Die Scheids Die Blijft

Interview met jeugdscheidsrechter Roy

Roy van Witzenburg is 15 jaar, via zijn vader die korfbal speelde, trainer is en scheidsrechter, heeft hij het korfbal met de paplepel ingegoten gekregen. Ook zijn broertjes Luca en Thijmen hebben het korfbal en Dalto virus te pakken.

Roy begon op zijn 7e en speelde bijna jaarlijks in hogere teams, op zijn 12e zaten er wel heel veel jongere kinderen in zijn team. Dat vond hij jammer maar leerde er wel een levensles, namelijk ‘er altijd het beste van te maken!’ Dit komt vaker terug in zijn leven en in dit gesprek.

Vanaf de C2 begon er voor hem meer uitdaging te komen; de korfbalpaal staat hoger, iedereen wordt wat ouder en fysiek sterker, het spel wordt volwassener door de spelregels. Die hij al goed kende door zijn vader.

Zelf is Roy dan ook gegroeid, zijn lengte beschrijft hij als een kwetsbaar punt in het verleden, evenals zijn korte achillespezen waarvoor hij steun nodig heeft. Roy heeft daarmee geworsteld, mede doordat hij in de 2e teams speelt (D2, C2, B2), maar ook daar heeft hij het beste van gemaakt en zijn weg gevonden door onder andere op 13-jarige leeftijd (al) aan te geven graag scheidsrechter te willen worden. Zijn vader is hierin wederom zijn grote inspirator.

Hij haalde snel zijn korfbalmasterz spelregelbewijs en deed examen. Momenteel fluit Roy de B, C, en D aspiranten. Hij wordt begeleid door het arbitrageteam in de persoon van Ron en Roy ervaart dat als heel prettig. De ondersteuning en tips zijn waardevol, hij leerde onder andere duidelijker te zijn, meer aanwezig te zijn als scheidsrechter en hij is nu zelfverzekerder en meer overtuigd van zijn eigen kunnen.

Zijn toekomstdroom is KNKV–scheidsrechter te worden, net als zijn vader. Roy is ambitieus en wil zich graag verder ontwikkelen. Als scheidsrechter vindt hij het fijn de wedstrijd mede vorm te kunnen geven, ook vindt hij het inspirerend een ander spelbeeld te zien dan wanneer je zelf speelt. Als scheidsrechter beschouwt hij zichzelf als een strenge fluiter, ‘je kunt je later in het spel wat laten gaan ter wille van de wedstrijd’, zo zegt hij zelf, maar niet in het begin van de wedstrijd.

De vereniging Dalto betekent veel voor hem; hij kent iedereen, hij gaat met iedereen om en hij vindt het allemaal reuze gezellig.

Roy wil andere jongeren motiveren ook in te stromen als scheidsrechter of coach of wat ook maar bij je past, om mee te helpen Dalto vorm te geven en te ondersteunen. Het scheidsrechterstekort en de punten die in mindering worden gebracht zitten hem dwars. Dat was overigens ook een reden voor hem geweest om in te stromen als scheidsrechter.

Tijdens het interview draagt Roy een kleurrijk t-shirt met daarop ‘fast, reckless, streetwise, limitless en legendary’, een heerlijk inspirerend t-shirt voor een open en dappere, energieke en betrokken jonge scheidsrechter!

Evelyne

Scheidsrechter Roy