Energiek Dalto/ Klaverblad Verzekeringen overrompelt Blauw-Wit in pittig oefenduel

20210102 Dalto1 - Blauw Wit 1

In een aparte ambiance is Dalto/Klaverblad Verzekeringen flitsend van start gegaan in het nieuwe jaar en in dit bijzondere zaalseizoen. Het ging tegen Blauw-Wit weliswaar om een oefenwedstrijd voor de Korfbal League, maar er werd wel serieus gekorfbald. Na de lange gedwongen stop en een periode vol onzekerheid maakte Dalto een gretige en dynamische indruk. In het begin van de wedstrijd kreeg Blauw-Wit alle hoeken van Hoenderdaal te zien en liep Dalto uit naar een voorsprong van maar liefst 7-0. Bij de rust was Blauw-Wit weer  teruggekomen tot 14-11, maar in de tweede helft liep Dalto opnieuw weg naar een voorsprong van zeven punten. Uiteindelijk werd het een verdiende 27-23 overwinning. Dalto kan hier moed uit putten voor de komende wedstrijden, maar hield aan deze avond zeker ook een aantal leerpunten over.

Verslag Johan de Groot
Foto’s Hans Bömer

Zelfs de fietsen stonden bij Hoenderdaal op anderhalve meter afstand van elkaar, zo rustig was het bij de sporthal op de eerste zaterdagavond van 2021. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de Corona-situatie, en het strenge protocol dat het KNKV heeft opgesteld om toch de topcompetities van start te kunnen laten gaan. Helaas dus geen publiek bij de wedstrijden, maar wel een professionele livestream met deskundig commentaar, vanavond van Henk-Jan en Rick. Zo kunnen we toch allemaal weer meegenieten van topkorfbal en in het bijzonder van Dalto 2 en Dalto 1. Laten we Dalto 2 ook niet vergeten, het jonge team (met enkele spelers uit de A1) had eerder op de avond overtuigend met 21-16 gewonnen van Blauw-Wit 2. Daarbij kon ook Lotte Keuning haar debuut voor Dalto maken in de zaal (na haar lange blessure vorig jaar), en dat deed ze uitstekend.

Dalto 1 ging flitsend van start: het eerste schot (van Rene) was meteen raak, het tweede (van Robin) en het derde (van Joost) ook, binnen no time stond het 3-0 met een schotpercentage van 100%! De eerste poging die er niet in ging was een doorloopbal van Joost, maar even later maakte Mathijs uit een vrije bal toch de 4-0.  Verdedigend zette Dalto prima druk, en het aanvalsspel was snel en vol afwisseling. Rene tekende zo voor de 5-0 en de 6-0 uit een vrije bal-variant. Het geroutineerde Blauw-Wit kreeg daar geen grip op en de coaches moesten al na vier minuten een time-out nemen. Daarna werd het eerst nog 7-0 door Mathijs die werd vrijgespeeld door Joost, totdat Blauw-Wit via de stip kon terugkomen tot 7-2. De tactiek van Blauw-Wit was in twee opzichten gewijzigd: aanvallend meer via de  dames spelen, en Dalto ontregelen door fysiek spel en overtredingen (aan de lange armen van Joost trekken bijvoorbeeld). Dat werd niet altijd gezien door de scheidsrechters, wat tot frustratie leidde bij Dalto. Het spel werd aanvallend minder goed. Een mooi moment was wel dat Mathijs bij een stand van 10-4 twee stappen inhaalde op een verbouwereerde Momo en zo de bal veroverde. Blauw-Wit kwam terug in de wedstrijd (12-10), waarbij er een hoofdrol was voor de voormalige Dalto-speelster Loraine Vissers die keer op keer naar binnen de doorbraak zocht. Dalto had daar duidelijk moeite mee.  Joost bracht het verschil weer op drie met een schot dat twee keer op de korf stuitte alvorens er in te vallen. Na weer een treffer van Loraine voor de gasten bracht de inmiddels ingevallen Lotte M. de stand op 14-11. Dat was ook de ruststand, want een dubieuze stip voor Blauw-Wit werd gemist.

Na rust kwam bij Blauw-Wit routinier Gerald van Dijk in het veld, in het vak met de andere oud-international Momo Stavenuiter. Beide ploegen hielden elkaar aanvankelijk in evenwicht. Blauw-Wit scoorde eerst, maar Mathijs antwoordde direct. Hij had sowieso een sterke avond, niet alleen in de spits, maar ook in de rebound, waar Dalto met Rene en Joost ook veel ballen pakte. Bij een stand van 17-14 had Dalto een mooie aanval die een goal verdiend had, maar dat lukte tot drie keer toe net niet. Toch werd het even later 18-14 door Mathijs en 19-14 door Rudo, die in de tweede helft goed op schot was. Karin riep bij 19-15 om de bal, en kreeg die ook om met een doorbraak voor 20-15 te zorgen. Dalto liep verder weg door een goal van Nienke na een prima pass van Mathijs. Verdedigend stond het goed, en Blauw-Wit ging in de twee helft verschillende keren door de schotklok. De coaches van Blauw-Wit bemoeiden zich meer en meer met de leiding en kregen bij 22-16 ook nog hun zin, maar de strafworp werd gemist. In de laatste fase kwam de voorsprong van Dalto niet meer in gevaar. Soms miste de scherpte in de afronding, maar de 26-20 van Rudo (met één hand terwijl hij uit balans was) was een hele mooie. Met de 27-20 van Mathijs was het verschil weer precies de zeven doelpunten waarmee Dalto was gestart. In de laatste minuten werd er nog wat gewisseld, maar kwam Dalto niet meer tot scoren, zodat Blauw-Wit de achterstand kon terugbrengen tot 27-23.

Coach Barry Schep was na afloop duidelijk tevreden: “Het is heerlijk om weer te kunnen korfballen. We hebben in de periode met beperkingen zo serieus mogelijk getraind met wat er wel kon, we hebben vooral gewerkt aan de afronding en de conditie. Conditioneel staan we er goed voor. Nu we weer volop kunnen trainen gaat iedereen los. Vanavond was een echte wedstrijd, en we begonnen mega-scherp. Daarna zijn we wat verslapt, en we moeten nog beter leren omgaan met het fysieke spel van de tegenstander. Maar we hebben ons herpakt, en ik had niet het gevoel dat de wedstrijd zou gaan kantelen”.
Uitblinker Mathijs den Ouden: “We hebben het met het hele team als een competitiewedstrijd benaderd. In het begin haalden we een heel hoog percentage, en je weet natuurlijk dat dat wel een keer omlaag gaat. Toch hebben we ook een goede tweede helft gespeeld.” Gevraagd naar zijn fysiek sterkere optreden in de rebound: “Ten opzichte van vorig seizoen probeer ik wat meer van positie te wisselen om de situatie te voorkomen dat ik te vaak eerst voluit moet gaan in de aanval en dan in de verdediging. Op training kies ik daarom nu ook wat vaker voor de positie onder de korf.”

Doelpunten Dalto/Klaverblad Verzekeringen:
Rudo 7, Mathijs 7 (1), Rene 4, Joost 3 (1), Nienke 2, Lotte M. 2, Robin 1, Karin 1.

Fotogalerij Dalto/Klaverblad Verzekeringen 2 – Blauw Wit 2

Fotogalerij Dalto/Klaverblad Verzekeringen 1 – Blauw Wit 1