Welkom in deze databank!

In deze databank voor trainer-coaches vind je inspiratie voor het vormgeven van trainingen en informatie over het training geven en coachen. Heb je een aanvulling of klopt er iets niet, dan horen we dat graag! Je kunt een mail sturen naar tc@dalto.nl.

Vijf inzichten van het Dalto trainerschap

Nieuw

We stimuleren alle trainer-coaches graag om zich te blijven ontwikkelen op basis van de Vijf inzichten van het Dalto trainerschap. De eerste vier inzichten (structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen) worden in onderstaand filmpje uitgelegd. Er is ook een boekje met een uitgebreidere toelichting beschikbaar.

Vier inzichten

Klik op de afbeelding om de video af te spelen!

Het vijfde ‘Dalto-inzicht’ is dat er voor de spelers tijdens trainingen en wedstrijden uitdaging is en dat de spelers plezier hebben. Als de spelers voldoende worden uitgedaagd en plezier hebben, zullen wij zich het snelst ontwikkelen. De ontwikkeling staat kortom voorop! Positieve coaching is daarbij belangrijk. Maar wat houdt dat precies in? We geven je hiervoor graag acht tips waarmee je aan de slag kunt. Als je goed oplet, zie je daarin een aantal andere inzichten terugkomen.

Tip! Ga niet direct met alles aan de slag, maar pak het stap voor stap aan.

Oefenstof

Door op de afbeelding te klikken ga je naar de serie oefeningen. Elke oefening wordt uitgelegd in een filmpje.

Met dank aan Het Grote Korfbalhandboek waarvan de filmpjes afkomstig zijn!

 

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Warming up

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Passen

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Schot

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Doorloopbal

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Aanvallen

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Verdedigen

20200912 Dalto 3 - AWDTV 2

Rebounden

Slechtweertraining

Is het een keer slecht weer en kun je daardoor niet buiten trainen? Duik de kantine in en speel de scheidsrechtersgebarenquiz! Een andere manier van training geven, want op deze manier leren de jeugdspelers de belangrijkste scheidsrechtersgebaren. Daar doe je tijdens de wedstrijd je voordeel mee. Er zijn twee versies (met antwoorden), zodat je ‘m tijdens het seizoen twee keer kunt spelen. Geschikt voor de D-, C- en B- jeugd.

Scheidsrechtersgebarenquiz Deel 1Antwoorden

Scheidsrechtersgebarenquiz Deel 2Antwoorden

Trainingsdoelstellingen

Wat kun je van jouw team verwachten? De sociale en fysieke kenmerken van jeugdspelers verschillen per leeftijdscategorie en daar probeer je als trainer-coach rekening mee houden. In onderstaand overzicht zie je wat je de jeugdspelers in welke leeftijdscategorie aanleert.

Tip! Maak eens een analyse van jouw team: bekijk wat de spelers al wel of juist nog niet kunnen. Dan kun je daarna heel gericht te werk gaan!

Bovenstaand overzicht is ook als document te downloaden.

Met dank aan Korfbaltraining & coaching.

Informatie en tips

Met de Vijf inzichten van het Dalto trainerschap kom je al een heel eind, maar als je je verder wil verdiepen in het training geven en coachen, vind je hier nog meer informatie.

Goede oefening, maar loopt ‘t niet zoals je het had bedoeld?
Als je training geeft, is goed om jezelf de volgende vragen te stellen: loopt ‘t (weten de spelers wat de regels en afspraken zijn en houden zij zich er ook aan), lukt ‘t (lukken de oefeningen tijdens de uitvoering), leeft ‘t (zijn de spelers enthousiast en fanatiek bezig en hebben ze plezier) en leert ‘t (het doel is altijd dat de spelers iets leren, wordt dat doel bereikt)?

Als de oefening niet loopt, kun je proberen een variatie aan te brengen waardoor de oefening makkelijker of juist moeilijker wordt. Je kunt verschillende dingen proberen:

  • gebruik maken van meerdere korven
  • de grootte van het speelveld aanpassen of een afstand groter of kleiner maken
  • het aantal medespelers of tegenstanders aanpassen
  • het aantal ballen of de balgrootte aanpassen
  • met een tijdsbeperking spelen
  • de hoogte van de korf aanpassen

Meer informatie hierover vind je in onderstaande twee video’s die afkomstig zijn uit de KT2-opleiding.

Spelen is leren

Het tweede deel vind je via deze link!

Meer lezen over het training geven en coachen?

Bekijk dan het Cursusboek Korfbal Trainer 2 en Handboek Spelenderwijs Verbeteren (bevat ook oefenstof, we hebben geen licentie voor de app meer).

Neem ook eens een kijkje op de webiste van het Athletics Skills Model.

Downloads

De teams die met een jurytafel spelen, moeten voor het wisselen van spelers een wisselbriefje bij de jurytafel inleveren. Dat wisselbriefje kun je hier downloaden: Wisselbriefje.

Toelichting
Vul zelf de teamnaam, rugnummers en namen van de spelers in. Wil je een speler wisselen? Omcirkel bijvoorbeeld nummer 8 en omcirkel nummer 4, zodat je snel kunt handelen en duidelijk is welke spelers je wil wisselen. Zie het voorbeeld hieronder.

Tip! Laat een aantal velden vrij, zodat je ruimte hebt om wisselspelers (uit andere teams) in te vullen.

Voorbeeld wisselbriefje

Richtlijnen trainer-coaches

De Richtlijnen trainer-coaches zijn opgesteld om een duidelijk beeld te geven wat de rol van de trainer-coach en die van de Technische Commissie is en bij wie welke verantwoordelijkheden liggen. Daarnaast geven de richtlijnen inzicht in de focuspunten van het technisch beleid van Dalto, dat komt onder andere terug in het inval- en reservebeleid en wisselbeleid.

Deze richtlijnen zullen aan het begin van elk seizoen door de Technische Commissie met alle trainer-coaches besproken worden en zijn altijd hier terug te vinden: Richtlijnen trainer-coaches.