Die Scheids Die Blijft

'Als scheidsrechter kun je zelf veel leren'

Chiara de Groot

Scheidsrechter Chiara de Groot speelt nu niet, ze is geblesseerd, een langdurige blessure zo laat het zich aanzien. Chiara vindt het heel jammer, maar is wel vaak bij Dalto te vinden, ze kent veel mensen en ze houdt van de gezelligheid en volgt graag haar team, het 8e.

Als kind is ze vanuit het niets samen met haar zus op korfbal ‘gegaan’; ze wist toen niet eens wat het voor een sport was. Maar het zat meteen goed tussen haar en korfbal en ze heeft niet meer naar een andere sport gekeken. Chiara begon bij de F-jes en stoomde gestaag verder, soms sloeg ze een jaar over omdat er een dames tekort was.

Op een theorieavond van Dalto die ze bijwoonde heeft ze zichzelf opgegeven voor de scheidsrechter training, ze wilde fluiten! Chiara houdt van leiding geven en uitleggen, van het spel duidelijk maken en technieken aanleren. Ook wilde ze graag iets voor de vereniging doen, niet alleen ontvangen, maar ook geven.

Dit raadt ze ook andere jongeren aan; niet perse scheidsrechteren maar bijvoorbeeld coachen of bardienst draaien of trainen of.., er is zoveel en er is zoveel te doen. De wedstrijdtafel kan ook altijd mensen gebruiken.

Zelf was ze ook coach en lid van de Arbitragecommissie. Dat werd wat veel naast haar studie Life Science in Utrecht en ook omdat ze inmiddels KNKV-scheidsrechter is en ‘buiten de deur’ mag fluiten.

Als scheids in opleiding is ze altijd blij geweest met de begeleiding vanuit het arbitrageteam. Kritiek vanuit het publiek beoordeelt ze op haar nut, denkt er over na en gebruikt het om  ervan te leren. De rest probeert ze van zich af te laten glijden.

Chiara heeft twee tips voor de vereniging. De eerste is het ‘ KorfbalMasterz’ concept: een goed idee, maar de vragen kunnen beter worden uitgewerkt. Er is toch veel onduidelijk in de vraagstelling. Als tweede noemt ze het spelregelboekje: een goed en degelijk naslagwerk. Fijn ter verdieping en verduidelijking. De tekst is echter naar haar idee wel toe aan een vereenvoudiging. De tekst zou eigentijdser kunnen.

Zo gaan we uiteen, Chiara geeft ons nog mee dat je als scheidsrechter zelf veel kunt leren, zelf weerbaarder wordt en veel bijdraagt aan het spelplezier van anderen.

Chiara, dank je wel en we hopen dat je herstel voorspoedig verloopt.

Namens de Arbitragecommissie

Evelyne

Chiara de Groot