Heimwee

Column AvdP - Daltosite

Ik weet het nog goed dat ik als kleine jongen vaak helemaal ontroostbaar was, de tranen rolden non-stop over mijn wangen. Mijn hele lijf schokte en beefde heen en weer. Al snikkend en met trillende lip stokte bijna mijn adem voor heel even en met een diepe lange zucht werd ik dan weer wat rustiger en kalmer. Maar uiteindelijk hielp er maar één ding en was er maar één remedie… mijn ouders. Midden in de nacht zat ik dan met rode betraande ogen op de passagiersstoel en hield ik stevig mijn vaders hand vast. Als ik weer bijna thuis was ‘ging het wel weer’ en wilde ik toch dan maar weer terug. Maar volgens mij is dat nooit gebeurd en werd het met een kus en glimlach afgedaan.

Heimwee is niet alleen het gevoel van verlangen naar huis, maar ook vaak het verlangen naar geborgenheid, ‘twee zachte armen om me heen 🎤🎼’ Het zijn alle zekerheden van het bekende. Het is ook een soort melancholie en kan bijna voelen als een verloren liefde 💔

De afgelopen maanden voelde voor mij ook als een periode van groot gemis, want het zijn de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Opeens geen wedstrijden meer is bizar. Geen praatje aan de bar, geen gelach, geen mensen om je heen, geen hand op je schouder. Hoe zullen we straks juichen als in de laatste minuut die bal erin ploft?

Vandaag is het 1 juli en ook al ben ik blij dat het weer een beetje normaal wordt, het wordt volgens mij nooit meer helemaal hetzelfde. Alle zekerheden lijken opeens onzeker en niets is meer wat het ooit was.

Een kantine zonder vertrouwde gezichten.
Families zonder hun geliefde.
Vrienden op afstand.
Een kus in de lucht.
Een omhelzing in gedachten.

Maar we mogen elkaar weer zien, we mogen weer samen zijn.
De stilte weer vullen met geluid, met mooie verhalen, met een lach en een traan.

Dat is heel mooi, want een club is meer dan een vereniging voor een mooie sport. Een club geeft verbinding, vrienden, liefde, het geeft vertrouwen, een club is emotie. Een club helpt je als je het even niet weet of verdrietig bent. Of alles weet en heel blij bent.

Ik weet uit eigen ervaring dat het helpt, want toen ik op kamp ging met Dalto in Doornspijk hebben mijn ouders mij nooit meer hoeven op te halen….

AvdP

Daltoe en de Coronacrisis