Grote uitslagen bij jeugdwedstrijden
Het valt soms wel op, een uitslag bij een jeugdwedstrijd waarbij het verschil meer dan tien doelpunten betreft. Onlangs nog zagen we een uitslag van 52-0. Ook bij Dalto komt dit fenomeen voor, zowel in het voordeel als nadeel van Dalto. Uitslagen van 0-19, 4-17, 21-2, 31-0 en zelfs 40-5 zijn afgelopen veldseizoen al voorbijgekomen.
Natuurlijk, als jouw team zoveel doelpunten kan scoren is dat ontzettend knap en vast leuk. Misschien ook nog wel eens voor een tweede keer, maar in sommige situaties gebeurt het zelfs structureel. Elke week met zoveel punten verschil winnen, halen we daar veel plezier uit?
Uitdaging & Plezier
Misschien heb je het al eens voorbij zien komen, maar onze Hoofden Jeugdopleiding en trainers-coaches zijn bezig zich de Vijf inzichten van het Dalto trainerschap eigen te maken. Het vijfde ‘Dalto-inzicht’ is dat er tijdens trainingen en wedstrijden uitdaging is en dat de spelers plezier hebben. Uitdaging & plezier tijdens trainingen én wedstrijden. Als de spelers voldoende worden uitgedaagd en plezier hebben, zullen zij zich het snelst ontwikkelen. De ontwikkeling staat kortom voorop! De vraag die we hardop stellen is dan ook: hoeveel uitdaging hebben de spelers gehad in een wedstrijd die zij met 31-0 aan het winnen of verliezen zijn? Zouden de spelers niet veel meer uitdaging hebben gehad als de wedstrijd was geëindigd in 14-12?
Wat kunnen wij doen?
Als we uitdaging & plezier vooropzetten, zou het dan niet mooi zijn als we grote uitslagen bij onze jeugdwedstrijden (F-, E- en D-jeugd) weten te voorkomen? De Technische Commissie wil die uitdaging aangaan. Daarom zou ons advies bij thuiswedstrijden het volgende zijn:
Als Dalto sterker is…
Overleg of je eerst een (of twee) extra speler(s) bij de tegenstander kan laten toevoegen. Dan kan het zijn dat je een 4-tegen-5 of 4-tegen-6 verhouding in het veld krijgt. Bij de F-jeugd mag je bij drie punten verschil al een Superspeler inzetten, maar dat kun je dus ook bij de E-jeugd doen als de uitslag te groot wordt. Bij vijf doelpunten verschil kun je een tweede speler laten toevoegen. Zodra het verschil weer vier doelpunten wordt, gaat de extra speler er weer uit. Als de tegenstander geen extra tegenstander beschikbaar heeft, kan je misschien een Dalto-speler laten meedoen bij de tegenstander.
Als daarmee het verschil tussen beide teams niet verkleind wordt of als de tegenstander geen extra speler aan haar team wil toevoegen, kun je met spelregels werken die alleen gelden voor je eigen team. Denk aan:
-
- je mag alleen maar met je zwakkere hand gooien;
- je moet eerst minimaal drie keer overspelen voordat je op de korf mag schieten;
- je zal de bal eerst helemaal voorbij de korf moeten brengen, voordat je op de korf mag schieten;
- alle spelers moeten de bal hebben gehad voordat je een doelpoging mag nemen (familiedoelpunt / teamgoal).
Als Dalto zwakker is…
Dan geldt hetzelfde als hierboven, maar dat kan alleen in goed overleg met de tegenstander (zij moeten wel akkoord geven / willen meewerken), want we spelen een beetje met de officiële spelregels.
âš Blijft het verschil te groot? Wordt het verschil ondanks bovenstaande suggesties niet kleiner? Bij een verschil van minimaal acht doelpunten in de rust kun je ook in overleg met de tegenstander en scheidsrechter ervoor kiezen om de uitslag vast te zetten (ruststand keer twee is de eindstand in het DWF). Vervolgens kun je de teams mixen (Dalto-spelers en de tegenstander door elkaar). En begint de wedstrijd de tweede helft (voor spek en bonen) weer opnieuw!
Maak het bespreekbaar
Bovenstaand zijn uiteraard suggesties en volgens de officiële spelregels mag je helemaal geen extra speler in het veld zetten of een score vastzetten. Maar in overleg met coaches van de tegenstander én de scheidsrechter is er veel mogelijk!
Het gaat er volgens ons tenslotte om dat alle kinderen uitdaging en plezier ervaren tijdens een wedstrijd, óók de kinderen die op dat moment bij Dalto te gast zijn.
Mocht je naar aanleiding van dit bericht vragen hebben? Stel ze ook aan Fernand of Floor! Heel veel plezier en succes gewenst de komende wedstrijden!
Namens de Technische Commissie
Rick Memelink & Robin Meerman