korfballers van Dalto versloegen TOP Sassenheim in een spektakelstuk met 19-15, met dank aan uitblinkster Lotte van Montfort. De vraag blijft: is het genoeg voor lijfsbehoud?

Stan Bos
Driebergen

Een minuut of vier voor tijd kwam het kort tot een verbale aanvaring tussen Lotte van Montfort en haar tegenstandster van TOP, Maayke Brouwer. De korfbalster van Dalto baalde dat ze al vier keer achter elkaar niet had gescoord, Brouwer had er de pest over in dat haar ploeg afstevende op een nederlaag. Van Montfort wenste weinig woorden vuil te maken aan de korte catfight in Hoenderdaal. “Voor mij is het geen probleem, alleen wilde zij me na afloop geen hand geven. Ook prima. Over een paar weken zie ik haar weer.” De confrontatie tussen de twee fanatieke korfbalsters gaf zonder meer het belang aan van de ontmoeting tussen Dalto en TOP. De Driebergers heersten vooral in de eerste helft toen de ploeg met een leeuwenhart vocht voor de laatste kans. De scheidslijn tussen de strohalm en de scalpel is met het ingaan van de laatste weken in de Korfbal League flinterdun geworden. Zeker na het pijnlijke verlies van vorige week bij Groen Geel heeft Dalto in feite een wonder nodig voor nog een seizoen tussen ‘s lands korfbalelite.

Van dat besef was een vrolijk vol Hoenderdaal van top tot teen bewust. Dalto blonk de eerste 25 minuten uit in precisie en daadkracht, deelde uit als het moest en was onder aanvoering van captain Rudo Schulting en Van Montfort (beiden vijf treffers) in bloedvorm. Dat resulteerde halverwege tegen TOP, met voormalig Dalto-speelster Barbara Brouwer in de gelederen, in een allesbehalve geflatteerde ruststand: 13-7.

De doorslaggevende rol die Van Montfort speelde, is het resultaat van een lang proces dat voor de Brabantse met horten en stoten ging. Ze was gehaald voor de doelpunten, maar met wisselend geluk. Pas de laatste maanden excelleert ze. Van Montfort is bijna niet meer weg te denken uit het pantheon van de Driebergse topschutters. “Ik heb rust in mijn kop, verklaart ze haar opmars. “Ik forceer minder. We hebben vorig seizoen geëvalueerd wat beter kan. Ik scoor nu veel meer. Daar ben ik voor het team echt belangrijker in geworden.

Dat ze vorige week, net als Lotte Keuning, het duel bij Groen Geel door een positieve test moest laten schieten, was voor Dalto een forse aderlating. De gevolgen van het verlies waren desastreus, want er is een wonderlijk scenario nodig om ook komend seizoen in de Korfbal League te spelen. Het noopte coach Barry Schep tot harde maatregelen. Mathijs den Ouden startte op de bank, al had de gewezen topschutter in de slotfase nog een belangrijk aandeel in de zege met twee treffers.

Hoop

Gloort er voor Dalto op weg naar de lente dan toch nog wat hoop? Het kan, maar dan moet de komende weken alles meezitten. In de dubbel met Oost-Arnhem en de thuiswedstrijd tegen Groen Geel volstaat niets anders dan de volle buit. En dan wacht op de laatste speeldag de return bij TOP. Van Montfort geeft niet op, maar toont zich opvallend realistisch. “Er moet een wonder gebeuren om erin te blijven. Het zou ook een stuk eerherstel zijn als we de laatste vier wedstrijden winnen. Ook dan kunnen we degraderen, maar als je ziet hoe hard we ervoor werken, zou dat wel geweldig zijn. Dat is het mooie aan deze groep. Iedereen traint volle bak, we hebben plezier en laten elkaar niet zakken als we vijftien keer op rij verliezen.”