Dalto/Klaverblad Verzekeringen wint, vooral dankzij sterke verdediging, van Oost-Arnhem

Dalto - Oost-Arnhem 91

Driebergen, Nederland – zaterdag 18 maart. KorfbalLeague2-wedstrijd tussen Dalto 1 en Oost-Arnhem 1, uitslag 18 – 13. (Photo by Hans Bömer)

In de laatste thuiswedstrijd voor de play-offs won Dalto met 18-13 van Oost Arnhem, dat daarmee buiten de prijzen viel, omdat TOP/IAA fresh door van DSC  te winnen de vierde plaats bemachtigde. Vorige week was Dalto in de uitwedstrijd tegen DSC al kampioen geworden van de Korfbal League 2. De laatste competitiewedstrijd was daarmee voor Dalto niet meer van belang, maar wel een laatste test voordat de strijd om promotie losbarst. Aanvallend was Dalto bepaald niet scherp, maar verdedigend maakte Dalto het Oost Arnhem heel moeilijk, waardoor het laagste aantal tegendoelpunten van dit seizoen op het scorebord kwam. Volgende week speelt Dalto thuis de eerste play-off tegen TOP, een week later is de return in Sassenheim.

Verslag: Johan de Groot
Foto’s: Hans Bömer
Filmpje: Jan Slettenhaar

Dalto 2 liet er in de laatste wedstrijd van het seizoen geen gras over groeien, en won afgetekend met 36-9 van Oost Arnhem 2 nadat het bij de rust al 19-5 was. Vooral in de eerste helft lag het tempo hoog en speelde Dalto 2 een fantastisch tiki-taka korfbal waarin in iedere aanval direct de korf werd gezocht. Er waren vele uitblinkers, maar één moet hier zeker genoemd worden, en dat is Lotte Steenbergen, die haar laatste wedstrijd op dit niveau speelde. Zoals zo vaak zorgde ze voor talloze steals, rebounds, af en toe een blok, en ook nog heel wat doelpunten. Terecht kreeg zij een publiekswissel, bloemen en applaus namens alle Dalto-supporters!

“Tegen DSC hebben we net als eerder tegen Tempo laten zien dat we gegroeid zijn in het seizoen”, verklaarde coach Barry Schep voor de wedstrijd van Dalto 1. “Het was ook een tactische wedstrijd, waarin we geprobeerd hebben hun rebound te ontregelen. In de tweede helft waren we net iets sterker. Maar wie weet komen we DSC nog een keer tegen, en dan zal het opnieuw spannend worden. Ze hebben veel min of meer gelijkwaardige heren, en daarmee veel mogelijkheden.” En wat de wedstrijd tegen Oost Arnhem betreft: “Vanavond staat er minder druk op, maar we pakken de wedstrijd serieus aan en willen vormbehoud laten zien. Wie onze tegenstander wordt in de play-offs maakt mij niet uit.”

De supporters van Dalto hadden er in elk geval zin in, en die van Oost-Arnhem ook. De sfeer op de D-side werd in het begin van de wedstrijd aangewakkerd door een blok van Mathijs en een gemiste stip van Oost-Arnhem. Quinty opende de score voor Dalto, en na de gelijkmaker van Oost-Arnhem maakte Kris met een atletische actie de 2-1. Even later leek er weer een mooi doelpunt van Dalto aan te komen, toen Rudo een no-look pas achteruit gaf aan Joost, maar zijn schot ging er helaas niet in. Fenna zorgde met een doorloopbal voor een 3-2 voorsprong, maar daarna stokte de aanval bij Dalto onder de sterke pressie van Oost-Arnhem. Dalto kwam met 3-5 achter, en had het geluk dat Oost-Arnhem in deze fase niet de kansen benutte om de voorsprong uit te bouwen. Fenna zorgde er met een vlekkeloos genomen vrije bal voor dat Dalto in het spoor kon blijven, en Rudo schoot de gelijkmaker binnen (5-5). In het andere vak bleef het aanvallend moeizaam gaan, maar met de 6-6 viel het eerste afstandsschot van Mathijs door de korf. Fenna maakte gebruik van de druk naar binnen van haar tegenstandster door een omdraaibal te scoren, en met de 8-6 van Rudo leek Dalto te gaan draaien. Oost-Arnhem nam een time-out, maar het was Lotte die daarna als eerste wist te scoren (9-6). Er volgde een lange doelpuntloze periode, waarin Dalto verdedigend erg goed stond, en Oost-Arnhem amper tot goede kansen kwam. Na een time-out van Dalto lukte het aanvallend beter om de aanval neer te zetten, maar de zuiverheid bleef een probleem. Uiteindelijk kreeg Mathijs een niet te missen kans onder de korf, waardoor Dalto op 10-6 kwam. Met een vrije bal van Willemien Kragt (na een lange dweilpauze) kwam Oost Arnhem nog dichterbij, maar in de slotfase ging Dalto verstandig om met de resterende tijd, en benutte Fenna opnieuw een omdraaibal met nog 13 seconden voor de rust (11-7).

De tweede helft begon van beide zijden slordig. Oost-Arnhem probeerde het veelvuldig met afstandsschoten van Krijn van het Kaar, die vaak doel misten, maar omdat Dalto ook niet tot scoren kwam kon hij veel herhalen, en na vijf minuten toch voor 11-8 zorgen. Met een strafworp en een tip-in werd het zelfs 11-10, Oost Arnhem geloofde er weer in, en toen Rudo ook nog een strafworp miste was het tijd voor een time-out bij Dalto. Robin was intussen binnen de lijnen gekomen voor Lotte. Het was Quinty die in een rommelige fase van de wedstrijd de rust bewaarde, ze zorgde met een zuiver afstandsschot voor een cruciaal doelpunt (12-10). Kris en Mathijs benutten vervolgens allebei kansen onder de korf (14-10), waardoor Dalto weer wat opgeluchter kon ademhalen. Fenna zorgde met een vrije bal voor de 15-11, en even later pakte zij een mooie steal aan de middellijn. In de tweede helft pakte Fenna ook veel verdedigende rebounds, en daarmee had zij een belangrijk aandeel in de zege. Hetzelfde gold voor Kris in het andere vak, die van afstand de 16-12 binnenschoot. Mats was ondertussen in de ploeg gekomen voor Mathijs. Bij 16-13 kreeg Oost-Arnhem nog een strafworp, maar deze werd gemist, en Mathijs kwam in het andere vak terug om samen met Rudo aan te vallen. Dat leidde tot een schitterende doorloopbal van Rudo met nog ruim twee minuten te gaan. Dalto had het beste voor het laatst bewaard, want het slotakkoord was voor Kris die ook een prachtig doelpunt scoorde met een achterwaarts gegooide bal.
Zo won Dalto toch nog met een duidelijk verschil, al zal het aanvallend volgende week beter moeten, zo vond ook Barry Schep: “We waren te onrustig in het begin door de sterke pressie, later in de eerste helft hadden we betere aanvallen maar was ons schotpercentage te laag. Het is ook een kunst om wedstrijden te winnen waarin je niet op je best speelt. Volgende week is een heel ander verhaal, iedereen weet dat het dan moet gebeuren.”

Doelpunten Dalto:
Fenna 5, Kris 4, Mathijs 3, Rudo 3 , Quinty 2, Lotte 1.