In het AD: Dalto deelt een tik uit

20191223 AD Koptekst Dalto - DeetosSnel

20191223 AD Dalto - DeetosSnel

Rene Siedsma (rechts) juicht na een doelpunt voor Dalto. Links viert ploeggenoot Rudo Schulting de treffer mee. Foto Marco Spelten

De korfballers van Dalto sleepten met toewijding en passie twee belangrijke punten binnen tegen DeetosSnel: 30-24. Daarmee zetten de Driebergers een forse stap richting de play-offs voor promotie naar de Korfbal League.

Driebergen
Stan Bos

Anderhalf jaar geleden merkte Rene Siedsma tijdens het zomerreces dat het van binnen niet helemaal goed zat. Een motivatiedipje, zoals hij het zelf zaterdagavond na het gewonnen duel met DeetosSnel verwoordde.

Een halfjaar geleden was het precies andersom. De 28-jarige korfballer dook de sportschool in en zette er een extra stapje om een vliegende start te maken onder het nieuwe trainersduo Barry Schep en Jesper Oele. Siedsma oogt topfit. “Ik wilde vol gas geven. Anders had ik net zo goed kunnen stoppen. Die extra trainingen hebben zo hun vruchten afgeworpen.”

Siedsma staat daarmee symbool voor het opgeleefde Dalto, dat vorige week in eigen hal klop kreeg van Wageningen en weliswaar won bij het gepromoveerde ODIK, maar geen overtuigende indruk maakte. Vorige week vlogen de vonken ervan af tijdens de trainingen. Dalto speelde met pit, energie, geloof, toewijding en passie. Precies de ingrediënten die Schep wil zien in zijn ploeg.

Spelen om te winnen, zonder angst en scorend over alle schijven. Er valt nog een wereld te winnen in Driebergen. Hoe Dalto zich zaterdagavond presenteerde tegen DeetosSnel – vorig seizoen uit de Korfbal League gedegradeerd – moet de nieuwe ondergrens zijn.

Vooral in de tweede helft braken de Driebergers het verzet van de Dordtse opponent, waar alleen Jimin de Vries het niveau van Dalto aantikte. De thuisploeg was ontketend en bouwde in de tweede helft een 14-9 voorsprong uit naar 24-13. In die fase was Dalto nauwelijks af te stoppen. Mathijs den Ouden en Siedsma scoorden allebei acht keer. Zeker voor Siedsma is dat in zijn Dalto-tijdperk geen wekelijkse traditie.

Allround

“We spelen meer allround, iedereen moet kunnen scoren. Als tijdens de trainingen de schoten lekker vallen, word je in wedstrijden ook naar voren geschoven. Vorig seizoen probeerden we ook al over meerdere schijven te scoren, maar toen kwam het er nog niet echt uit.” Dalto deelde met de zege op DeetosSnel een belangrijke tik uit. De nummers één en twee plaatsen zich voor de play-offs om promotie naar de Korfbal League. Dalto staat tweede en heeft nu al vier punten meer dan nummer drie DeetosSnel.

Met nog acht competitieduels voor de boeg lonken de promotiewedstrijden nu al. Siedsma houdt een slag om de arm, maar is wel optimistisch. “Ik denk dat wij een heel eind kunnen komen. We focussen ons vooral op het spel. We zitten in een zware poule. Ik zeg niet dat wij het even gaan halen, maar we maken wel een goede kans.”

Nonchalante fases

In dat licht bezien moeten de nonchalante fases er bij Dalto wel uit. De Driebergers liepen uit naar een verschil van elf doelpunten, maar stapten van het veld met een verschil van ‘slechts’ zes treffers. “Dat is inderdaad een kwaaltje van ons”, zegt Siedsma schuldbewust. “Daar moeten we ons in verbeteren.” De korfballer hoopt met Dalto promotie naar de Korfbal League mee te maken. “Ik ben 28. Binnen drie jaar willen we naar dat niveau. Dat moet ik kunnen redden. Deze week zit ik met een lekker gevoel aan de kerstdis. Dat was toch anders geweest als we vandaag niet hadden gewonnen.”

20191223 Barry Schep over Maarten Groot Hulze in het AD - Daltosite