In het AD: Dalto verspeelt laatste restje hoop op play-offs

20210315 AD Koptekst

De korfballers van Dalto verspeelden door de 26-24 nederlaag bij KCC het laatste restje hoop voor een plek in de play-offs. Voor de Driebergers was het een leerjaar, ondervond ook Joost Wattel, die zich razendsnel ontwikkelt. “De duels zijn feller, tegenstanders zijn slimmer.”

Dalto-KCC AD 15 maart 2021

Joost Wattel (links) in de thuiswedstrijd van Dalto tegen KCC. “De Korfbal League is heel fysiek, dat vind ik lekker.” Foto Hans Bömer

AD Uitslag KCC-Dalto

Nee, een blamage wilde Joost Wattel het verlies bij hekkensluiter KCC niet noemen, maar het is amper voor te stellen dat de Driebergers met een lekker gevoel naar huis gingen. In Capelle wilde Dalto de groei die de ploeg dit seizoen doormaakt in klinkende munt omzetten met de derde seizoenzege. Zonder succes. Het moet gezegd: thuisploeg KCC, dat deze jaargang nog geen Korfbal League-duel won, was in de slotfase net even gretiger en scherper.

“Ontzettend jammer, vond Wattel, die wel direct benoemde dat dit seizoen vooral is bedoeld om veel te leren in de Korfbal League. Dat kon, want het korfbalverbond besloot – gedwongen door de pandemie – om het hoogste korfbalplatform dit seizoen op te splitsen in twee poules van zes ploegen. Degradatie was onmogelijk, waardoor het gepromoveerde Dalto vrijelijk kon korfballen en op weg naar een volwaardig Korfbal League-seizoen alle beginnersfouten mocht maken.

Wattel: “Als je dan een wedstrijd verliest in een seizoen waarin je veel wilt leren, kun je niet spreken van een blamage. We moeten niet bij de pakken neer gaan zitten.” Wattel, met zijn 22 lentes één van de jongste spelers in de selectie van Barry Schep, is dit korfbalseizoen de personificatie op het terrein van ontwikkeling. De boomlange korfballer ontplooide zich als rebounder in de korfzone als een geduchte ballenpakker voor iedere opponent, maar het verschil tussen hoofdklasse en Korfbal League is groot. “Het is echt een niveau hoger. De duels zijn feller, tegenstanders zijn slimmer. Elke wedstrijd is een uitdaging om het fysiek en technisch te kunnen bolwerken.”

Voor Wattel is de Korfbal League ook een eyeopener. De techniek van tegenstanders, de slimme manier waarop spelers zich vrij spelen, de snelheid, wendbaarheid en schottechniek oogsten bewondering bij Wattel. “In de Korfbal League moet je echt slim spelen. Het verschil met de hoofdklasse is slimheid. De pittige duels onder de korf vindt Wattel fantastisch. “Het is heel fysiek, dat vind ik lekker. Je bent voortdurend aan het anticiperen op je tegenstander om te zorgen dat je hem te slim af bent.”

Bijschaven

Ook voor Wattel zijn er nog genoeg stappen te maken. Zijn afronding moet hij bijschaven. Kansen in de paalzone, op zo’n drie, vier, vijf meter van de korf, zijn zelden succesvol. “Dat is inderdaad één van de grootste aandachtspunten, bekent hij ruiterlijk. “Van teamgenoten en de trainers krijg ik daar ook tips voor, maar het gaat vooral om de techniek van het schieten. Dat is te trainen. Misschien denk ik soms te lang na en moet ik mijn hoofd op zulke momenten uitzetten, maar het is vooral een kwestie van trainen.”

Dalto weet dat het volgend seizoen in de Korfbal League speelt. Wattel is blij dat dit opnieuw gebeurt onder leiding van Barry Schep en Jesper Oele. “Ze zijn altijd bezig met korfbal, de volgende tegenstander en analyseren hoe het team, de vakken en individuen beter worden. Soms komen ze met een tactiek waarvan ik denk: daar had ik nooit aan gedacht.”

Ook verheugt Wattel zich op een vol Hoenderdaal. Dalto hoopt, onder voorwaarde van voldoende vaccinatiesnelheid, in november publiek te verwelkomen. “Dat is het leuke aan Dalto; de hele club leeft mee en supporters zingen hun kelen schor. Hopelijk is dat vanaf volgend seizoen weer mogelijk.”

20210315 AD Thijs vd Griendt