De 5 B’s van het vrijwilligersbeleid

Bedanken

Het vrijwilligersbeleid van Dalto bestaat uit 5 B’s: binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden en bedanken. Na het binnenhalen, begeleiden, belonen en behouden nu de laatste B, de B van bedanken.

Het afgelopen jaar hebben weer veel mensen zich ingezet als vrijwilliger binnen Dalto en daar zijn we erg blij mee! Met het einde van het korfbaljaar in zicht, is een veel gehoorde vraag of mensen wel of niet doorgaan met hun taak. De bestuursleden en commissies zijn dan ook volop bezig met het binnenhalen van nieuwe vrijwilligers voor volgend seizoen. Hoewel dit enorm belangrijk is, mag ook de B van bedanken niet vergeten worden.

Als een vrijwilliger stopt met een taak, is het belangrijk om de vrijwilliger te bedanken voor zijn of haar inspanningen en om te weten te komen waarom een vrijwilliger stopt. Als vrijwilligerscommissie adviseren wij om in gesprek te gaan met een vrijwilliger die stopt. Zo kunnen we als vereniging te weten komen waar vrijwilligers tevreden over zijn en wat eventueel verbeterd kan worden in de samenwerking en de organisatie. Van de ervaringen van stoppende vrijwilligers kunnen we leren.

Het andere doel van een gesprek met een vrijwilliger die stopt, is dat deze vrijwilliger zich gewaardeerd voelt voor het belangrijke werk dat hij of zij voor Dalto heeft gedaan. Zo kan de vrijwilliger zijn of haar taak met een positief gevoel afronden en is hij of zij in de toekomst wellicht bereid om weer een andere taak binnen Dalto op te pakken.

Hulp nodig bij het voeren van de ‘bedankgesprekken’? Schakel de leden van de vrijwilligerscommissie gerust in! Wij zijn terug te vinden op de website onder het kopje ‘vrijwilligers’.

Vrijwilligerscommissie