In het AD: Dalto kan de play-offs nu al ruiken

20200127 Dalto OA, Header AD

20200127 Dalto OA, koptekst AD

20200125 Dalto - Oost-Arnhem

Dalto-aanvoerder Rudo Schulting (6) krijgt felicitaties van Noa Kapteyn van Oost-Arnhem. Dalto-speelsters Pia Donkers en Nienke Hoogeveen vieren de overwinning met Rene Siedsma. Foto Hans Bömer

De korfballers van Dalto zetten met de 29-27 zege in de topper tegen Oost-Arnhem een reuzenstap naar de play-offs. De Driebergers konden zichzelf slechts verwijten dat de marge van twee goals groter had moeten zijn.

Stan Bos
Driebergen

De korfbaltopper in het Driebergse Hoenderdaal was nog maar amper begonnen of Thijs Broenink vloog als een kamikazepiloot tegen Dalto-speler Rudo Schulting aan. Van schrik greep scheidsrechter Marcel Winters naar zijn broekzak om een gele kaart te trekken, maar opmerkelijk genoeg bedacht de leidsman zich en bleef de gele prent uit. Een beslissing waar hij in de rest van de wedstrijd last van hield, want Winters had de grootste moeite om de emotionele kraker in de hand te houden. De arbiter greep ook niet in bij het continue gemekker van de bezoekers.

De harde overtreding maakte wel direct duidelijk met welke intenties nummer twee Oost-Arnhem koploper Dalto tegemoet zou treden: zonder aanziens des persoons. De Driebergers lieten zich door de actie niet uit de tent lokken en vlogen ontketend uit de startblokken. Na vijf minuten leidde Dalto al met 5-0, de eerste twee schoten van Nienke Hoogeveen en Rene Siedsma waren meteen raak. Daarmee wilde de thuisploeg direct het signaal afgeven dat er in de Hel van Hoenderdaal niets valt te halen.

Voorverkoop

Toch was het zo’n avond waarop de zege Dalto niet kwam aanwaaien. Met de 29-27 kunnen de tickets voor de play-offs voorzichtig in de voorverkoop, maar de formatie van Barry Schep kon zichzelf één ding verwijten: het verschil van twee doelpunten was te weinig om al helemaal verzekerd te zijn van de eerste plaats. Er volgt nog een return in Arnhem en voor de Arnhemmers is het geen onmogelijke klus om het onderlinge resultaat in hun voordeel te beslechten. Dalto liet de grootste opponent in leven.

Aanvoerder Schulting vond ook de marge met Oost-Arnhem te klein, maar kon de vinger niet leggen op de reden. “Die hoge intensiteit waarmee wij speelden, kun je niet de hele wedstrijd volhouden. Over het algemeen deden wij het gewoon goed, zeker in de beginfase. Toen hadden we totale controle, schoten we een hoog percentage en korfbalden we leuk. Dat voel je dan ook aan de mensen in de zaal.”

Een bijzondere rol was ook weggelegd voor Joost Wattel. Hij doorliep de jeugdopleiding van Dalto, klopte tijdens de eerste helft van het veldseizoen al nadrukkelijk aan de poorten van de hoofdmacht en dwong dit zaalseizoen een basisplaats af.

Dat gaat ten koste van routinier Maarten Groot Hulze, wiens rol in Driebergen voorlopig lijkt uitgespeeld. Wattel maakte tegen Oost-Arnhem indruk met vier doelpunten en hoogstaand reboundwerk. Hij ving liefst 91 procent (!) van de ballen af die niet in de korf belandden. Als een octopus was de boomlange Wattel met zijn uitschuifbare armen en korfbalinzicht een plaag voor Oost-Arnhem en stelde spits Mathijs den Ouden in staat om veel te herhalen.

Dalto zette met de winst in elk geval een enorme stap op weg naar de play-offs om de felbegeerde promotie naar de Korfbal League. Schulting is ook hoopvol, maar weet dat de beer nog niet is geschoten. “We hebben nog een paar lastige wedstrijden. We moeten nog naar Oost-Arnhem, Wageningen en DSC. Ik vind dat wij vooral naar onszelf moeten kijken. Als we blijven winnen, gaan wij dit seizoen een heel eind komen.”

Ingrediënten

Als aanvoerder ziet hij dat alle ingrediënten aanwezig zijn om te stap te maken naar de League. “De randvoorwaarden zijn goed geregeld. We hebben betere trainingstijden. Voorheen was de derde training in de week niet altijd van toegevoegde waarde. Nu staan er elke keer goede trainers. Op donderdagavond eten we vaak met z’n allen en we kunnen gebruikmaken van het fitnessprogramma. We weten waar we het met z’ n allen voor doen.”

Hoofdklasse:

Dalto – Oost-Arnhem 29-27 (16-12)

Topscorers Dalto:
Mathijs den Ouden 8, Rene Siedsma 5, Rudo Schulting 5, Joost Wattel 4

20200127 Dalto OA, AD Weetjes


20200125 Dalto - OA. AD Inkijk D-Side

20200125 Dalto - Oost-Arnhem

Dalto-speler Joost Wattel viert de overwinning tegen Oost-Arnhem met de D-side. Foto Hans Bömer

De korfballers van Dalto kunnen bij elke thuiswedstrijd rekenen op een vaste schare fanatieke supporters. Zij verenigen zich in een hoek van sportcentrum Hoenderdaal en noemen zich de D-side. Zo ook afgelopen zaterdagavond, toen Dalto het in de topper opnam tegen Oost-Arnhem.

Onder de luidruchtige ondersteuning van de aanhang zegevierde Dalto met 29-27 en is plaatsing voor de play-offs om promotie naar de Korfbal League een stap dichter bij. Dalto kan de steun goed gebruiken op weg naar het grote doel: promotie naar de Korfbal League. Pas dan is er echt reden tot juichen in Driebergen.