De 5 B’s van het vrijwilligersbeleid

Na het binnenhalen, begeleiden en belonen nu de B van behouden

Het vrijwilligersbeleid van Dalto bestaat uit 5 B’s: binnenhalen, begeleiden, belonen, behouden en bedanken. Na het binnenhalen, begeleiden en belonen nu de B van behouden.

Vrijwilligers zijn het hart van onze geliefde club. Zonder de scheidsrechters, roostermakers of de korfbal league crew (en nog véél meer toppers) kunnen jij en ik niet onze wedstrijden spelen, naar onze kinderen kijken en/of genieten van het 1e in een kolkend Hoenderdaal. We willen natuurlijk allemaal dat we op al deze vlakken van Dalto kunnen blijven genieten, maar om dat te kunnen blijven doen moeten we als club onze vrijwilligers zien te behouden!

Het begrip behouden hangt nauw samen met de begrippen begeleiden en belonen. Wanneer een vrijwilliger namelijk goed wordt begeleid en beloond, is de kans dat deze vrijwilliger behouden blijft voor de club behoorlijk groot. Maar behouden gaat verder dan alleen begeleiden en belonen.

Bij behouden is het belangrijk of de juiste persoon op de juiste plek zit. “Vindt die ene trainer het trainen wel echt leuk? Of vindt hij het leuker om activiteiten te organiseren?” Misschien werken sommige vrijwilligers graag in groepen terwijl andere liever alleen werken. Deze (en nog veel meer) vragen moeten wij als vrijwilligerscommissie, bestuursleden, commissievoorzitters, commissieleden en alle andere betrokkenen goed in ons achterhoofd houden. Het is belangrijk dat we regelmatig aan onze vrijwilligers vragen hoe ze hun vrijwilligerswerk ervaren en of ze nog blij zijn met wat ze doen. Als we weten wat er bij onze vrijwilligers speelt, kunnen plotselinge bedankjes voorkomen worden en vrijwilligers behouden blijven voor de club. Als we ervoor zorgen dat communicatie over eventuele problemen mogelijk is, kunnen we problemen voorkomen of vroegtijdig oplossen.

Als vrijwilligerscommissie vinden wij het belangrijk dat de B van behouden door de hele club wordt uitgevoerd. Zo creëren we samen een goede sfeer binnen onze mooie club en behouden we onze vrijwilligers, die onmisbaar zijn voor een goede toekomst van Dalto. Met het einde van dit korfbaljaar in zicht, zien we al steeds vaker gesprekjes plaatsvinden. Aan verschillende vrijwilligers is al gevraagd hoe ze hun vrijwilligerswerk dit jaar ervaren hebben en of ze hun vrijwilligerswerk ook volgend jaar weer willen voortzetten of dat ze misschien een andere taak op zich willen nemen. Aangevuld met hopelijk weer een groep nieuwe vrijwilligers, zorgen we er zo samen voor dat ook volgend jaar alle functies binnen Dalto weer vervuld zijn!

De Vrijwilligerscommissie