Fenna in het AD: ‘Eigenlijk dacht ik dat ik in het derde zou komen’

20221110 AD Interview Fenna - Daltosite

20221110 AD Foto Fenna - Daltosite

Dalto-speelster Fenna Cavelaars (links) in actie tijdens de oefenwedstrijd tegen DeetosSnel, afgelopen zaterdag. Foto Gertrude de Vries (korfbalfoto.nl)

Toen korfbalster Fenna Cavelaars (19) hoorde dat ze een basisplaats heeft bij Dalto uit Driebergen, viel het gesprek met de trainers Barry Schep en Jesper Oele helemaal stil. “Het leek wel alsof er een bom werd gegooid.”

Stan Bos
Driebergen

Fenna Cavelaars is de eerste die het ruiterlijk toegeeft. Ze is een laatbloeier. Altijd al geweest. Ook in haar jeugd was ze nooit haantje de voorste. In de A1 van Dalto stond ze altijd in de korfzone, totdat ze bedacht dat ze daar niet tot in lengte van jaren wilde bivakkeren. Daarna ging het snel met de derdejaars studente bedrijfskunde. “Ik ben volwassener geworden”, zegt ze kort na het gewonnen oefenduel met DeetosSnel. “Ik hoor van mensen dat ik veel zelfvertrouwen uitstraal, soms zelfs eigenzinnigheid.”

Cavelaars groeide in de A1 in haar rol. Ze was een van de oudere spelers, dus kwam die leidersrol snel op haar schouders. Problemen ermee had ze nooit. Sterker, de in Amsterdam geboren Driebergse viel op bij Barry Schep en Jesper Oele, de trainers van Dalto’s hoofdmacht. Vorig seizoen deed ze tijdens de tweede helft van de veldcompetitie regelmatig mee, zaterdag start ze in de basis als Dalto met een thuiswedstrijd tegen grootmacht TOP Sassenheim aan het nieuwe seizoen begint in de Korfbal League 2.

Mededeling
Of ze verrast is? “Onwijs, ik zag het helemaal niet aankomen, zegt ze zonder een spoortje aarzeling en nog altijd licht verbaasd dat ze die mededeling kreeg. “Eigenlijk dacht ik dat ik in het derde zou komen. Dus toen Barry en Jesper vertelden dat ik in het eerste stond, viel ik even helemaal stil. Ik zag het niet aankomen, het leek wel alsof er een bom werd gegooid. Eerst heb ik mijn eigen vriend gebeld en daarna een goede vriend. Ze zijn vooral heel erg blij voor me en zeiden tegen me: ‘Zie je nou wel’.”

Haar passie voor korfbal ontstond al op jonge leeftijd. Op 2-jarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders vanuit Amsterdam (waar ze om de hoek woonden bij korfbalclub Blauw-Wit) naar Driebergen. Cavelaars probeerde veel sporten uit. Omdat haar beste vriendin korfbalde, deed ze mee aan een schoolkorfbaltoernooi. Dat vond ze zo leuk dat ze besloot om zich te melden bij Dalto. “Eigenlijk heb ik mijn carrière aan haar te danken.”

Inmiddels reikt die loopbaan verder dan alleen Dalto. Cavelaars zit ook in de selectie van Oranje O19, getraind door voormalig topkorfballer Leon Simons. Gemiddeld een keer per week meldt Cavelaars zich in de KNVB-sporthaI in Zeist om met haar ploeggenoten te trainen.

“Korfbal is bijna een halve baan. Ik train op maandag bij Oranje en op dinsdag en donderdag bij Dalto. Op donderdagen moeten we er om zes uur zijn en eten we op de club. Daarnaast werk ik in de thuiszorg en volg ik een opleiding. Soms vraag ik me af hoe ik alles doe. Korfballen doe ik voor mijn plezier. Als ik dat doe, denk ik niet aan school of werk.”

Met de start van de zaalcompetitie in het vooruitzicht hoopt en verwacht Cavelaars met Dalto mee te doen om de prijzen. “Wij worden met HKC en DSC als favoriet gezien. Het is ons doel om de play-offs te halen, maar we willen ons ook verder ontwikkelen. We zijn bezig met pressie-verdedigen en dat gaat steeds beter. Het seizoen is niet alleen geslaagd bij promotie, maar we willen ook stappen maken als ploeg en het publiek vermaken.”

Oranje
Coach Barry Schep zei dat het hem zou verbazen als Cavelaars niet binnen nu en vijf jaar in het grote Oranje speelt. De korfbalster begint er bijna van te blozen. “Wat aardig van hem. Het lijkt me supervet, maar zover wil ik nog niet vooruitkijken. Laat ik nou eerst eens bij Dalto drie stabiele seizoenen draaien.”